10 cançons
Per Redacció
Publicat el 08 de febrer 2021

Quan resten pocs dies per a les eleccions al Parlament, una de les qüestions més debatudes en les entrevistes als líders polítics, tertúlies i debats és la possibilitat de pactes entre partits, un cop coneguts els resultats de les eleccions. No tenim cap bola de vidre, no podem saber què passarà, però l'experiència ens ha ensenyat que de pactes, suports i col·laboracions, n'hi pot haver de tota mena. Allò més impensable, allò imprevisible, allò que potser mai t'hauries imaginat... tot és possible. I per això, per anar-nos preparant, aquesta setmana a les nostres 10 cançons hem decidit recollir deu col·laboracions musicals entre artistes i cantants, algunes inusuals, altres inimaginables, altres desitjades i algunes de ben estranyes.


1. Moth Into de Flame - Metallica amb Lady Gaga
Aquests darrers anys ja hem conegut la versatilitat de Lady Gaga, capaç d'omplir estadis, de fer d'actriu de terror o de cantar l'himne dels Estats Units d'Amèrica a la presa de possessió del president Joe Biden. Però potser pocs s'imaginaven que pogués cantar, amb aquesta entrega i passió, una cançó de trash metal compartint escenari amb ni més ni menys que Metallica. Va passar a la gala de lliurament dels premis Grammy de l'any 2017.

2. Redemption Song - Eddie Vedder (Pearl Jam) amb Beyoncé
La cançó és un clàssic de Bob Marley que ha ressonat a centenars, potser milers, d'escenaris: Redemption Song. Amb tot, el que potser no us hauríeu imaginat mai és que la poguessin cantar plegats Eddie Vedder, cantant de Pearl Jam, i Beyoncé, una de les dives del pop, amb intervenció inclosa (via projecció audiovisual) d'un fragment d'un discurs de Nelson Mandela. Això va passar davant de seixanta mil espectadors (quan encara ens podíem reunir en multitud davant d'un escenari) al Festival Global Citizen a Nova York de l'any 2015.

3. Bohemian Rhapsody - Montserrat Caballé amb Bruce Dickinson (Iron Maiden)
Sempre s'ha dit que el heavy metal i l'òpera compartien, entre altres coses, el caràcter èpic de les cançons. De fet, hi ha bandes metàl·liques que disposen de veus líriques com a vocalistes, darrerament a Escandinàvia, amb el grup finès Nightwish com a exemple més emblemàtic. Però el que potser no us hauríeu imaginat mai és que la cantant Montserrat Caballé hauria gravat una cançó amb ni més ni menys que Bruce Dickinson, cantant dels Iron Maiden. La cançó no era un tema qualsevol: Bohemian Rhapsody, de Queen. De fet, Caballé ja havia cantat al costat del cantant de Queen, Freddy Mercury, precisament la mítica cançó, Barcelona, dedicada a la ciutat. La col·laboració Caballé-Dickinson, però, no va arribar fins al 1997, quan el productor Mike Moran va telefonar a Dickinson per saber si volia participar en un disc coral en què Caballé cantava al costat d'artistes de gèneres diversos, titulat Friends For Life. El resultat no va decebre ningú:

4. Despertar- Estopa amb Amaral
Amaral i Estopa, dos dels grups més mítics de la música espanyola, es van unir per fer aquest temassu, que encara que és una mica diferent del so al qual Estopa ens té acostumats i que s'assembla més al d’Amaral, ens encanta! Volem despertar-nos amb temes tan bons cada dia.


5. Medellín- Madonna amb Maluma
El 2019, la diva del pop ens va sorprendre a tots amb aquesta col·laboració amb el cantant de reggaeton colombià. I la veritat és que gairebé dos anys després encara no ens hem acostumat a aquesta mescla de melodies cantades per ella amb frases en castellà dites per ell. Pel que fa al videoclip també hi ha moltes coses que no quadren com el pedaç a l’ull de Madonna. No obstant això, ha tingut quasi cinquanta milions de visites...

 

6. Stan - Eminem amb Elton John
L'any 2001, Eminem i Elton John van actuar a la cerimònia dels premis Grammy i van formar un dels duets més memorables. Van interpretar la cançó Stand'Eminem, amb Elton John al piano. Allà es va començar a forjar l'estreta relació d'amistat entre els dos artistes.  En una entrevista amb el Detroit Metro Times, Eminem va explicar que Elton John va acabar essent un suport fonamental per a ell en la seva lluita contra l'addicció a les drogues. 

 

7. Something Stupid- Nicole Kidman i Robbie Williams
Encara que la cançó va ser creada el 1966 per C. Carson Parks, al llarg de la història n'hi ha hagut diverses versions. Segurament, la més coneguda és la de Frank Sinatra amb la seva filla Nancy. Amb tot, la versió del britànic Robbie Williams i l’actriu australiana, Nicole Kidman, gravada el 2001 i que forma part del disc Swing When You’re Winning tampoc no li ha d'envejar res.

 

8. Familiar- Liam Payne amb J Balvin
La cançó ens pot agradar més o menys, però no deixa de ser curiosa, tenint en compte que Liam Payne va formar part de la boyband One Direction. En algunes actuacions en directe el britànic es va animar a cantar una de les estrofes de J Balvin en castellà, però la cosa no va sortir tan bé com s’esperava... El que està clar que Liam ha deixat enrere la imatge de cantant adolescent.

 

 

9. Another Love Song (XXVII) - STAY HOMAS amb Pablo Alborán
El maig del 2020, en plena fase 0 de la desescalada, els Stay Homas ens van tornar a soprendre amb una col·laboració amb el cantant malagueny, Pablo Alborán. Des de la seva, ja mítica, terrassa, els Stay Homas van cantar Another Love Song, la 27ª peça del confinament. Pablo Alborán hi va apareixer des del mòbil d'un dels integrants del trio musical. 

 

10. Say say say - Paul McCartney i Michael Jackson
L'any 1983, Michael Jackson i Paul McCartney van llançar Say say say, cançó que es va mantenir durant sis setmanes en el número u de les llistes de vendes als Estats Units. Potser no es tracta d'un duet estrany o inimaginable. Ara bé, és una col·laboració que uneix a dues de les figures més grans de la història de la música: el Rei del Pop i el cantant i guitarrista dels Fab four de Liverpool.

Un any abans, aquest duet ja va interpretar The girl is mine, cançó inclosa a l'àlbum de Thriller de Michael Jackson. 

 

 

I per últim, si coneixeu altres col·laboracions de cantants emblemàtiques, per desitjades o inversemblants (i que no hàgim inclòs en aquesta llista), feu-nos-ho saber!

Algunes d'aquestes cançons les pots escoltar al nostre Spotify!

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —