La Pedrera reobre les portes - Diari de Barcelona

ESPAIS CULTURALS
La Pedrera reobre les portes
Ofereix novetats per fer les visites més atractives de cara al públic català
La Pedrera-Casa Milà ha reobert aquest dimecres les portes després de quatre mesos d'aturada per la crisi del coronavirus. Ho ha fet amb novetats amb la voluntat de fer les visites "més atractives" de cara al públic català, com l'obertura d'espais inèdits (la planta subterrània on Gaudí va situar les cotxeres) o un cicle de passejades per l’edifici amb amfitrions com el cineasta Albert Serra o la cuinera Ada Parellada.
"Avui és un dia emocionant i simbòlic. La Pedrera és una icona de Barcelona i de Catalunya, i l'obertura és un signe que les coses poden arribar a una certa normalitat", ha dit la directora general de la Fundació Catalunya la Pedrera, Marta Lacambra.
L’emblemàtic edifici ha obert amb reducció d'aforament (capacitat per a 200 persones simultàniament respecte de les 440 habituals) i amb mesures de seguretat com la presa de temperatura, les mampares, la freqüència major de neteja o els dispensadors de gel al llarg del recorregut.
Visitants a l'entrada de la Pedrera durant el dia de reobertura
La venda de les entrades per internet ja era un hàbit estès en l'equipament, cosa que evitava llargues cues, per tant, Lacambra considera que el fet més diferencial a partir d'ara serà la poca acumulació de visitants dins de l'edifici. "És evident que ara la porció de persones per espai és una meravella, i es pot apreciar molt més la singularitat de l'edifici i els seus valors arquitectònics amb tranquil·litat i amplitud", ha assegurat.
Respecte al mateix dia de l'any passat, la Pedrera se situa en un 10 % de públic, una xifra que Lacambra considera poc comparable per la situació d'excepcionalitat actual. "Vull agrair la reacció del públic local, perquè van ser els primers que van comprar amb molta il·lusió les entrades", ha dit. La Pedrera ja comptava des d'abans de la pandèmia amb un descompte del 50 % per al públic local.
A més de recuperar un monument icònic de les visites a Barcelona i a Gaudí, la fundació considera imprescindible l'obertura per garantir els ingressos per als projectes socials, educatius, culturals i ambientals que porta a terme i dels quals es beneficien 500.000 persones. "Si la Pedrera no està oberta, corren el risc de no poder tenir la continuïtat que per a nosaltres és, exactament, la missió d'aquesta fundació", ha assenyalat. La fundació preveu deixar d'ingressar des del mes de març fins al desembre 7,5 milions d'euros.
Noves propostes
La visita habitual d'horari diürn incorpora espais com la planta subterrània, on estaven situades les cotxeres, la qual va convertir l'edifici en un dels primers de la ciutat amb garatge. També s'obre al públic la sala Gaudí, amb una solució d'enginyeria al sostre que suporta el pati de les flors.
Com a visita guiada, s'oferirà "La Pedrera oculta", un recorregut diari a les 11 h amb espais com la façana posterior o un passadís de la primera planta que ofereix una visió privilegiada del pati de les papallones.
Punt de trobada de la visita "La Pedrera oculta", una nova ruta que inclou espais fins ara tancats
A l'icònic terrat dels guerrers s'oferirà una copa de cava per a les visites a partir de les 19 h. Pel que fa al públic familiar, es podrà acabar la visita amb un taller de trencadís, una activitat que es feia per a escoles i que ara s'estén a tot el públic.
També es posa en marxa el cicle "Una passejada per la Pedrera amb...", visites en grups reduïts amb amfitrions com Albert Serra, Ada Parellada, Llucia Ramis o el ballarí Toni Mira.
Terrat de la Pedrera amb la guia de la visita "La Pedrera Oculta"

