"Silenci! Temporers dormint al carrer" - Diari de Barcelona

"Silenci! Temporers dormint al carrer", crida una pancarta penjada a la barana d'un balcó d'un edifici del nucli antic de Lleida. El nombre de persones que han anat a buscar feina al camp lleidatà s'ha multiplicat i, alhora, hi ha menys espai on allotjar-los. La pandèmia ha posat de manifest la precarietat dels temporers, els quals fa més de 30 anys que sofreixen.
Confinamiento en Lleida. El brote de coronavirus no ha sido por irresponsabilidad individual sino por la explotación a los temporeros que trabajan recogiendo la fruta. Siguen sin ser regularizados, viven hacinados, durmiendo al raso y las empresas no les facilitan protección. pic.twitter.com/GPZeFPLe5I
— Fonsi Loaiza (@FonsiLoaiza) July 12, 2020
És una pancarta de la plataforma Fruita amb justícia social, la qual lluita per la garantia dels drets socials i laborals per a les persones temporeres i migrades. En el seu manifest, assegura: "l'engranatge de l'agroindústria lleidatana produeix anualment més de 350.000 tones per a l'exportació i necessita entre 22.000 i 28.000 jornalers temporers anuals. Enmig de l'espiral devastador del neoliberalisme del sector primari, el qual s'apropia del model de producció i de la terra, hi ha una víctima silenciada i d'extrema vulnerabilitat: l'imprescindible i oblidat temporer".
? Reclamem més inspeccions en empreses fruiteres per evitar vulneracions dels drets dels treballadors.
— Plataforma Fruita Amb Justícia Social (@destriem_ponent) July 16, 2020
? Treballadors de l'agroindústria denuncien que no se'ls facilita els equips de protecció individuals o se'ls paga per sota del preu del conveni.
? https://t.co/qme7maLcGW pic.twitter.com/sEl9oInHLF
La plataforma exigeix a l'Ajuntament de Lleida que "s'allotgi de manera digna i immediata tots els temporers (treballant o cercant feina), que creï un alberg de cara a la propera campanya i que l'allotjament dels contractats vagi a càrrec dels ocupadors i no es pugui descomptar del salari del treballador".
Segons el periodista Miquel Pascual, "el problema és la manca de papers i de feina, no saben què fer, perquè, teòricament, els pagesos estan obligats a donar-los un lloc per viure, tot i que, segurament, n'hi ha que no ho compleixen". Aquest any, tot s'ha vist incrementat per la pandèmia: "molts anaven cada any a la platja, a fer de venedors ambulants al carrer, i enguany han vingut a la campanya de la fruita i, per això, n'hi ha tants que dormen al carrer. És un bucle que s'ha de solucionar amb la regularització".
La precarietat dels temporers és una situació que es repeteix any rere any i a la qual ara se li sumen la pandèmia i del segon confinament. Font: @matew_avva
El drama dels temporers i la Fira
Centenars de persones aterren a Lleida i als pobles del voltant per treballar en la collita de fruita. Alguns viuen als abeuradors del bestiar, altres, al carrer, a pisos abandonats i, els afortunats, a hamaques a la Fira de Lleida. Una realitat més que la plataforma creu que no s'escapa de l'esquitx del racisme estructural i institucional que, malauradament, encara s'ha de combatre avui dia. Diverses entitats denuncien que els polítics miren cap a una altra banda. Segurament, diuen, perquè aquestes persones sense contracte que dormen cada estiu al carrer i a les quals s'hauria d'atendre dignament no voten.
Afortunadament, molts viuen, o intenten viure, a la Fira de Lleida, on hi ha un centenar d'hamaques de tela per a ells. El dispositiu també els ofereix dutxes i àpats.
Porto dues setmanes treballant al pavelló dels temporers de @paerialleida, convertit en centre d'actualitat enmig d'un polaritzat debat sobre la situació de la fruita i la pandèmia a Lleida. Entre tanta crítica (necessària) i crispació aquest meu primer fil vol ser constructiu. pic.twitter.com/uYCYWEN7U8
— Mateo Aventín Valero (@mathew_avva) July 13, 2020
Passejant per Lleida se segueixen veient cartells com aquests que reclamen drets per als temporers i els donen veu. Una veu que no se'ls dona. Tampoc poden penjar cartells com aquests als balcons. A quins balcons? Si no tenen casa...
Pancarta al nucli antic de Lleida. Font: Ferran Barber
Si des del vostre balcó veieu dibuixos, pancartes, banderes interessants als balcons veïns, no ho dubteu i feu-nos-els arribar. Podeu fer-ho a través de les nostres xarxes socials (Twitter, Instagram i Facebook) o per correu electrònic ([email protected]).

