- vídeos -
Cafè del Centre, 150 anys i Premi Nacional d'Establiment Centenari
Publicat el 01 de febrer 2024

L'emblemàtic Cafè del Centre del carrer Girona ha rebut el Premi Nacional d'Establiment Centenari, coincidint amb l'any en què fa 150 anys. El local va obrir originalment com a casino, el 1873, sent el primer de Barcelona. Amb l'arribada de la dictadura de Primo de Rivera i la prohibició del joc, va passar a ser un cafè. Des de llavors, res ha canviat. Les taules de marbre, les làmpades del sostre i la barra del taulell estan intactes: la pols que vesteix el mobiliari és l'únic testimoni del pas del temps.

Un casino, un cafè i un restaurant

Actualment, i des de fa dos anys, el Cafè del Centre és un restaurant, després que els antics propietaris es jubilessin. La família Bel, qui portava el comerç antigament va mantenir el negoci durant més de tres generacions. Ara el restaurant el porta el Grup Confiteria, que es defineix per voler preservar i rellançar establiments únics de Barcelona "Per desgràcia s'estan perdent els locals d'abans a la ciutat", lamenta Quim Mora, cap de sala de l'actual restaurant.


"Per aquí ha passat l'Alejandro Sanz, l'Isabel Coixet, la Meritxell Batet i el Joan Gràcia, entre altres"



Quim Mora, cap de sala del restaurant i Mateo Clavera, cap de cuina

Des del Diari de Barcelona, hem parlat amb ell, qui va rebre el premi de mans de Pere Aragonès. "Va ser tot un honor. Tot i que no hauria sigut possible sense tots els meus companys. La feina de cuina, per exemple, ha sigut molt important. També vull recordar la família Bel; sense ells no seríem aquí". Segons en Quim, el guardó és el menys important, haver arribat als 150 anys i que t'ho reconeguin "és el millor que et pot passar".


Fotografia cedida per Quim Mora

Tots els plats de la carta són estrella

Tot i que s'hi palpa i conserva l'essència i autenticitat del primer casino de Barcelona, la gastronomia que s'hi pot tastar ha anat evolucionant. Si bé el Cafè era conegut per l'exquisida varietat de tapes amb les quals un es xucla els dits i les xocolates calentes que deixen el bigoti emmarcat, ara el rei de la taula és el menú que ha incorporat el grup Confiteria des que va comprar el local. Quim confirma que "tots els plats són estrella": des de la truita amb ceba caramel·litzada amb petxines variades i bou de mar, el caneló farcit de tres tipus de carn diferents, fins a la beixamel d'espinacs amb oli de trufa. Així i tot, el seu plat preferit és el cap de llom ibèric.


"Aquest premi no hauria sigut possible sense els meus companys"


El Cafè del Centre sempre ha sigut seu de tertúlies i llar de figures reconegudes com ara la directora de cinema Isabel Coixet, el Joan Gràcia, o la Meritxell Batet. Inclús cantants cèlebres han rodat videoclips en aquest local, com és el cas de l'Alejandro Sanz. Al voltant de les taules de marbre esquerdades i marcades pel temps, també s'hi reuneixen sovint polítics del país, com ara Aragonès, amb qui en Quim manté una bona amistat. Ara bé, els millors clients són els de sempre: "Ja no són clients, són amics" assegura en Quim. "La clientela de l'Eixample és molt maca. Som un referent del barri".


 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —