Persona utilitzant l'ordinador
Per ACN
Publicat el 06 de juliol 2020

El confinament causat per la Covid-19 ha obligat a readaptar-se en la manera de treballar, estudiar i distreure’s dins casa, i moltes d’aquestes activitats han comportat l’ús intensiu de la visió de prop, com la utilització de pantalles. Aquest sobreesforç en visió pròxima ha suposat que més de la meitat (un 57 %) de la població hagi experimentat un empitjorament de la vista, segons apunta un estudi publicat per l’associació Visión y Vida. L’anàlisi s’ha fet a partir de gairebé 2.000 revisions dutes a terme a Espanya durant la desescalada i ha determinat que un 27,2 % de la població ha hagut de canviar-se la graduació mentre que un 23,9 % s’ha renovat o canviat les ulleres o lents de contacte.

L’agreujament de la visió ha tingut un impacte especialment notable entre els joves d’entre 12 i 19 anys, ja que un 77,4 % dels casos ha empitjorat la visió. L’estudi atribueix la causa al probable abús de pantalles i al sobreesforç en visió pròxima. En els adults d’entre 40 i 50 anys, l'empitjorament de la vista ha afectat un 63,3 %.

La coordinadora de l’associació, Elisenda Ibañez, considera que "haver estat tancats no ens ha ajudat en res", ja que ha implicat "moltes hores forçant la vista amb visió de prop". D’acord amb Ibañez, gaudir de la llum natural, usar la vista en distàncies llargues i estimular la visió en espais com la muntanya són condicions necessàries per a una bona salut visual, les quals ens han sigut privades per culpa del confinament.

L’abús de pantalles, el principal agreujant 

L’associació Visión y Vida també ha associat aquest problema a l’augment del temps davant de les pantalles: tal com indiquen l’estudi i les enquestes realitzades, un 94,6 % dels ciutadans de diferents grups d’edat ha incrementat els minuts destinats a l’ús de l’ordinador, la tauleta tàctil o el mòbil.

L’ús excessiu de les pantalles és especialment greu entre els menors, ja que més de la meitat dels nens a tot l’Estat ha passat entre quatre i vuit hores cada dia davant la pantalla, i dos de cada deu ha sobrepassat les vuit hores. Aquestes xifres entren en contradicció amb les recomanacions de l’OMS, les quals assenyalen que els menors d’edat no haurien d’estar més d’una hora al dia davant de les pantalles, i en el cas dels menors de dos anys, mai no haurien d’utilitzar aquest tipus de dispositius.

En aquest sentit, el president de Visión y Vida, Salvador Alsina, ha destacat que "les pantalles no són un perill", però  que cal "ser conscients del que fem servir i utilitzar-ho el temps necessari". És per això que ha insistit en la necessitat de compaginar el temps de connexió amb les pantalles i l’oci a l’exterior, i ha proposat la regla del 20-20-20. Aquesta pauta consisteix en el fet que, per cada 20 minuts treballant o davant les pantalles, els ciutadans han de parar 20 segons per parpellejar i mirar a una distància de 20 peus (uns 6 metres), ja que, d’aquesta manera, s’aconsegueix relaxar la vista.

Amb tot, i tenint en compte els resultats de l’estudi, els experts han subratllat la importància de cuidar la vista, protegir-la i fer-se una revisió si és necessari.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —