#BoxedOut, la iniciativa de les llibreries independents catalanes contra Amazon
Per Joana Girona i Ignasi Gras
Publicat el 05 de novembre 2020

Mentre estàs llegint aquestes paraules, Jeff Bezos, el propietari d’Amazon, ha facturat més d’un milió i mig de dòlars. Mentrestant, i amb una situació excepcional en plena pandèmia, moltes llibreries veuen que, si les coses no canvien, no podran sobreviure molt més temps.

Per fer front a aquesta situació, moltes llibreries independents de Catalunya s’han agrupat i han decidit llançar la campanya #BoxedOut conjuntament. Aquesta iniciativa consisteix a decorar els aparadors de les botigues amb cartons similars als paquets d’Amazon per enviar contundents missatges com “Compra llibres a gent que vol vendre llibres, no colonitzar la Lluna” o “Amazon, si us plau, deixa la distopia per a Orwell”. La campanya també ha estat molt present a les xarxes on s’ha popularitzat el hashtag #Amazoff.

#BoxedOut s’emmarca dins de la iniciativa #SempreÉs23. Aquesta campanya col·lectiva impulsada per 14 llibreries cooperatives catalanes vol transmetre que les llibreries hi són tot l’any. D’aquesta manera, es vol desestacionalitzar el dia de Sant Jordi i estar presents durant la resta de l’any, però en cap cas eliminar la festivitat del Dia del Llibre. 


La iniciativa #SempreÉs23 vol transmetre que les llibreries hi són tot l’any, i no només per la diada de Sant Jordi


#SempreÉs23 vol reivindicar la importància de les llibreries independents i recalquen que “afavorir gegants com Amazon ensorra el comerç de proximitat i posa en risc l'ecosistema del llibre”. Aquesta iniciativa pretén també crear una xarxa que vinculi les diferents llibreries d’arreu del país per cooperar sense haver de competir entre elles creant d’aquesta manera una comunitat cultural sostenible i arrelada al territori.

La iniciativa #BoxedOut va ser ideada per l’American Bookseller Association dels Estats Units, i neix amb l'objectiu de conscienciar a la població sobre la importància de comprar comerç local i donar recolzament econòmic a aquestes botigues. Als Estats Units, la resposta de la gent ha estat molt positiva, i molts veïns i veïnes han optat ja per mostrar el seu suport i preocupació pels comerços de barri que incentiven l’educació cultural, històrica i col·lectiva.

La pandèmia a les llibreries catalanes

La situació s’ha agreujat amb la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19, cosa que encara ha deixat més tocat el món de les llibreries independents, que han vist com les vendes queien fins a un 50% mentre que Amazon va duplicar el seu benefici després d’augmentar un 40% les seves vendes, cosa que els va fer batre un nou rècord al segon trimestre.

Tal com explica al Diari de Barcelona la Mar Redondo, de la llibreria La Carbonera, la pandèmia i el posterior confinament han servit per veure la “manca de digitalització” en què es trobaven les llibreries, ja que moltes no tenien encara desenvolupats un model de compra online, i això els ha fet reinventar molts productes.


Les vendes de les petites llibreries han caigut fins a un 50% a causa del confinament, mentre que Amazon va duplicar el seu benefici en el mateix període


Malgrat la complicada situació que les llibreries de barri han viscut aquests darrers mesos, la resposta dels veïns ha estat clara i molt positiva. En aquest sentit, hi ha un clar consens en destacar el suport rebut per part dels veïns. Segons la Maite Cusó, de la Llibreria Pebre Negre, “ens hem vist molt recolzats per la gent del barri”, i la Irene Jaume, de la llibreria La Ciutat Invisible, que també està molt orgullosa de la resposta veïnal, explica que “quan diem que l’arrelament al territori i la mentalitat col·lectiva són importants parlem d’això, de fer-nos càrrec i preocupar-nos d’allò que passa al nostre voltant”.

I precisament, aquest sentiment de comunitat és un dels valors que les llibreries petites subratllen i remarquen per desmarcar-se de grans plataformes com Amazon. Tal com explica Irene Jaume, de La Ciutat Invisible, aquest tipus de llibreries aixequen la persiana per “poder estendre el pensament crític” i que, per contra del que fa Amazon, els beneficis que poden generar aquestes llibreries tenen després un “retorn social” al barri i altres petits comerços de la zona. També assegura que “quan algú té una llibreria de confiança no la té perquè sí, sinó perquè creu en els valors que representa, i perquè sent que forma part d’una gran comunitat”.

Maria Cardona, una de les treballadores de la llibreria Synusia de Terrassa, explica que les llibreries independents tenen una gran oportunitat per transformar l’entorn “i tenir un impacte local positiu” malgrat la “invasiva” presència d’Amazon que “destrueix el teixit local i arrassa qualsevol xarxa que no sigui ultracapitalista”. A més a més, Cardona critica fortament l’algoritme de l’empresa americana que anteriorment havia tingut polèmiques per vendre llibres de teràpies de reconversió LGTBIQ+ a la seva plataforma.

 

Un altre aspecte que les llibreries destaquen és la diferència entre la compra online i la presencial, és el tracte personal. I és que com diu la Mar Redondo de la llibreria La Carbonera, la diferència entre les recomanacions que et pugui fer un algoritme i les que et pugui fer una persona és “abismal”, i que amb només provar-ho un cop ja s’entén de seguida la diferència.

Susana Álvarez, una de les treballadores de la llibreria Pati Blau a Cornellà de Llobregat, també remarca la importància del tracte personalitzat que es rep a les botigues del barri i afegeix que durant el confinament es va poder comprovar que el comerç local va donar “vida a les ciutats”, i afegeix que sense aquests espais, els barris no tindrien “ànima”. És per aquest motiu que, després de l’esclat de la pandèmia, Álvarez posa en valor ara més que mai “els comerços, els professionals i les entitats que tenim a les ciutats” per tal de crear un model de societat “més humà i proper”.

“No deixis que les llibreries independents esdevinguin una feina de ficció”. Amb aquest lema, les llibreries independents reclamen el seu espai als barris i defensen la seva important tasca cultural. És davant d’aquesta situació d’incertesa constant on les llibreries locals han decidit fer un pas endavant de manera col·lectiva i, tal com explica Cardona, “creant comunitat i resistint”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —