"S'han oblidat de les agències de viatges" - Diari de Barcelona

La crisi de la Covid-19 ha afectat especialment el sector turístic. I com explicàvem la setmana passada, les agències de viatges són un dels sectors més afectats per la pandèmia i per la crisi que n'ha derivat. En parlem amb Jordi Vendrell, de l'agència barcelonina Tuareg Viatges i del col·lectiu nascut arran de la pandèmia Locos por viajar. Segons Vendrell, les mesures que els governs han pres fins ara per reactivar el turisme no només no els ajuden, sinó que fins i tot els van en contra.
El turisme ha estat un dels sectors més tocats per la Covid-19. Quina afectació ha tingut en particular en les agències de viatges del col·lectiu?
El coronavirus ens ha afectat moltíssim. Nosaltres treballem en l’àmbit internacional, de manera que el tancament de fronteres i el confinament han trastocat del tot el nostre negoci. Des de l’11 de març hem tingut dues feines: la primera ha estat repatriar tota la gent que teníem arreu del món; la segona, gestionar les devolucions dels diners de la gent que tenia viatges encarregats que no s’han pogut fer. No és que no tinguem feina, n’hem tingut molta, només de repatriar i ocupar-nos de tots els processos administratius per gestionar les devolucions. A més, hem hagut de lluitar perquè els proveïdors tornin els diners. Tot plegat ja ens fa treballar a jornada completa, però no ens genera cap ingrés.
El col·lectiu Locos por viajar sorgeix d’aquestes dificultats?
La iniciativa Locos por viajar està formada per 33 agències. Si bé no totes oferim exactament el mateix model de turisme, el que tenim en comú és que nosaltres som les que creem els viatges i intentem oferir una experiència força individualitzada que s’allunya del turisme massificat. Al minut zero de la pandèmia tots estàvem molt tranquils amb els nostres projectes d’estiu, fins que se’ns va desmuntar tot. Tots els que formem part de Locos por viajar ja pertanyíem a associacions d’agències de viatges. Vam ser conscients que o ens espavilàvem nosaltres o no ens ajudaria ningú. Estem fent molta feina per intentar salvar el nostre model de turisme.
En què es basa aquest model de turisme?
A Locos por viajar ens movem en el camp de la innovació turística, obrim rutes i busquem noves destinacions. En el moment en què ens allunyem del turisme industrial, entrem en altres magnituds que fan que el turisme sigui més sostenible. Les visites es plantegen d’una altra manera perquè es visiten llocs que no són tan coneguts, on no hi ha infraestructures turístiques i on l’afluència de visitants és mínima. Precisament per això, el lloc conserva molt més les seves característiques bàsiques, no ha estat alterat perquè el visitin i com a visitant també en surts molt més content, perquè veus una cosa més autèntica.
Quina afectació ha tingut l’aturada en les comunitats que treballen amb vosaltres?
Fins ara hem estat parlant de la nostra visió, però de la nostra feina en depenen també moltes comunitats locals. Quan comença la temporada deixem uns diners a determinades comunitats locals perquè estiguin preparades per quan arribin els visitants. Moltes famílies habiliten cases per rebre-hi visitants i necessiten els diners per avançat. L'arribada de visitants suposa una suma d'ingressos per a molts. Quan s'interromp aquest flux, tallem aquests ingressos, cosa que pot arribar a plantejar problemes de supervivència. Les relacions amb aquestes comunitats també són relacions empresarials i, tant i vols com si no, hi ha un tracte personal. La situació provocada per la pandèmia ha estat desastrosa, hem avançat diners que ja s’han fet servir per preparar viatges, però no hem venut res arribat el moment.
Heu rebut alguna mena de suport per part de les institucions?
Com a col·lectiu particular no hem rebut cap ajuda. Sí que hem gaudit de les ajudes generals com els ERTO o els crèdits, però no hem rebut ajudes específiques per solucionar la nostra situació en particular.
En canvi, sí que s'han anunciat mesures per reactivar altres sectors turístics.
Les agències que enviem turisme a fora estem patint molt. Hi ha hagut tota una campanya institucional per potenciar el turisme nacional. A més, s’han anunciat una sèrie d’ajudes dirigides a les companyies aèries perquè puguin recuperar la seva activitat. Aquestes companyies aèries tenen els diners dels nostres clients, que estem obligats a retornar pels viatges que no s’han pogut fer. Les principals ajudes per reactivar el turisme ens van en contra. Els governs s’han oblidat de les agències de viatges.
Jordi Vendrell, responsable de Tuareg Viatges i membre de Locos por viajar
Quines mesures concretes s’haurien de prendre?
La primera i principal és entendre la situació en què es troben els agències de viatges i allargar els ERTOs fins a finals d’any com a mínim. També agrairíem que el govern es posés d’acord amb els altres governs de la Unió Europea i creessin una sèrie de protocols comuns, que hi hagués una mica més de claredat. Nosaltres tenim com a referència la pàgina del Ministeri d’Exteriors, és la pàgina que seguim les agències de viatges per saber si els destins són segurs o no. Caldria un esforç per part del govern per tenir cura d’aquesta informació, que fos realment actualitzada i fiable. Necessitaríem que es reactivessin els serveis de sanitat exterior, ja que el tema mèdic ha passat a tenir una importància cabdal. Per exemple, hi ha moltes destinacions on necessites la vacuna de la febre groga per viatjar, que no te la pot posar un metge qualsevol. Si els departaments de sanitat exterior estan tancats, tu no et pots posar la vacuna i no pots anar a determinats llocs. Aquest tipus de coses no costen gaire d’activar, però per a nosaltres marquen una gran diferència. Entenem que el govern tingui altres prioritats, però com a mínim que no ens posi pals a les rodes amb campanyes que promouen només el turisme nacional. Nosaltres hi posem de la nostra part, però necessitem ajudes i una mica de sort. Necessitem que des de l’administració s’entengui la nostra situació i també que es reconegui el turisme com una qüestió global, no aïllada. És possible afavorir el turisme local sense fastiguejar els altres models de turisme.
Quina previsió teniu pels propers mesos?
Nosaltres tenim certa capacitat per reactivar-nos una mica, per identificar destinacions segures i que la gent se senti còmoda viatjant-hi. Això, en certa manera, ja ho hem aconseguit, malgrat que no hem tingut cap mena d’ajuda. El que pot passar és que tot això vagi a la baixa i que fins octubre o novembre no tinguem certa activació global.
Tot i la reobertura de fronteres, la por al virus segueix frenant les vendes?
La Covid té dos problemes. D’una banda, el virus com a malaltia. No podem obviar la realitat, que és que hi ha països on ara mateix es pot viatjar i d’altres on no. D’altra banda, també hi ha un factor d'hipocondria social. Tu te’n vols anar de viatge però et comences a trobar amb els comentaris del teu entorn, que qüestionen la decisió de viatjar sense tenir en compte en quines condicions es fa. A més, hi ha el factor por, ja que podem gestionar la prudència, però no la por.
És possible viatjar de manera segura ara mateix?
Nosaltres ara mateix estem venent viatges. La llista de països on es pot viatjar és força llarga. També hi ha una sèrie de països on encara no ens deixen entrar. Per exemple, els països de tot el sud-est asiàtic, que han estat molt poc tocats per la pandèmia. Vietnam, Laos, Myanmar o Tailàndia són destinacions on el virus ha tingut una incidència molt limitada. El problema que tenim és que no ens hi deixen entrar, cosa que ha reduït moltíssim els països on podem oferir viatges.
Heu iniciat una sèrie de reunions amb administracions per millorar la vostra situació.
Des de Locos por viajar ja ens hem mobilitzat. Ens vam trobar amb la Secretaria d’Estat de Turisme, ahir amb la CEOE i la setmana vinent amb la Conselleria de Turisme. Totes les reunions que hem fet fins ara han anat força bé, s’han mostrat molt bona voluntat, el que falta és que es materialitzi.

