Retorn rodatges
Per Redacció
Publicat el 11 de maig 2020

Les productores audiovisuals planifiquen el retorn dels rodatges cancel·lats pel coronavirus a finals de maig. La tornada, però, serà només per gravar produccions petites, repeticions de seqüències, entrevistes de documentals o sèries diàries de televisió. Els rodatges més llargs i complexos hauran d'esperar fins a la "nova normalitat" per reprendre les gravacions. 

Els petits rodatges que tornen al maig ho faran, però, amb limitacions, adaptant els sets per respectar les distàncies i mesures de seguretat. Per això, adaptaran els guions per evitar abraçades i petons, doblaran els camerinos i prioritzaran escenaris interiors. Per tant, escenes habituals com gent ballant a una discoteca, seqüències amb menors o gent gran o localitzacions exteriors, seran impossibles de dur a terme de moment.

Un obstacle que veuen els productors a l’hora de reprendre els rodatges és la manca d'assegurances que cobreixin les interrupcions pel coronavirus. "Aquest és el moll de l'os, és un risc que molt pocs productors podem assumir, econòmicament és letal", assegura la productora de Distinto Films i presidenta de Dones Visuals, Miriam Porté

El director d'El hoyo, Galder Gaztelu-Urrutia, durant el rodatge de la pel·lícula. Foto: ACN 

Els primers en tornar: sèries de televisió diàries i documentals

Els platós tancats, equips reduïts i la flexibilitat en els guions afavoreixen a les sèries. Diagonal TV, encarregada d'Amar es para siempre d'Antena 3 i Mercado central per TVE, té previst tornar als rodatges el 18 de maig. Prèviament, hauran fet tests a tot l'equip, tindran camerinos individualitzats, habilitaran guants, mascaretes i controls de febre. També han eliminat escenes d'abraçades, petons, xocades de mans i les seqüències que passen a l'exterior. També reduiran l'equip a 30 persones. Diagonal TV també havia de començar la preproducció a Barcelona d'Herederos de la tierra, la continuació de la Catedral del mar, però han hagut d'aturar-ho. Per la seva banda, TV3 no té "cap previsió de reprendre properament" el rodatge de la telenovel·la diària Com si fos ahir

Pel que fa als documentals, el documental històric La Flota d'Índies, d'Inicia Films amb suport de l'ICEC, té previst reiniciar els rodatges a finals de maig. La productora executiva i presidenta de l'Associació de Documental Prodocs, Valérie Delpierre, assegura estar analitzant quines parts previstes poden mantenir i rodar les setmanes vinents, com les entrevistes, que es poden fer amb proteccions EPI i un equip "mínim". Tot i això, les parts amb actors queden posposades al juny o juliol, a l'espera que es concretin les distàncies de seguretat i tota la resta de condicionants. I com moltes produccions que s'estan posposant, no podran complir amb el calendari d'entrega marcat al setembre.

Les productores es reinventen

Visiona TV ha impulsat "l'única producció que veien possible durant l'estat d'alarma": un documental gravat amb el mòbil per productors de 23 països iberoamericans per retratar el confinament. "Pensem a desenvolupar noves fórmules de comunicar i de ficcionar. Ens ve una onada de formats i de gèneres basats amb el confinament", opina Ferran Cera, director i productor de Visiona TV. Amb quatre projectes aturats, no reprendran els rodatges fins que hi hagi una normalitat "més estable". Esperen que sigui a partir de setembre.

 

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —