Louis Armstrong
Publicat el 10 de juliol 2020

 

 

1- Laura, Lluís Llach

El 6 de juliol de 1985, Lluís Llach va reunir 103.000 persones al Camp Nou, en el concert europeu més multitudinari fins aleshores. L’acompanyava una orquestra dirigida per Manel Camp, junt amb les veus de Maria del Mar Bonet i Marina Rossell, que van cantar amb ell la cançó Cant de l’enyor.  L’espectacle va ser enregistrat en l’àlbum Camp del Barça. 6 de juliol de 1985.

Laura Aymerich, la guitarrista de Llach, va protagonitzar un dels moments més emotius del concert. Mentre cantava la cançó Laura, dedicada a ella, Aymerich es va emocionar, interrompent l'actuació. Llach la va fer sortir a davant de tot de l’escenari i el públic va esclatar en aplaudiments.

 

2- What a Wonderful World, Louis Armstrong

El cantant i trompetista Louis Armstrong va morir el 6 de juliol de 1971. El seu carisma, la seva veu rogallosa i la manera com tocava la trompeta, van aconseguir convertir el jazz en un estil de música popular. 

Armstrong va posar la veu a la cançó What a Wonderful World, escrita per Bob Thiele i George David Weiss el 1967. La cançó va fer la volta al món el 1987, quan va ser inclosa a la banda sonora de la pel·lícula Good Morning, Vietnam. El to optimista i esperançador de la balada tenia l'objectiu de contrarestar el clima polític i el racisme dels anys seixanta als Estats Units. 

 


3- Yellow Submarine, Ringo Starr

Richard Starke, artísticament conegut com a Ringo Starr, va néixer el 7 de juliol de 1940 a la ciutat de Liverpool, Anglaterra. Aleshores era difícil d’imaginar el prometedor futur que li esperava com a bateria: primer de la banda de rock anglesa The Beatles i després de la separació del grup, com a artista solista. Tot i que sobretot se’l coneix pel seu talent darrere la bateria, Starr també va cantar, generalment, com a mínim una cançó per cada àlbum d’estudi, com With a Little Help From My Friends o Yellow Submarine.

L'estil de Starr, que emfatitzava els sentiments per sobre del virtuosisme tècnic, va influenciar a un gran nombre d’artistes i se li va atorgar la consideració del catorzè millor bateria de tots els temps, per la revista Rolling Stone (2011). Ja fa vuitanta anys del seu naixement —que l’artista ha decidit celebrar amb un concert en línia, amb l’excompany de banda, Paul McCartney, com a un dels convidats— i sens dubte, el seu nom seguirà sent recordat molts més anys. 


4- Hard Day’s Night, The Beatles

El 10 de juliol de 1964, la banda de rock anglesa The Beatles publicava el seu tercer àlbum d’estudi, A Hard Day’s Night. Era el primer disc del grup que només contenia cançons originals, escrites per John Lennon i Paul McCartney. Al disc hi trobem hits com A Hard Day’s Night —amb els seus famosos acords d’obertura, que dona nom a l’àlbum— i Can’t Buy Me Love, els quals van aconseguir arribar a la posició número 1 a les dues bandes de l’Atlàntic.


5- Waka Waka, Shakira

L’11 de juliol ara fa 10 anys finalitzava el Mundial de Futbol, disputat a Sud-àfrica, la primera vegada que el torneig se celebrava al continent Africà. La competició va tenir lloc entre l’11 de juny i l’11 de juliol del 2010 i Espanya es va consagrar com a guanyadora enfront dels Països Baixos.

Però la Copa Mundial de Futbol no hauria estat el mateix sense la seva banda sonora: la cançó oficial del torneig va ser popularitzada com Waka Waka (oficialment, Waka Waka [Esto es África] i Waka Waka [This is Africa] en castellà i anglès, respectivament). La colombiana Shakira va ser l’encarregada de donar veu al single, coproduït amb el grup Sud-americà, Freshlyground, i tots els beneficis generats es van destinar a la campanya benèfica de la FIFA 20 Centers for 2010.

Waka Waka ha estat número 1 en 50 països i s'ha convertit en un dels senzills més exitosos de la història. El seu succés és equiparable a altres cançons d’artistes de renom mundial, com Madonna amb Hung Up o Britney Spears amb Baby One More Time.


6- Satisfaction, Rolling Stones

El 6 de juny de 1965, la banda de rock anglesa The Rolling Stones llançava als Estats Units el senzill (I Can’t Get No) Satisfaction, el qual els catapultaria a la fama. Composta per Mick Jagger i el guitarrista Keith Richards, la cançó versava sobre la frustració i incloïa referències a les relacions sexuals i tocs anticapitalistes, temes que causaren polèmica en el si de la societat del moment.

 El de 10 juliol del 1965, Satisfaction va assolir la primera posició a les llistes americanes i es va mantenir al pòdium durant quatre setmanes. La cançó va ser certificada amb un disc d’or per la Recording Industry Association of America en vendre més d’un milió de còpies als Estats Units. D’aquesta manera, la banda va aconseguir el primer de molts discos d’or a Amèrica.


7- Wish You Were Here, Pink Floyd

Syd Barrett va ser cantant, compositor i guitarrista de Pink Floyd durant els primers dos anys de vida de la banda, quan van publicar l'àlbum The Piper at the Gates of Dawn (1967). En va formar part molt poc temps a causa de la seva addicció a les drogues, que no feia més que augmentar a mesura que creixia la fama del grup. Després va continuar la seva carrera com a músic en solitari. Barrett va morir el 7 de juliol de 2006, després de molts anys fora dels escenaris. 

La malaltia mental de Barrett va afectar molt els altres integrants de la banda, que li van dedicar diverses cançons posteriorment.  L'àlbum Wish You Were Here tracta sobre l'absència del company i els problemes lligats a la indústria musical. 


8- Jaia, Skaliariak

Per celebrar aquest San Fermín atípic d'enguany, no hi ha res com l'ska dels germans bascos Juantxo Skalari i Peio Skalari. La cançó Jaia, que en basc vol dir "festa", ens convida a ballar, beure i gaudir dels carrers, encara que aquest any la celebració hagi de ser en petit comitè. 


9- L'home de Srebrenica, Titot i David Rosell

La matança de Srebrenica fou un genocidi perpetrat per l'exèrcit Republicà de Sèrbia del 6 al 25 de juliol de 1995, en què més de 8.000 bosnians van ser assassinats sota les ordres del general Ratko Mladić

L'home de Srebrenica, que forma part de l'àlbum Viatge efímer a la vall dels mots (2000), tracta sobre aquest genocidi. Titot i David Rosell la van compondre quan els fets eren recents, però van viatjar a la ciutat bosniana anys després per gravar-ne el videoclip. 

 

10- Alfonsina y el mar, Mercedes Sosa

El 9 de juliol de 1816 va tenir lloc la Declaració d'Independència Argentina, a partir de la qual les Provincias Unidas del Río de la Plata trencaven amb la monarquia espanyola. És per això que cada 9 de juliol se celebra el Dia de la Independència de la República Argentina

Per celebrar la festivitat, podem escoltar Alfonsina y el mar de Mercedes Sosa. Sosa, o La Negra, va ser una cantant de música folk argentina. Destaca el seu paper com a activista política i la seva voluntat de rescatar el sentit identitari i l'estètica de la música folklòrica i popular del continent americà. 

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —