Cançons feministes
Publicat el 09 de març 2021

Avui és 8 de març i sí, som tan originals que hem preparat una llista de cançons feministes que creiem que tothom hauria de conèixer. No obstant això, no us equivoqueu, perquè no són per escoltar només avui. Les cançons que trobareu a continuació són plenes de reivindicacions i de missatges que són importants cada dia, així que, ja sabeu, mireu d'escoltar-les, aquestes i moltes més, de tant en tant.

 


1. Tu no eres mi papi - Tremenda Jauría

El 2016 Tremenda Jauría llançava Tu no eres mi papi amb un missatge molt clar: “Mujeres rebeldes dando un paso al frente, tomando escenarios no vamo’ a parar”. Amb les seves habituals lletres reivindicatives, la cançó visibilitza les desigualtats de gènere en la societat en general, i més concretament, en els escenaris:

"Ni mami, ni chati, ni linda, ni guapa
No me llamo nena,
tus letras de mierda no nos representan
a ver si te enteras"

 

A més, fa just un any, van llançar una nova versió de la cançó, Tu no eres mi papi 2.0, aquesta vegada amb Mafalda y Tribade. 

 

2. Dones - Tesa feat. Andrae, JazzWoman i Eryfukksia

La cantant de rap valenciana Tesa es va unir amb Andrae, JazzWoman i Eryfukksia per reivindicar, una vegada més, els drets de les dones, la igualtat, que tal com afirmen "és una cosa que no cal demanar". El resultat d’aquesta col·laboració és Dones, un tema del 2017 ple de força, energia i potència que esclata amb la tornada:

“Som les dones
Les dones, les dones
Què passaria si un dia s’alçarem totes?”
 
De fet, el primer capítol de la sèrie de TV3 Les de l’hoquei va arrencar amb aquesta cançó. I és més, en un moment, al llarg de la sèrie, les protagonistes la van cantar.

 

3. Pretty Hurts - Beyoncé

Pretty Hurts és una cançó composada per l’australiana Sia i interpretada per Beyoncé l’any 2013. Es tracta d’una crítica a les pressions que tenen les dones per assolir la perfecció física, per arribar a uns nivells de bellesa impossibles i que mai no seran suficients. Ho fa també a través d'un videoclip que retrata la indústria dels concursos de bellesa.

 

Flawless és una altra cançó de Beyoncé amb un missatge feminista. Hi podem escoltar una part del discurs "We Should All Be Feminists", pronunciat per l’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie al TEDxEuston. “Ensenyem les noies a reduir-se, a fer-se més petites. Els diem 'pots tenir ambició però no massa, hauries d’aspirar a tenir èxit, però no massa o podries suposar una amenaça per als homes’”, sosté Adichie. 


4. La puerta violeta - Rozalén

La puerta violeta de la cantautora i compositora Rozalén és un himne contra la violència de gènere. Rozalén recorda que només pot existir un món millor si aquest és feminista i que no se l’ha de témer, ja que és el masclisme el que mata. 

El videoclip està gravat a la Sierra del Segura d’Albacete després d’un incendi a l’estiu del 2017, establint una comparació entre l’incendi i el masclisme. “Aquella muntanya verda, vermella, groga, de mil colors i desbordant aigua és el que ha de ser. Ens volem lliures, felices, Vives”, escriu Rozalén en un text que va publicar el dia del llançament. 

 

5. Gitanas - Mala Rodrígez

Davant les injustícies i desigualtats, a Gitanas, Mala Rodríguez pregunta "Qui em protegeix?". La cançó és un cant a la sororitat. "Han passat moltes coses en aquests últims anys i podem dir cada vegada més que ja no estem soles. Ens tenim a nosaltres", va afirmar La Mala en una entrevista amb la revista colombiana Shock

Així doncs, sororitat, i també interseccionalitat. I és que la rapera va explicar també que el títol de la cançó ret homenatge a les primeres dones feministes d’Espanya, les gitanes. A la cançó, la cantant reivindica les seves arrels i la cultura gitana. “El feminisme no pot ser racista”, sosté. 


6. You don't own me - Lesley Gore
Aquesta cançó gravada el 1963 per la cantant nord-americana Lesley Gore, quan tenia només 17 anys, envia un contundent missatge a la seva suposada parella o, almenys, amant: "no et pertanyo". A més, sembla que la veu narrativa de la cançó sent que la seva llibertat perilla a causa del que, probablement, avui consideraríem una relació tòxica, ja que a més de deixar-li clar que ell no és el seu propietari, li demana que no li digui que ha de fer o dir i també que no presumeixi d'ella com a si fos un trofeu.

You don't own me va tenir tant d'èxit que, a vegades, se cita com a tot un referent i inspiració per la segona onada del feminisme. A més, després de la mort de Gore, The New York Times va definir aquesta cançó com "indeleblement desafiant". El 2015, la cantant SAYGRACE va fer una versió d'aquest himne.


7. Antripatriarca -  Ana Tijoux
Tijoux és una rapera xilena-francesa, filla de dos xilens que es van refugiar a França després del cop d'estat de l'11 de setembre de 1973, que va desembocar en una dictadura militar. El 2014, Tijoux va treure aquesta cançó en la qual podem sentir aquesta potent tornada:

"Tú no me vas a humillar, tú no me vas a gritar
Tú no me vas someter, tú no me vas a golpear
Tú no me vas denigrar, tú no me vas obligar
Tú no me vas a silenciar, tú no me vas a callar"

 

8. Fins l'alba - Maluks
Aquest grup nascut a terres valencianes ens fa ballar amb aquest temassu amb el qual, tristament totes les dones ens podem sentir identificades, ja que totes hem viscut alguna situació similar a una festa:

"Et creus amb el dret d’apropiar-te l’espai
Mirant als col·legues com si fores guai
Em fas un escáner de dalt cap a baix
Ves-te’n, ja..."

En una entrevista al Diari de Barcelona, la Laura i la Maria, integrants del grup van assegurar que: "Ens comparen amb altres grups de dones i no sabem fins a quin punt això passa amb els grups d'homes".

 

9. Zer Izan - Huntza, Tremenda Jauría i Mafalda
El 2018, ens va portar aquesta meravellosa col·laboració entre el grup basc Huntza, els madrilenys de Tremenda Jauría i els valencians de Mafalda. Al vídeo, intercalades amb imatges de mobilitzacions, podem, fins i tot, veure a les cantants basques cantant i tocant l'acordió al mig d'una manifestació el 8 de març. Ens encanta aquesta sonoritat folk amb un important missatge:

"No ens diran què fer, com dir les coses, com fer-les i què ser"


10. Mi cuerpo es mío - Krudas Cubensi
Krudas Cubensi és un grup de hip-hop que inclou reivindicacions a les seves cançons pel feminisme negre, llatí i queer. El 2014, van publicar aquesta cançó on deixen molt clar que volen trencar amb la religió catòlica, amb l'estat opressor, el matrimoni i bàsicament qualsevol institució que pretengui manar sobre el cos de les dones.​

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —