Foto 10 cançons 'main character'
Per Clara Vidal
Publicat el 16 de febrer 2022

Som humans, i com a tals tenim dies variats. Un dia estàs fins als nassos de tot i de tothom i només tens ganes d’engegar-ho tot a prendre pel sac, un altre dia tens ganes d’incrustar-te al sofà i que no te’n puguin treure ni amb una rasqueta, altres fan que et preguntis quina mena de sentit tenen, i d’altres estàs satisfet, content, estàs bé.

Però aleshores hi ha els dies brillants, aquells dies que tens una alegria que no et cap al cos i no saps ni què fer-ne, estàs a tope i et sembla que podries repartir il·lusió, motivació, anhel i abraçades a totes i cadascuna de les persones que et creues. O donar-los energia, molta energia. I tot és possible, fins i tot la idea més descabellada que se’t pugui acudir. Perquè la vida és bella, sí senyor; què dic bella, la vida és una meravella i et somriu, i de sobte et sembla que entens els personatges de pel·lícula que van olorant com uns enamorats les flors que es troben i al·lucinen quan veuen una papallona perquè “és que tot és tan bonic!”. O a l'altre extrem: aquells que posen un peu al carrer i de sobte els surt tot bé i tenen el món als seus peus. 

Són aquells dies que estàs asseguda al metro i intentes mantenir com pots la cara de pòquer quan, per dins, la música que sents pels auriculars et recorre sencera i tens unes ganes de cantar i ballar com si fossis la protagonista d’un musical o d'un videoclip que no te les aguantes ni tu. I, per què no, una mica més i t’alegres de portar la mascareta (només una mica) perquè si no, amb el somriure que portes plantat a la cara la gent es preguntaria que què carai t’has pres.

Cadascú té la seva banda sonora particular per a aquesta sensació, i és que la selecció de cançons per acompanyar aquests moments de sobredosi d’energia és molt personal. Però sigui quina sigui la teva, segur que t’identifiques amb alguns dels temes que tens a continuació.

1. I AM WOMAN – Emmy Meli

Tens tot el que et podries haver imaginat: estabilitat emocional, benestar físic, estabilitat financera, temps per fer tot el que vols fer, i no deixes que ningú interfereixi en les decisions que prens sobre la teva pròpia vida.

Cadascú té una aspiració diferent de futur: per a alguns l’èxit és tenir la seva pròpia empresa, altres busquen trobar l’amor de la seva vida i crear una família, altres volen totes dues coses. O potser recórrer món i aprendre tot el que la vida els pot ensenyar. Sigui com sigui, “I am what I like to be | When I ask for what I want | Somehow it find me” (Soc el que em ve de gust ser | Quan demano el que desitjo | D’alguna manera arriba a mi): pots ser el que vulguis, i tot és possible si creus que pot ser-ho.

Aquest tema s’ha convertit en un èxit espectacular, i amb raó. La lletra és un himne a l’autoestima i l’autosuficiència, i només cal escoltar-la un parell de vegades per sentir que brilles més que el sol. Pots fer el que et proposis, fins i tot aquell desig o somni que tan inassequible et semblava.

 

2. Cresta – Oques Grasses

Si hi ha un grup català que, per definició, porta bona energia, és Oques Grasses. A cada disc que treuen hi ha un dels hits més escoltats de l’estiu, i els seus concerts sempre són plens a més no poder. “Cresta” és l’última cançó del seu penúltim disc, Fans del sol, i la seva música t’arrossega inevitablement a aquella escalfor de la sorra de la platja un dia d’estiu, a anar a fer el vermut sota l’ombra al bar o a fer una birra al passeig marítim de qualsevol poble de platja. Convida a fer barbacoes a la piscina, viatges per carretera, a sortir a sopar amb un jersei prim com a abric, i a prendre’s un gelat de postres. Porta aquella olor que només pot ser de nits d’estiu.


3. Colors (Live in Studio) – Black Pumas

Seguint amb l’ambient d’estiu i calor, imagina’t la situació següent: t’aixeques al matí, a una hora suficient per a encarar el dia amb productivitat, però el sol ja brilla per la finestra. Pot ser un dia qualsevol, però és com si fos el primer dia de vacances i poguessis donar-te el gust d'anar-te'n a la platja i prendre't un gin-tonic. T’aixeques amb tota la calma del món i comences el dia amb el que millor et fa sentir: un bon esmorzar, fer exercici, passar del llit al sofà per seguir “fent el ronso”, el que vulguis. Ningú et traurà el bon humor, perquè “It’s a good day to be | A good day for me” (És un bon dia per ser | Un bon dia per mi), i s’ha d’aprofitar. 

 

4. Walking on sunshine – Katrina & The Waves

Un clàssic de tota la vida. “Walking on sunshine” és alegria i eufòria i no passa mai de moda. T’ho creguis o no, es va publicar l’any 1983, i des d’aleshores no ha deixat de transmetre ganes de viure. Però és que no es podria esperar res més d’una cançó que té com a títol “Caminant sota la llum del sol”. La veritat és que amb aquesta cançó casi que et sents la protagonista de Mamma Mia. 


5. Like A Movie – Labrinth

Al títol parlàvem de sentir-se main character,  i aquesta cançó hi va com anell al dit: Like A Movie (Com una pel·lícula). Sembla que tot allò que diu la cançó d’Emmy Meli és cert, perquè Labrinth comença amb l’advertència “Be careful what you wish for, son | Ya may wake up and one day you fuckin’ get it”, que vol dir, a grans trets, “vigila amb el que desitges perquè un dia et llevaràs i serà el que tindràs”. Bé, tenint en compte que ell ho expressa en forma d’advertència, sembla que no es va parar a pensar massa en què demanava, però mentre nosaltres ho tinguem clar res pot anar malament. I el to animat de la cançó és perfecte per un dels millors dies de la teva vida.


6. River – Bishop Briggs

“Sí, sí, em sembla molt bé tota aquesta imatge de tranquil·litat i vacances i que tot sigui molt bonic, però què passa si els dies que millor em sento són més aviat una explosió?”, et preguntaràs. No pateixis, que ha arribat el teu moment. Si hi ha una paraula que descriu les cinc cançons següents, és bomba.

“Prepara’t, que vinc” no és una frase que surti a River, però a fe que el missatge que reps quan l’escoltes és aquest. L’estil de música no té res a veure amb el de les anteriors, i tampoc en segueix el to optimista i innocent. Aquest és més aviat d’aquells temes que sembla que estiguin fets per a girar caps, pel que és perfecte per escoltar amb auriculars quan vas caminant pel carrer immersa en el teu món. Si vols el millor acompanyant pel teu moment de badass total, aquest és el tema que busques,  perquè la veritat és que amb frases com “Shut your mouth, baby, stand and deliver” (Tanca la boca carinyo, para i obeeix) no hi ha massa marge per a la discussió.

I si encara no t’ha convençut, busca al Youtube la coreografia que va crear Galen Hooks per la cançó.


7. Nathy Peluso: Bzrp Music Sessions, Vol. 36 – Bizarrap, Nathy Peluso

Parlant de ser badass, com si amb el tema anterior no n’hi hagués prou, aquest ho remata del tot. Es podria dir que Nathy Peluso és la badass per excel·lència del moment i, tot i que té moltes cançons que podrien formar part d’aquesta llista, aquesta col·laboració amb el productor musical Bizarrap s’emporta la palma. “Que te guste es normal | Me buscaste lo vi en tu historial” són les frases menys directes d’una lletra que només es podria descriure com espectacularment desinhibida. El que està clar és que Nathy Peluso no té cap mena de problema en dir les coses sense filtres, i aquesta és una característica que no pots fer més que agrair quan necessites una bona dosi de creure’t “I’m a nasty girl fantastic [...] Lo que toco lo hago bombastic”.  


8. Donatella – Lady Gaga

Aquest tema descriu una vida d’allò més superficial, però de vegades casi que és el que necessites sentir tot i que no ho apliquis a la teva vida (o no et surtin els diners per les orelles i per tant no tinguis massa més opció). La cançó comença amb “I am so fab | Check out I’m blond, I’m skinny, I’m rich | And I’m a little bit of a bitch” (Soc tan estupenda | Mira’m: soc rossa, estic prima, soc rica | I soc una mica cabrona, també). No cal que compleixis cap d’aquests requisits, cadascú és com és i no cal canviar-ho, només faltaria. L’únic que has de fer és agafar els ànims i actitud de diva que emet la cançó, integrar-los, i preparar-te per menjar-te el món amb patates.


9. Figa – Tanxugueiras

Si les tres cançons anteriors tenien força pel seu efecte explosiu, aquesta la té amb un to molt més solemne. La cançó "Terra" que aquest grup de tres cantants va presentar com a candidata per representar Espanya a Eurovisió, no és, ni molt menys, l’únic hit que han tret, i aquesta n’és un excel·lent exemple. La sensació de la qual parlem no entén de fronteres, i  per això ens desplacem fins a terres gallegues per trobar un estil de cantar molt més “de pit”, des de dins.

Si aspires a assolir un efecte que s’assembli el més mínim al que aquest grup aconsegueix quan interpreta un dels seus temes, ja pots preparar-te per cantar des de l’ànima. I encendre una foguera. 


10. POP/STARS – K/DA, Madison Beer, (G)I-DLE, Jaira Burns, League of Legends

Acabem amb una bomba final pràcticament a l’altra punta del globus terraqüi —ja que ens hem posat a viatjar—, per trobar-nos amb el fenomen del K-pop."POP/STARS" es va compondre pel videojoc League of Legends, i realment és per posar-te’l quan et sents pràcticament una llegenda. Amb dues cantants americanes i dues coreanes, és una dosi d’energia que no pot fer més que, o deixar-te amb la boca oberta, o encomanar-te les ganes de moure’t.  

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —