Judit Neddermann: “Costa molt que les dones siguin cap de cartells als festivals” - Diari de Barcelona


Comença l’època dels festivals de música; cantar a ple pulmó, a l’aire lliure i amb bona música i companyia. Però també arriba l’època de veure com la representació femenina als cartells de les programacions musicals encara és anecdòtica.
Juntament amb l’artista i activista cultural Martí Sancliment, la cantautora Judit Neddermann ha impulsat el nou Festival Floral, un festival de música amb perspectiva de gènere i mirada crítica i feminista. El cartell de Floral està format únicament per dones artistes com Rita Payès, Clara Peya i Núria Graham, i tindrà lloc del 20 al 22 de maig a Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt.
Per què una programació íntegrament formada per dones?
Per combatre la realitat en què totes transitem, i és que costa molt que les dones siguin cap de cartell als festivals. Teníem moltes ganes de crear un espai segur on les dones sentissin que és el seu festival. No només les que hi ha programades, sinó també totes les que podem programar en el futur i les que vinguin de públic.
Hi ha suficient representació femenina al panorama musical català?
La que hi ha està genial, però en falta. Veig moltes dones, molt potents, que no tenen un espai i això s’hauria d’anar revertint. També hi ha molts grups d’homes, moltíssims. Suposo que se senten molt segurs i mai han tingut por d’ocupar aquest espai perquè ja se’ls hi dona de forma més senzilla. Ara per sort està canviant. Estan pujant molt grups integrats 100% per dones, i les artistes van sentint que poden ocupar aquest espai de figura pública.
Heu rebut missatges d'incomprensió ser una proposta feminista?
No, i això és una bona notícia. Ningú m’ha dit: "per què no has programat un home?". Sembla que està normalitzat i ningú s’ha atrevit a criticar-ho. A més que si algú ho hagués criticat l'hauríem fos.
Anem a les arrels. Com va néixer el Festival Floral?
En una conversa entre amics. Els amics érem el Martí Sancliment i jo; ell és de Vilassar de Dalt i jo de Vilassar de Mar. Els dos som uns enamorats de la música i de l’art, i vam començar a somiar en un festival que unís els dos pobles. També volíem que no només hi hagués concerts de música, sinó altres activitats que també ens interessen i que impulsen aquest pensament crític.
Quines altres activitats hi ha?
Dissabte al migdia hi ha una xerrada amb la Júlia Barceló sobre el seu llibre Operació Bikini. És gratuïta, perquè vingui el major número de gent possible. El diumenge al migdia també fem una ruta històrica a Vilassar de Dalt perquè la gent s’apropi al patrimoni del poble. A més, el concert de la Clara Peya no només és un concert, sinó que hi ha un fons d’activisme interessantíssim.
Teníem moltes ganes de crear un espai segur on les dones sentissin que és el seu festival
Fa molt de temps que treballeu en la idea?
Ho vam pensar abans de la covid i l’any passat, quan ja s’anaven relaxant les restriccions, ens vam posar a treballar. Vam començar a buscar patrocinis, subvencions i la manera de tirar-lo endavant. Ens ha costat moltíssim, però tenim suport d’Estrella Damm, de l’Ajuntament de Vilassar, i això ens ha permès arrencar ni que sigui la primera edició. Ara la idea és poder anar creixent.
Heu tingut dificultats per trobar patrocinis?
No. M’ha fet molta il·lusió perquè quan els patrocinadors van saber que era un festival centrat a programar només dones i a posar el focus en allò que fem les dones es van interessar de seguida. Crec que també per elles és bo sumar-se, perquè al final les dones podem sentir que són empreses que tenen sensibilitat pel que nosaltres fem.
Aquí també podríem parlar del purplewashing i de com en dates destacades com el 8M tothom s’hi suma a la lluita feminista.
A mi el 8M em fa molta mandra. És el dia de la dona i últimament s’està convertint en el dia en què tothom fa veure que està compromès amb nosaltres. A mi m’encanta que em convidin a llocs, però quan em truquen de cara al 8M, penso: "per què no em convides a l’abril i a l’octubre, que també estic fent coses i puc parlar del que estic fent?".
En el marc d'un festival feminista, què ha aportat la mirada de Martí Sancliment?
Afortunadament, el Martí és un home que no té la típica masculinitat terrible de "machirulo". Ha estat molt senzill treballar amb ell, perquè treballem d'igual a igual. De fet, no recordo ni si la idea de programar només dones la va dir primer ell o els dos alhora. És un d’aquests homes que vol canviar la realitat que vivim.
A mi el 8M em fa molta mandra. És el dia de la dona i últimament s’està convertint en el dia en què tothom fa veure que està compromès amb les dones.
Compteu amb protocols per fer-lo més segur?
Tenim punt lila i vam estar mirant de tenir espai de cures per nens petits, però aquí no hem arribat i ho tenim pendent per futures edicions. Volem que puguin venir mares amb fills petits i puguin deixar-los mentre veuen el concert i gaudeixen, si ho necessiten.
Només falten hores perquè comenci el Festival Floral. Com esperes que sigui?
Espero que sigui un festival on la gent senti que un altre món és possible i que val molt la pena que els cartells estiguin plens de noms de dona. També m'imagino una família que porta les seves filles els tres dies i que no parin de veure dones a l’escenari. M’agradaria que aquestes nenes sentin que, si volen ser músiques, poden.

