Pancarta al nucli antic de Lleida: "Silenci! Temporers dormint al carrer"
Per Mar Grau
Publicat el 20 de juliol 2020
Temps de lectura 3 MINUTS

"Silenci! Temporers dormint al carrer", crida una pancarta penjada a la barana d'un balcó d'un edifici del nucli antic de Lleida. El nombre de persones que han anat a buscar feina al camp lleidatà s'ha multiplicat i, alhora, hi ha menys espai on allotjar-los. La pandèmia ha posat de manifest la precarietat dels temporers, els quals fa més de 30 anys que sofreixen.

És una pancarta de la plataforma Fruita amb justícia social, la qual lluita per la garantia dels drets socials i laborals per a les persones temporeres i migrades. En el seu manifest, assegura: "l'engranatge de l'agroindústria lleidatana produeix anualment més de 350.000 tones per a l'exportació i necessita entre 22.000 i 28.000 jornalers temporers anuals. Enmig de l'espiral devastador del neoliberalisme del sector primari, el qual s'apropia del model de producció i de la terra, hi ha una víctima silenciada i d'extrema vulnerabilitat: l'imprescindible i oblidat temporer".

La plataforma exigeix a l'Ajuntament de Lleida que "s'allotgi de manera digna i immediata tots els temporers (treballant o cercant feina), que creï un alberg de cara a la propera campanya i que l'allotjament dels contractats vagi a càrrec dels ocupadors i no es pugui descomptar del salari del treballador".

Segons el periodista Miquel Pascual, "el problema és la manca de papers i de feina, no saben què fer, perquè, teòricament, els pagesos estan obligats a donar-los un lloc per viure, tot i que, segurament, n'hi ha que no ho compleixen". Aquest any, tot s'ha vist incrementat per la pandèmia: "molts anaven cada any a la platja, a fer de venedors ambulants al carrer, i enguany han vingut a la campanya de la fruita i, per això, n'hi ha tants que dormen al carrer. És un bucle que s'ha de solucionar amb la regularització".

La precarietat dels temporers és una situació que es repeteix any rere any i a la qual ara se li sumen la pandèmia i del segon confinament. Font: @matew_avva

El drama dels temporers i la Fira

Centenars de persones aterren a Lleida i als pobles del voltant per treballar en la collita de fruita. Alguns viuen als abeuradors del bestiar, altres, al carrer, a pisos abandonats i, els afortunats, a hamaques a la Fira de Lleida. Una realitat més que la plataforma creu que no s'escapa de l'esquitx del racisme estructural i institucional que, malauradament, encara s'ha de combatre avui dia. Diverses entitats denuncien que els polítics miren cap a una altra banda. Segurament, diuen, perquè aquestes persones sense contracte que dormen cada estiu al carrer i a les quals s'hauria d'atendre dignament no voten.

Afortunadament, molts viuen, o intenten viure, a la Fira de Lleida, on hi ha un centenar d'hamaques de tela per a ells. El dispositiu també els ofereix dutxes i àpats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —