L'actuació dels Mossos per reduir una dona amb un trastorn de salut mental evidencia la manca de formació dels cossos policials per abordar aquest tipus de situacions
Per Redacció
Publicat el 27 de novembre 2020

Nova polèmica arran de la publicació d'un vídeo on apareix una actuació dels Mossos d'Esquadra amb una pistola Taser contra una dona amb un trastorn de salut mental. 

Aquest dimecres, sobre la 1 de la tarda, la noia que surt al vídeo anava acompanyada de la seva mare per una consulta psiquiàtrica del CAP Creu de Barberà, a la Plaça Castelao de Sabadell. Segons expliquen fonts dels Mossos al Diari de Barcelona, "per protocols actuals de coronavirus no deixen que la seva mare entri amb ella. Cosa que ella no accepta, no atén a raons i és el moment en què ella s'exalta". 

Les mateixes fonts apunten que "la seva exaltació va a més fins que colpeja una mica el mobiliari de centre i acaba amb agressions a alguns membres del personal sanitari". És en aquest moment, quan, segons el cos policial, el personal del centre els alerten i hi acudeixen.  

"Intentem fer-li entendre a la noia perquè la mare no pot entrar amb ella a la visita, però ella ja està molt alterada i no atén les explicacions. Està molt agressiva i en un moment donat arriba a colpejar als dos agents que estan parlant amb ella", relaten fonts dels Mossos al DdB.

"La situació va a més per l'exaltació i se la intenta reduir, però sense la Taser no hi ha manera", segons explica el cos, però testimonis dels fets creuen que era innecessari el seu ús donada la presència, com a mínim, de tres agents dels Mossos.  

"Se li fan diversos avisos advertint que es farà ús de la Taser i, finalment, l'única manera de reduir-la és amb la Taser", apunta el cos policial. Finalment, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) la trasllada a un centre mèdic.

La versió de la dona

Segons apunta el 3/24, la dona, que es diu Paula i té 26 anys, va quedar detinguda per atemptat a l'autoritat i danys i va passar la nit al calabós. El mateix mitjà apunta que la noia denunciarà l'agent que la va reduir amb l'arma de descàrregues elèctriques per "abús policial".

"Jo volia que la meva mare entrés amb mi, perquè crec que ella pot aportar coses útils per a un diagnòstic més precís", va explicar a TV3. La dona va negar a l'ens públic haver agredit cap sanitari, tot i que va admetre donar una coça a un agent quan ja li havien disparat la tàser.

Tal i com recull el portal 3/24, la Paula assegura que la psiquiatra no la va tractar bé i que "es va negar" a entregar-li "l'informe i el canvi de medicació". Segons el seu testimoni, va ser aleshores quan, es va "comportar malament" en la seva reacció.

Protocols policials i manca de formació

Tot i que l'ús de la Taser està protocol·litzat des del moment en què es va implantar en els Mossos, Enric Arqués, president de Fòrum Salut Mental i Adiccions, assenyala al Diari de Barcelona que "si una persona està en una crisi d'agitació com aquesta noia, el que no pot ser és que es tracti com un problema d'ordre públic". Arqués indica que el protocol fa molts anys es va escriure i que, en principi, està vigent, i la idea és un acostament amigable. Un acostament que no provoqui en l'altra persona una situació pitjor.

"Si et fixes en el vídeo, hi ha un moment en què una persona s'acosta a ella tranquil·lament i la noia es calma una mica. No es pot prendre com una qüestió d'ordre públic perquè no té res a veure i té molts riscos. Molt menys utilitzar una Taser, que, a més, em fa la sensació que està mal utilitzada", subratlla el president de Fòrum Salut Mental. 

Arqués creu que hi ha un problema d'estigma profund, en què es relacionen els problemes de salut mental amb persones perilloses. "Això és injust i fals, en aquest cas la noia es veu que no representa cap perill ni per a ella, ni per a ningú. És inacceptable, no conec que hagi passat abans, jo sé el que veig, però és inacceptable". 

"Ens temíem el pitjor, i el pitjor és això. Quan en tractar una situació de brot psicòtic i crisi d'agitació, una persona desbordada, ens feia por que la Taser fos a utilitzar-se en aquests casos. No és acceptable en termes de drets humans, ni en termes de protocol d'intervenció. Estem molestos, no tinc tota l'escena ni el context, només les imatges que he vist, però no sembla una actitud de seguir protocols, ni de tenir sentit comú", explica Arqués. I conclou: "És molt xocant, haurien de fer formacions i seguir protocols d'un acostament més amigable. Ella està retinguda i immobilitzada, necessitava un altre tipus d'intervenció. El que jo he vist en les imatges no segueix cap dels protocols vigents".

Irídia, un centre per la defensa dels drets humans, ha titllat l'actuació dels Mossos de "preocupant i desproporcionada".

En relació al protocol Covid-19 de no deixar entrar acompanyants a les visites mèdiques, Enric Arqués assenyala que li sembla una norma massa rígida. "No pot ser una mesura general per a totes les situacions. S'han de tenir en compte les singularitats de cada persona i família", conclou. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —