"Domingos de locura" amb Translocura - Diari de Barcelona

“The future is Queer”, es podia llegir a la paret del Candy Darling Bar (Gran Via, 586) en llums de neó. Una ambientació fosca i rosada ens acollia un cop passat el passadís principal, quan encara no eren ni les nou del vespre. La gent s’anava acomodant a butaques i cadires -separades degudament-, i a l’ambient s'hi respiraven ganes d’un xou i una festa que aquest estiu s’ha pogut viure poc.
Àcida i hilarant, així es pot desciure la performance de La Felipa (@translocura) ahir al Candy Darling Bar. La travesti del Raval va dur amb entusiasme la seva tornada als escenaris amb el seu xou “Domingos de Locura”, després d’uns mesos de parada. L’establiment comptava amb aforament més limitat de l’habitual, els assistents anàvem amb mascareta i a la una ja es tancaven portes, però tot això no va impedir que l’espectacle fos un èxit.
Translocura a l'escenari, amb gel hidroalcohòlic i cubata a la taula
“Porto amb mi la lluita contra l’heteropatriarcat, la reducció de danys al consum de drogues, la monstruositat com a subjecte polític d’aquesta revolució i la solució a la precarietat sistemàtica”. Així ens convidava Translocura al seu “deliri travesti”: un no callar, un clam contra la invisibiltzació de la comunitat queer, una reivindicació acompanyada de música que era pura fantasia.
També va aprofitar per fer al·lusió a la situació que estem vivint i l’afectació a la cultura que ha comportat la covid-19, reivindicant que precisament la cultura és la més oblidada i, els artistes, un dels sectors que més ho pateix. Tot, sense oblidar l’humor: “Aquest virus és tan intel·ligent que sap matemàtiques, perquè si s’ajunten 10 persones, tot “ok”, però si ets el número 11... te vas a cagar en la vida!”.
Tenint en compte totes les mesures de seguretat que s’havien de prendre, la performance es va reinventar amb la dinàmica “No-Karaoke” o “Karaoke covid-19”: Translocura recitava sense entonar les lletres de les seves cançons preferides i el públic les havia d’endevinar. El que la sabia, pujava a l’escenari i la deia (no al micròfon, recordem, per no contagiar) i participava d’una performance de deu segons amb La Felipa. Qui guanyés, una consumició cortesia de la casa.
Una altra de les seccions del xou va ser "The interview", on La Felipa entrevista diversos personatges de l'escena queer de Barcelona. Ahir a la nit va ser el torn "d'una amiga libertària, marica, trans i punki", Xavi Tallón, responsable del projecte SEXus, que vol donar informació i assessorament sobre sexualitats.
L’oci nocturn és un dret, no un caprici, ens recordava Translocura, que també és sanitària. I és que malgrat tota la diversió de la nit -al final, servidora es va sumar a la festa i inclús va sortir a l’escenari...- cal recordar per què estan lluitant els i les artistes i tot el col·lectiu de l’oci nocturn.

