10 cançons on el piano marca el compàs
Publicat el 02 d’abril 2021

El 29 de març, l’any compleix 88 dies, tants com tecles té un piano. És per això que és el dia indicat per celebrar el dia internacional d’aquest instrument, protagonista d’autèntiques obres mestres en la història de la música.

 


1. Imagine – John Lennon

L’11 d’octubre de 1971, John Lennon va publicar en solitari la seva cançó més prolífica i exitosa de la seva trajectòria. La lletra evoca a la idea que tothom forma part de la mateixa nació, i ha estat considerada com un himne pel pacifisme. A banda de la veu de Lennon, el piano és el principal protagonista d’aquesta balada de soft rock.

 

2. Bohemian Rhapsody - Queen

La tardor de 1975, Queen va sorprendre al món amb una cançó de sis minuts que aviat es convertiria en la seva obra estrella. Compta amb un to místic i un significat ocult que la banda no ha arribat a desvelar mai. Bohemian Rhapsody està dividida en sis seccions en les quals entren en escena molts instruments, però el piano acompanya en totes elles i la seva introducció és d’allò més emblemàtica.

 

3. I’m still standing – Elton John

El piano va ser l’acompanyant més fidel d’Elton John durant tota la seva carrera musical. Dins el seu repertori, aquest instrument és clarament el protagonista principal. I’m Still Standing, llançada l’estiu de 1983, és una de les seves cançons més escoltades a Spotify, i el piano hi pren molta força.

 

4. Dance Monkey – Peter Bence

Peter Bence és un productor hongarès reconegut pels seus ‘covers’ de cançons populars basant-se exclusivament en el piano. Dance Monkey va ser un dels temes més escoltats el 2020, i Bence la va adaptar el mes de maig d’una forma molt original. No només toca les 88 tecles visibles a primer cop d’ull, sinó que aprofita totes les parts d’aquest instrument per fer percussió. A banda del tema de Tones and I, també ha fet covers de Despacito, Don’t Stop Me Now o Beat It.

 

5. Let It Be – The Beatles

Let It Be és la cançó que dona nom a l’últim disc dels Beatles, publicat el 1970 poc abans de la seva separació. És una de les més escoltades del quartet de Liverpool, amb el piano com a instrument principal, encarregat d’introduir el tema amb subtilesa i tancar-lo amb força.

 

6. Don’t Stop Believing – Journey

Don’t Stop Believing comença amb una llarga obertura de piano que domina el tema. Llançada el 1981, és la més escoltada del grup nord-americà de rock Journey, i és considerada per molts un himne. Va guanyar encara més popularitat el 2010, quan la sèrie còmica Glee en va fer un cover.

 

7. Someone Like You – Adele

El 2011, després del seu èxit amb Rolling in the Deep, Adele va llançar el seu tema més reconegut, Someone Like You, que es va enfilar fins la primera posició en diverses llistes musicals. A més, li va valer un premi Grammy. Es tracta d’una balada trista amb el piano de protagonista, que acompanya la cantant mentre prova de superar una ruptura amorosa.

 

8. Cara de Cul – Oques Grasses

El piano també pot parlar català, i el grup osonenc Oques Grasses se’n van encarregar amb la cançó Cara de Cul, que compta amb una lenta introducció amb el teclat. El piano protagonisme durant la tornada davant els instruments de corda i de vent, però mai deixa de ser present. Per tancar el tema torna a ser l’acompanyant exclusiu del cantant Josep Montero.

 

9. Una Mattina – Ludovico Einaudi

L’italià Ludovico Einaudi recorda a la figura del pianista clàssic. El piano és l’únic integrant de les seves peces, únicament instrumentals, que desprenen una bellesa melòdica i una harmonia impressionant. La seva cançó Una Mattina va ser utilitzada per la pel·lícula francesa Intouchables, guanyadora del Goya a la millor pel·lícula europea.

 

10. City of Stars – La La Land

Composada per Justin Hurwitz, escrita per Benji Pasek i Justin Paul, i cantada a la gran pantalla per Ryan Gosling i Emma Stone, City of Stars va causar furor en el món del cinema. El tema principal de La La Land va ser premiat amb l’Oscar i el Globus d’Or a la millor cançó original. El piano, instrument predilecte del protagonista de la pel·lícula Sebastian Wilder, presideix la cançó amb una harmonia que va meravellar milers de persones en sales de cinema de tot el món.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —