Un 'crush' a la L4, la Rambla buida i un ukelele per l'Eixample - Diari de Barcelona

Aquesta setmana Barcelona es posa el vestit de gala. Potser no enlluerna tant com la dels altres anys, però la situació de "nova normalitat" no pot impedir que els ciutadans deixin de celebrar una de les festes més concorregudes: Les festes de la Mercè, patrona de Barcelona. Us portem les 10 cançons de la setmana perquè pugueu celebrar la festivitat del dia 24 de la millor manera; ja sigui en petit comitè, amb la família o amb els 10 amics de sempre.
Barcelona s'il·lumina, Buhos
Qui no ha encès la llumeta del mòbil i l'ha fet anar amunt i avall mentre cantava aquesta cançó en algun dels concerts de la Mercè? De ben segur que tothom ho ha fet algun cop.
El grup de rock, Buhos, ret homenatge a la ciutat de Barcelona amb aquesta cançó: 'Barcelona s'il·lumina'. Una lletra que fa un recorregut pels llocs més emblemàtics de la ciutat: la Plaça Espanya, Sants, Ciutat Vella i la porta de l'Ovella Negra, la Rambla o Plaça Catalunya.
La cançó forma part del disc 'Lluna Plena', publicat el 2016 i conté altres cançons del tot festives com "La última y nos vamos", "Birres" o "Prenent la lluna". Però sens dubte, Barcelona s'il·lumina s'ha convertit en l'himne més jovial de les festes de la Mercè. És un clàssic que sona al final de la festa i que pren sentit quan es gaudeix amb aquells que tens al teu costat.
Gitana Hechicera, Peret
"Barcelona és poderosa, Barcelona té molt poder" una altra rumba que està dedicada a la nostra ciutat i la seva gent. Tothom la coneix per aquesta frase, però en realitat porta el nom de 'Gitana Hechicera'.
La cançó la va estrenar el músic Peret per la clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona '92, moment en què la ciutat va agafar una gran projecció en l'àmbit internacional. Ho va fer a l'estadi Lluís Companys acompanyat de Los Amaya i Los Manolos. Mentre aquests cantaven, els esportistes van fer una "conga" i van envair l'escenari. Entre el ball, el nombre de persones i l'energia de tanta gent saltant-hi l'estructura va començar a perillar. En aquell moment el locutor Constantino Romero va demanar per megafonia de manera reiterada "Atletes baixin de l'escenari!". La frase no va quedar en va,sinó que anys després va donar títol a l'àlbum del grup Manel: "Atletes,baixin de l'escenari" (2013).
El tema ha estat versionada en castellà o també íntegrament en català com a homenatge a Catalunya. Peret la va interpretar al Concert per la Llibertat al Camp Nou el juny de 2013. Llavors la lletra deia "Catalunya té molt poder".
Barcelona, Txarango
'De vent i ales' (2020) és el disc amb el qual Txarango ha volgut acomiadar-se dels escenaris. Dins l'àlbum hi ha la cançó de 'Barcelona', un tema que reivindica la multiculturalitat i la riquesa de la ciutat.
"Porto el so de Barcelona
que està fet tants camins,
de petjades de molts pobles,
d'ultramar a terra endins"
I és que Txarango fa un crit d'estima cap a una ciutat que és especial, acollidora, plural i, igual que deia Peret, "poderosa". Com ja s'ha pogut veure en altres cançons del grup, 'Barcelona' té un esperit rumber i festiu, però a la vegada un caire de protesta en contra de l'explotació de la ciutat: "Presa del capitalisme, tu la pots sentir plorar.." diuen els músics. A més, el tema compta amb la col·laboració de la veneçolana, Ahyvin Bruno.
La Rumba de Barcelona, Gato Pérez
Javier Patrício Pérez Álvarez, conegut artísticament com a Gato Pérez, va ser un músic nascut a l'Argentina que es va establir a Catalunya quan tenia 15 anys. Va destacar en el gènere musical de la rumba catalana, tot i que també va formar part de grups de country rock o jazz rock.
Segons explica Manolo González, nebot del cantant 'El Pescaílla', el Gato Pérez es va iniciar en la rumba al barri de Gràcia. Ho va fer al Bar Petxina situat en la plaça que actualment duu el seu nom. Va incloure 'La Rumba de Barcelona' a l'àlbum Carabruta (1978), el primer que està dedicat a aquest gènere. Amb aquesta cançó, el Gato Pérez descriu la rumba catalana "La Rumba neix al carrer, filla de Cuba i d'un gitanet" en un moment en què aquesta encara no tenia gaire pes. A més, fa també un recorregut pels diferents barris populars de la ciutat.
El seu productor, Rafael Moll, assenyalà en un article a El Periódico "ningú en la rumba va cuidar les lletres com ell".
Barcelona, Eleni Fureira
La màgia de Barcelona, s'estén més enllà de casa nostra i arriba fins a molts altres indrets. La cantant albanesa Eleni Foureira també es va inspirar en la capital catalana per fer una cançó que porta el mateix nom 'Barcelona' i que està compresa dins de l'àlbum Gypsy Woman, publicat l'any 2019.
Barcelona la va inspirar fins al punt de voler-la homenatjar amb una lletra apasionada: "Amor, qui necessita Califòrnia? Quan encara et tinc al meu telèfon sé exactament on vull anar, a Barcelona". La cantant té devoció pel caliu barceloní, les Rambles i els carrers del centre.
Foureira és coneguda especialment per representar Xipre al Festival d'Eurovisió amb la cançó 'Fuego', que va ser tot un èxit i la va deixar en segon lloc de la classificació.
En la que el Bernat se't troba, Manel
Les historietes que narren moltes de les cançons de Manel, sobretot dels primers discs, contenen moltes referències a Barcelona. Per exemple, Pla Quinquennal, Teresa Rampell, Corrandes de la parella estable o En la que el Bernat se’t troba. La tornada d’aquesta última repeteix: “però el Bernat m’ha dit que t’ha vist per Barcelona, que t’acompanyava un home molt alt”. Al videoclip de la cançó hi veiem els components del grup cantant-la i tocant-la mentre caminen pels carrers de l’Eixample tot seguint el ritme de l’ukelele.
La merda se'ns menja, Els Amics de les Arts
Els Amics de les Arts també van fer el seu homenatge particular a Barcelona. ‘La merda se’ns menja’ recorre la ciutat però ho fa per sota els nostres peus, explica una història d’amor a la L4, entre les parades de Trinitat Nova i La Pau. El grup parla dels crush fugaços al transport públic i va esmentant les estacions de la línia groga: “sé molt bé que puges a Verdaguer i és que jo des de Joanic, que no sé com posar-m’hi”.
Barcelona i jo, Joan Manuel Serrat
El noi del Poble-sec va escriure ‘Barcelona i jo’ l’any 1989, inclosa dins l’àlbum ‘Material sensible’. El cantautor va explicar que amb la lletra no pretenia idealitzar la ciutat, “aquesta ciutat té tota la meva infància amagada, posseeix tots els records de la meva vida. Però a tota ciutat, quan li creixen els peus, se’ls empetiteix el cap. Cada cop resulta més difícil viure en ella i amb ella. Però és la meva i aquí estan les coses que estimo. A més, no hi ha una sola Barcelona. Cada cantonada és una ciutat, cada racó és la ciutat”, explicava Serrat sobre la cançó.
“Mil cares té Barcelona. la que en Cerdà somnià
La que va esguerrar en porcioles, la que devoren les rates
La que volen els coloms, la que es remulla a la platja
La que s'enfila als turons, la que per Sant Joan es crema
La que compta per dansar, la que se'm gira d'esquena i la que em dóna la mà”
Han Tancat la Rambla, Jaume Sisa
“Han tancat la Rambla
han fet fora a tothom
Han assecat les fonts
i els quioscos tancats”
Jaume Sisa va escriure aquests versos de la cançó ‘Han tancat la Rambla’, de l’àlbum ‘La Màgia de l’estudiant’, l’any 1979. Poc ens pensàvem que gairebé quaranta anys després coneixeríem la ‘rambla tancada’ per culpa d’una pandèmia. La imatge que descriu Sisa recorda als mesos més durs del confinament, quan vèiem fotos d’una Rambla buida i irreconeixible.
Barcelona, George Ezra
El cantant i compositor britànic George Ezra en el seu àlbum de debut ‘Wanted on Voyage’ també dedica una cançó a la ciutat: ‘Barcelona’. Ezra es va inspirar en un viatge que va fer per Europa entre maig i juny del 2013 per escriure ‘Wanted on Voyage’. De fet, ‘Budapest’, la cançó que el va llençar a la fama, també forma part d’aquest disc. No és l’única cançó d’Ezra que es pot relacionar amb Barcelona, el cantant va escriure Shotgun, un altre dels seus grans èxits, a Montjuïc quan va visitar la ciutat.

