10 cançons de dones que canten i conten històries sobre dones - Diari de Barcelona

Aquesta setmana, amb motiu del 8M, us portem 10 cançons que canten dones i que, a més a més, tracten sobre vivències i històries protagonitzades per dones. Les cançons fan un recorregut per diferents indrets del món i donen veu a dones que tenen moltes coses a contar i que cantar.
Una barreja d’estils que dona una visió ampla, arreu del món i al llarg dels anys, sobre dones en una doble perspectiva: la que ens ofereixen les mateixes cantants i la de les protagonistes de les seves cançons.
Escoltem-les! (i no només aquesta setmana)
1. L’Eva i la Jana - Ginestà
Ginestà ens narra la relació de l’Eva i la Jana al llarg de la vida, la història d’una parella de dones lesbianes que té un final feliç. El cine, les sèries i la literatura ens han acostumat al fet que les històries d’amor lèsbic no solen acabar bé. Els referents lèsbics —i del col·lectiu LGTBIQ+ en general— són escassos i sovint protagonitzen finals tràgics. Júlia i Pau Serrasoslas, vocals de Ginestà, reivindiquen que algunes històries sí que tenen un final feliç. Canten la història d’amor de dues noies des que es coneixen fins que es fan grans. Amb un ritme i una lletra aferradissos, ens transmeten un missatge que aposta per l’amor, la visibilitat i la diversitat.
2. La Llorona - Chavela Vargas
Es tracta d’una cançó tradicional mexicana que gira entorn d’una llegenda protagonitzada per una dona coneguda com la Llorona. Una de les versions més conegudes d’aquesta cançó, la qual té el seu origen a l’època Prehispànica, la interpreta la mexicana Chavela Vargas. Es tracta d’una cançó tràgica i sentida, que es basta de la veu de Chavela Vargas acompanyada d’una guitarra per transmetre l’amor, el dolor i la tristesa que tant la caracteritzen. Val la pena escoltar-la veient el vídeo, per tal de submergir-se en la interpretació de l’artista al complet.
3. Ain’t no stopping Nancy - Sister Nancy
Sister Nancy és una cantant i DJ de dancehall jamaicana. La seva música pertany al gènere del reggae i va iniciar la seva carrera als anys 70. Aquesta cançó és un bon exemple de la seva marca personal. Parla d’ella mateixa i ens deixa clar que ningú l’aturarà. Amb el seu ritme característic, aquesta cançó constitueix un viatge a Jamaica i al reggae. Sobre una base molt rítmica, Sister Nancy parla una mica de la seva història, dels seus inicis al món del DJ, com diu “I've been Dj'ing from I was 15 years old”, dels seus pares, però sobretot de què ningú la frenarà.
4. Angela - Yoko Ono
Segurament a tots ens és familiar el nom de Yoko Ono, com a dona de, o causant de la separació del famós grup musical dels anys 60. No és sorprenent que fos acusada de manipuladora tractant-se d’una dona —per a més inri, d’origen asiàtic—, però deixant, de banda dinàmiques masclistes de les quals va ser víctima, l’artista compta amb una interessant carrera musical.
El tema Angela està dedicat a la filòsofa, activista, defensora dels drets dels negres, feminista, defensora dels drets LGTBIQ+, Angela Davis. La cançó fa una crítica a l’empresonament d’activistes, com va ser el cas d’Angela Davis, i dona suport a la protagonista amb una lletra encoratjadora “Sister, There's a wind that never dies / Sister, We're breathing together / Sister, Our love and hopes forever”.
5. Ay Mamá - Rigoberta Bandini
Aquesta cançó ha protagonitzat el darrer mes i segur que moltes l’hem cantat i ballat. En aquest cas, Rigoberta Bandini no parla d’una dona en concret, sinó de tot un conjunt de dones que, malauradament, està infrarepresentat i bastant silenciat. És una apologia a les mares, al sacrifici, l’amor, la força, la generositat —i podríem continuar amb una llarga llista— que tant les caracteritza. És un tema divertit i animat, però a la vegada reivindicatiu, que hem ballat i ballarem molt. A més, visibilitza tabús com la regla, els pits o la imatge de la dona com a guerrera i lluitadora. En definitiva, romp clixés i estereotips i no podem estar més d’acord.
6. Four Women - Nina Simone
Nina Simone narra i canta la història crua i sense edulcorants de quatre dones que, realment, la representen a ella i a la seva vida. Comunica, mitjançant la música, la seva realitat i les injustícies que va haver de patir en la seva condició de dona negra als Estats Units. Parla d’esclavitut, prostitució, violacions i demonització, temes agres que va viure en primera persona. Tot això, en veu de la important figura del jazz, el blues i el soul, Nina Simone. Un tema que, sens dubte, fa reflexionar i a la vegada permet gaudir de bona música.
7. Maria, dolce Maria - Francesca Caccini
Amb aquesta peça d’òpera fem un viatge en el temps, fins al segle XVII. En aquest cas, parlem d’una cançó de música clàssica que ens recorda que també hi ha i va haver-hi compositores dones. Francesca Caccini, compositora i música italiana de principis del Barroc, ens proposa una composició molt emocionant que parla de la Verge Maria.
8. A natural woman - Aretha Franklin
La cantant Aretha Franklin et transporta amb la seva música als anys 60. Segur que totes haureu sentit i cantat la tornada d’aquesta cançó “You make me feel like a natural woman”. I és just com et fa sentir aquesta cançó. La cantant de soul afroamericana té diversos temes amb missatges feministes. També feia servir la música per reivindicar els drets racials als Estats Units. Tot això sent una de les veus més influents del soul i del gòspel. En definitiva, Aretha Franklin és tot un exemple a seguir i a escoltar.
9. She’s a Carioca - Astrud Gilberto
Si tanques els ulls i et relaxes una estona, aquest tema et farà viatjar de cop a Brasil. Astrud Gilberto és una cantant brasilera de bossa nova i samba. Té una veu dolça i relaxant, i la seva música et submergeix en l’estiu i calma. Segurament us sona la seva veu de cançons com The girl from Ipanema, originàriament en portuguès Garota de Ipanema. En aquest tema parla sobre una noia brasilera, concretament carioca, de Rio de Janeiro.
10. Girls just want to have fun - Cyndi Lauper
Acabem la llista amb tot un clàssic dels anys 80 cantat i ballat per Cyndi Lauper. Aquesta cançó és considerada tot un himne feminista que reivindica el poder de les dones i la solidaritat entre elles. La cantant estatunidenca també és activista pels drets de la comunitat LGTBIQ+. La cançó va ser tot un èxit quan va sortir, l’any 1983, i ho continua sent avui dia.
Gira entorn de les dones i del seu alliberament, té un missatge clar i el ritme encara l’accentua més. El vídeo va constituir tota una revolució també, representa tots els missatges que vol transmetre la lletra de la cançó i ens convida a ballar-la i cantar-la!

