Última oportunitat per a Helena Jubany
Publicat el 30 de maig 2020

En poc més de 24 hores des que l'entorn d'Helena Jubany arranqués una iniciativa per recaptar diners per poder reobrir el cas d'assassinat de la jove periodista, ja s'ha superat l'objectiu. Més de 500 persones han volgut aportar el seu granet de sorra per ajudar la família de l'Helena a pagar les despeses i aconseguir la reobertura de la causa judicial del crim no resolt. 

Fins ara s'han assolit 13.505 € dels 9.000 € que demanaven. La família ha manifestat sentir-se "acompanyada i amb més força que mai". Des del Diari de Barcelona, hem parlat amb el germà d'Helena, Joan Jubany: "Ens esperàvem una bona acollida, però no tan brillant. Costa trobar paraules per agrair la solidaritat de la gent i descriure com ens sentim, però tot són paraules boniques", confessa. 

Aquesta acció s'ha posat en marxa des de l'Associació Cultural Helena Jubany i Lorente després de la publicació d'un manifest per part de la família fa dues setmanes que anunciava la intenció de reobrir la causa i comunicava l'obertura d'un portal web perquè la ciutadania pogués compartir tota la informació possible i d'ajuda per al cas.


L'equip de recerca i la família busquen fer justícia abans de la prescripció del cas: el 2021 prescriurà per als sospitosos investigats i el 2025 per a Santiago Laiglesia, imputat i parella de la difunta acusada Montserrat Careta.

Avui dia, la família d'Helena Jubany està treballant a endreçar les proves que ja hi havia, complementant-les amb les que han anat rebent a través del portal web. "Han aparegut dades importants que ens animen. Són petites peces del puzle que van omplint-lo a poc a poc", explica Joan Jubany. 

Un dol que necessita ser tancat

"La veritat necessita tenacitat i que no quedi lloc per a l’encobriment", afirma l'entorn de Jubany a la campanya de recollida de diners oberta a la plataforma Tot Suma. Per això, demanen la solidaritat de tots aquells que han mostrat suport a la causa per assolir un fons econòmic que garanteixi que, amb la reobertura de la causa, la família podrà encomanar a especialistes i experts en matèria penal i criminal la certificació de les proves i les investigacions. 

"La família i els amics de l'Helena estem segurs que aquest cop arribarem fins al final i es farà justícia", assegura Joan Jubany. Tot i haver passat més de 18 anys des de la mort de la seva germana, confia en el fet que "aquest cop el sistema no fallarà" i estan preparats per "reforçar-lo tot el que calgui per poder tancar el dol". 

L'entorn més proper de l'Helena ha assegurat en reiterades ocasions que no volen cap venjança, sinó que es faci justícia per saber què va passar i poder acomiadar-se d'ella. "Sabem que l'Helena ja no ens la tornarà ningú, però si ja és prou dur que hi hagi pares enterrant els seus fills, que en el nostre cas hi hagi tants interrogants fa que la necessitat de tancar el dol encara sigui més gran", confessa el seu germà. 

Qui va assassinar Helena?

Helena Jubany va ser trobada morta la matinada de l'1 al 2 de desembre de 2001 al pati interior d'un bloc de pisos de Sabadell, nua i amb cremades per tot el cos. La jove de 27 anys feia 48 hores que havia desaparegut.

A l'edifici on es va trobar el cos d'Helena hi vivia Montserrat Careta i la seva parella sentimental, Santiago Laiglesia, tots dos companys d'Helena a la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Laiglesia solia comprar el psicofàrmac trobat al cos d'Helena a una farmàcia propera al lloc dels fets.

El 14 de febrer de 2002, el jutge del cas, Manuel Horacio, va decretar presó provisional sense fiança per a Montserrat Careta com a presumpta responsable de l'homicidi, i també per a Ana Echaguibel, companya del grup d'excursionistes, com a còmplice d'un assassinat amb agreujants. La parella de Montserrat, Santiago, va ser imputat però no va entrar a la presó ni va ser detingut. 

A Helena Jubany la van matar la matinada del 2 de desembre de 2001, i el 7 d'octubre el jutge instructor va sobreseure el cas, la qual cosa va deixar l'autoria del crim per aclarir.

Després de 60 dies a la presó Wad-Ras, Careta es va suïcidar al lavabo de la presó, i va deixar una carta en què reiterava la seva innocència. La mort va motivar el jutge a arxivar el cas i deixar en llibertat Echaguibel.

El magistrat va concloure que Helena Jubany havia estat assassinada per almenys dues persones, tal com remarcaven els informes forenses, però no va veure cap indici suficient per imputar Ana Echaguibel i Santiago Laiglesia, els quals van quedar lliures de càrrecs.

Negligències durant la investigació

No obstant això, des de llavors que les famílies d'Helena i de Montserrat denuncien negligències i incoherències en diferents moments de la investigació i demanen la reobertura del cas. "Les proves essencials ja hi eren en el seu moment, però la investigació va estar plena d’errors i mala praxi. No es va voler arribar fins al final", assegura Joan Jubany. 

El passat mes de març, el crim d'Helena Jubany va tornar a commocionar la societat catalana després de protagonitzar els dos últims capítols de la primera temporada de la sèrie documental Crims, a TV3. L'impacte a l'esfera pública del relat dels fets i l'exposició de les incoherències en la investigació han estat, segons la família, una oportunitat per tornar a intentar reobrir el cas abans que no sigui massa tard.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —