Representació teatral de "El que no es diu"
Per ACN
Publicat el 08 de maig 2021

El que no es diu de Marilia Samper amb producció de Marta Buchaca porta a l'escenari de la Sala Beckett "la conversa ideal que haurien de tenir una víctima i el seu agressor". Aquesta és una de les dues obres presentades aquest divendres que forma part del Cicle #jotambé, que ocupa els mesos de primavera de la programació de la Sala.

La segona és Una niña es una cosa a medio formar, d'Eimear McBride i dirigida per Juan Miranda, una història sobre la pèrdua, el dol, el dolor i l’alienació de la identitat. El Cicle compta amb cinc espectacles, cinc lectures dramatitzades, quatre xerrades i quatre col·loquis postfunció. El que no es diu es podrà de l'11 de maig al 6 de juny i 'Una niña es una cosa a medio formar' del 13 al 16 de maig.

Marilia Samper, directora d'El que no es diu, ha assegurat que els homes que fan qualsevol tipus d'agressió són el 99,9% i ja és hora que comencin a reconèixer aquest comportaments i quin és el seu origen i que ve de molt enrere. "S'ha de parlar d'això per començar a destruir-ho i que no passi mes", afirmat. Ha reconegut que en el seu cas havia normalitzat totes les agressions sexuals que havia viscut al llarg de la seva vida. "Me'n vaig adonar parlant amb les meves amigues que totes havíem passat sobre la mateixa merda", ha confessat.

Aprofitant que li havien proposat participar en un torneig de dramatúrgia, Samper va decidir escriure sobre "la conversa ideal que haurien de tenir una víctima i el seu agressor". La directora de l'obra ha desgranat que és una història petita, "una conversa en la qual es planteja la idea de trencar el silenci i moltes qüestions que sorgeixen al voltant d'una violació o de la violència sexual".

En aquest sentit, víctima i agressor, que són parella, s'expliquen i intenten entendre perquè va passar aquesta agressió en el passat. Una idea que la directora volia plantejar és que a vegades els violadors estan en el context familiar, de la parella i aquí és on havia d'apuntar.

'Una niña es una cosa a medio formar'

Per altra banda, s'ha presentat 'Una niña es una cosa a medio formar' que es basa en la novel·la A Girl is a Half-Formed Thing, l’òpera prima de l’escriptora Eimear McBride, una producció de Dolores amb la col·laboració de Magnífico Entertainment i Chroma Teatre dirigida per Juan Miranda. Des que va néixer, a través de la seva infància i adolescència, una nena es confronta amb la fragmentació de la seva identitat a causa del món violent que l’envolta: una mare summament religiosa, un germà que pateix una malaltia mental i una sexualitat turbulenta.

Pía Laborde-Noguez, cotraductora i protagonista de l'obra ha apuntat el llenguatge de la peça és com "un cos voraç que es construeix" perquè és com "si la nena estigués parlant des de la percepció de la consciència" i es mostra "com el cos i la ment es relacionen sense ser un llenguatge no construït del tot".

"No hi ha projectes com el T6"

Per altra banda, la dramaturga i productora teatral Marta Buchaca ha indicat que des dels teatres públics no hi ha projectes com el T6. Ha assenyalat que el TNC fa teatre contemporani català, però ara falta un projecte com el T6 que "són els que generen autoria".

"No hi ha projectes que generin cultiu com pot ser l'autoria resident de la Beckett o les beques", ha dit Buchaca, al temps que ha afegit que és un teatre privat amb un pressupost que no es pot comparar amb el del Lliure i el TNC. "Madrid ens ha passat la mà per la cara en els darrers deu anys, treballo molt més a Madrid que aquí i estan deixant que el talent local se'n vagi i és una qüestió de polítiques culturals", ha remarcat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —