Exmembres de la Mesa i Mireia Boya al TSJC
Per ACN i Redacció
Publicat el 22 de juliol 2020

Anna Simó, Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Lluís Guinó i Mireia Boya han declarat al llarg del dia d’avui davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on se’ls acusa de desobediència per tramitar iniciatives parlamentàries per l’1-O. Tots els acusats han coincidit en declarar que consideraven les seves accions protegides per la inviolabilitat parlamentària. 

Coromines, exvicepresident primer del Parlament, ha assegurat que totes les seves decisions anaven dirigides a complir el reglament de la cambra i que la Mesa només revisava els requisits de forma de la tramitació, sense entrar en el fons dels assumptes. L’exdiputat ha explicat que l’única excepció a aquest procediment era en el cas de les iniciatives legislatives populars (ILP) tal com ho indica la llei que les regula. 

En una línia similar, Anna Simó ha declarat que se sentia “vinculada a vetllar i protegir els drets dels diputats i diputades” i que la inviolabilitat és una “premissa bàsica de l’activitat parlamentària”. L’exvicepresidenta segona ha considerat que l’exclusió de Joan Josep Nuet de la querella, membre de la mesa per Catalunya en Comú-Podem, va deixar clar que “no es querellaven pels nostres actes, sinó per la nostra adscripció parlamentària”.

Anna Simó declarant davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Ramona Barrufet, que havia estat exsecretària quarta del Parlament, ha assegurat que “no es pot demanar a la Mesa que actuï com a censora”. Segons Barrufet, el Tribunal Constitucional actuaria posteriorment si s’aprovava alguna cosa anticonstitucional. Lluís Guinó ha volgut destacar que el 6 i 7 de setembre del 2017  tots els grups parlamentaris “van estar moltes hores debatent” i “van fer política”. L’exvicepresident primer també ha argumentat que la Mesa del Parlament té “un paper relatiu” davant d’un ple “sobirà”. 

La persona que més ha trencat la tònica del primer dia de la vista oral ha estat l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que en cap moment va formar part de la Mesa. Boya ha estat l’única en respondre les preguntes del fiscal i ho ha fet en aranès. L’exdiputada ha dit que ella no va votar la declaració unilateral d’independència de manera “simbòlica” sinó amb la voluntat que fos efectiva. Segons ella, la prova que així ho va ser és que la DUI va comportar l’aplicació del 155.

Els acusats asseguts dins del jutjat

A banda dels polítics i ciutadans anònims que els han acompanyat fins a les portes del TSJC, els acusats també han rebut missatges de suport a les xarxes socials. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —