Pla general d'una casa de turisme rural a Cercs, al Berguedà. Imatge publicada el 2 de desembre del 2020. (Horitzontal)
Per EFE
Publicat el 22 de febrer 2021

En un sector turístic que ha tornat a xifres dels anys 60 i 70 com a conseqüència de la pandèmia, els allotjaments rurals són els que menys han patit aquest 2020. La Covid-19 ha provocat canvis en els hàbits dels viatgers i potser ha donat una oportunitat al turisme rural.

Mentre que el nombre de pernoctacions als allotjaments espanyols ha caigut gairebé un 70% el 2020 (69,4%), el descens en els establiments de turisme rural no ha arribat al 50% (46,4%), segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les reserves en allotjaments rurals van incrementar-se el passat estiu respecte a anys anteriors. Fins i tot, s'observa un cert augment en tot el segon semestre. L'Observatori del turisme rural 2020 que elabora la plataforma especialitzada EscapadaRural al costat del CETT de la Universitat de Barcelona, indica que “el 46% dels propietaris ha tingut més demanda després del confinament que en l'època pre-Covid”.

Un nou perfil de turista

La pandèmia ha provocat canvis en la societat i en els comportaments individuals. Les restriccions en els vols, els confinaments perimetrals, la por al contacte amb els altres i la incertesa davant l'endemà han creat un nou perfil de viatger que busca natura, espais oberts, llocs no massificats i pròxims al seu domicili. I que vol allotjar-se només amb el seu grup bombolla.

Destinacions d'interior que permeten el contacte amb la natura i l'aire lliure i no massificats substitueixen els viatges organitzats, a l'estranger o a la costa en destinacions massificades.

L'allotjament en grans complexos en els quals es comparteix el restaurant, la piscina i altres serveis amb centenars de persones ha estat substituït el passat estiu per les cases rurals de lloguer íntegre i amb capacitat justa per al “grup bombolla”.

El lloguer íntegre ha estat el més demandat (més del 72%) i les cases petites, per a 5-10 persones, les preferides (50%), mentre que abans les més reservades eren les de més de 10 places.

Aprofitar l'oportunitat

És el “moment perfecte per a escoltar les demandes dels clients, digitalitzar encara més el sector i intentar fidelitzar a aquest nou viatger” que ha arribat a causa de la pandèmia, conclou el Baròmetre del Turisme Rural 2020 de la web de reserves especialitzada Clubrural.

El futur del turisme rural, aquest nou panorama que s'obre davant el sector, pot ser també una gran oportunitat per a l'Espanya buidada, sempre que els municipis s'involucrin per a disposar de les infraestructures, serveis i tecnologies necessàries.

La situació provocada per la pandèmia va afavorir en el segon semestre de 2020 el turisme rural i el 2021 evolucionarà també en funció de la situació sanitària. Si es flexibilitzen les restriccions de mobilitat entre comunitats autònomes, però continuen els elements de control a les fronteres, els viatges a l'estranger no creixeran i “aquesta demanda es redirigirà al turisme rural”, assegura a Efe el professor i investigador del CETT-UB i codirector de l'Observatori del Turisme Rural de Escapadarural, Enric López.

"En el nostre estudi veiem que la intenció de realitzar escapades de turisme rural s'incrementa notablement per al 2021 en relació amb el 2019", indica.

Sense un model global es perdrà l'oportunitat

La Covid-19 ha portat a molts turistes a descobrir l'entorn rural. "Es tracta d'un aspecte positiu que el turisme rural pot obtenir, però seguim sense un model turístic planificat, sense generar els incentius necessaris per a atreure inversió i obrir negocis que permetin atreure a molts perfils diferents de turistes”, afirma a Efe Luis Buzzi, soci de Turisme de la consultora KPMG.

Els propietaris dels allotjaments rurals “fan una bona feina” per aportar valor al turisme rural, “ja sigui per la seva pròpia activitat econòmica com per ser una palanca per a altres activitats relacionades”, assegura López. Afegeix que això ha de mantenir-se i potenciar-se amb accions de promoció i que caldria aprofitar l'oportunitat per a enfortir l'associacionisme.

Però l'oportunitat que brinda la Covid-19 al sector pot quedar-se en un miratge perquè, com recorda Buzzi, “a Espanya no existeix un model de turisme d'interior que, no obstant això, quan està planificat és menys estacional i produeix molta rendibilitat als negocis”.

Si es creen les infraestructures, es planifica un model turístic i s'incentiven els negocis "no sols es beneficia al turisme d'interior, a més s'atreu de nou a la població". Es genera riquesa addicional i tota l'activitat del voltant, per exemple l'agricultura, "es veurà beneficiada d'un turisme ecològic i sostenible".

"Això requereix sensibilitat i capacitat de gestió, requereix un pacte d'Estat sobre el model turístic que garanteixi que no es canviarà segons qui governi”, perquè la pandèmia ha deixat clar que el model turístic actual "no resisteix situacions com aquesta", sentencia Buzzi.

Text per Lilián Aguirre

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —