10 cançons sobre religió per tancar la Setmana Santa
Publicat el 06 d’abril 2021

La Setmana Santa és una de les tradicions cristianes per excel·lència. Aquesta religió és una de les més influents del món, i molts artistes han decidit dedicar un o diversos temes per parlar-ne. Les interpretacions van des de reivindicar la figura de Déu i de Jesús fins a qüestionar l'Església catòlica i les seves doctrines. En aquesta llista trobem tant cantants entregats al cristianisme com grups que en reneguen.

1. Llueve en Semana Santa – La Raíz

L’any 2013, el grup valencià La Raíz va publicar aquest tema amb una visió molt crítica amb l’Església catòlica. La seva lletra rebutja la seva doctrina de forma contundent, assegurant que “no els vendran castells a l’aire”. La lletra adverteix que el diable es troba en cardenals i bisbes, per acabar dient que ja no queden ni sants “ni Déu que els aguanti”.


2. Amén – Flos Mariae

Set germanes catòliques es van unir el 2013 per formar Flos Mariae, utilitzant la música per difondre els dogmes del cristianisme. No van tardar a fer-se virals a internet, alhora que la seva separació va causar un daltabaix a les xarxes. En aquesta cançó, les germanes animen a no rendir-se davant les adversitats, resar a Déu per seguir lluitant i no perdre mai l’esperança.


3. En el convent de Sant Francisco – Germà Negre

El primer disc del grup de folk banyolí Germà Negre, anomenat ‘Els àngels fan torrades’, inclou aquesta cançó que relata una processó feta en el convent de Sant Francisco. La celebració no va com hauria d’anar, amb una processó que “no vol sortir”, un rector que “va donant pel sac” i uns escolans “que foten foc al taüt”. El grup es queixa d’aquests fets i sovint es caguen en Déu explicant que en el convent “hi maten gent”.


4. Jesucristo García – Extremoduro

Una de les cançons més exitoses d’Extremoduro. Té diverses analogies cristianes al llarg de la lletra, que comença afirmant haver enganyat Satanàs. El cantant assegura fer miracles i convertir l’aigua en vi, per acabar-se preguntant-se “què més necessita per ser Déu”.


5. One of Us – Joan Osborne

En aquesta cançó, la cantautora americana Joan Osborne llança una pregunta: Déu està molt bé, però i si fos un de nosaltres? Es qüestiona quin nom tindria, com seria la seva cara, o què li preguntaríem si només ho poguéssim fer un cop. També reflexiona sobre si li voldríem veure el rostre, tenint en compte que això voldria dir necessàriament haver de creure en ell.


6. Plegaria a un labrador – Víctor Jara

El cantautor revolucionari xilè Víctor Jara, que fou assassinat en el cop d’estat de Pinochet, era catòlic no practicant. En la seva joventut va estar durant tres anys en un seminari religiós, que va deixar per falta de vocació. En aquesta cançó es nota la seva formació, ja que hi intercala alguns versos del Parenostre. La voluntat que Jara demana que es faci és la d’un llaurador, a qui va dedicada la pregària, i demana forces per seguir combatent així com un regne de justícia i igualtat.

 

7. Jesus – Queen

La banda de rock Queen és reconeguda mundialment pels seus nombrosos èxits musicals en els anys setanta i vuitanta. Cap dels seus grans hits té a veure amb la religió, però en el seu àlbum inicial, que va passar més desapercebut que la resta, van dedicar‑li una cançó a Jesús de Natzaret, narrant dos episodis de la seva vida. Freddie Mercury és qui va escriure la lletra, tot i que la seva fe no era el cristianisme, sinó el zoroastrisme.


8. Dear God – XTC

Dear God, del grup anglès XTC, va generar molta controvèrsia els anys 80. La lletra és una carta a Déu, que comença resant per un món millor però acaba confessant la pèrdua de la fe. La fam al món, les guerres i les malalties provoquen que la persona que escriu la carta “no pugui” creure en Déu.


9. Jesús Cristo – Roberto Carlos

Com bé diu el seu nom, aquesta cançó del cantautor brasiler és un cant a Jesucrist. Va ser un èxit en el qual afirma que el camí cert és el del Senyor, i que “mirant el cel” augmenta la seva fe. Roberto Carlos és un dels artistes més reconeguts de la música del Brasil, guanyant-se el sobrenom de ‘rei de la música llatina’.


10. Crimen Sollicitationis – Ska-P

Aquesta cançó del grup de Vallecas Ska-P és una crítica brutal a l'Església, el Vaticà i el Papa Benet XVI, a qui compara amb Judes. La banda denuncia els casos de pederàstia de molts cures encoberts per la institució. Assegura que el Vaticà s'encarrega de netejar aquests episodis i que el pontífex ha tapat els plors dels nens que han patit abusos.

 

 


Escolta la nostra llista de la Setmana Santa a Spotify!

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —