El virus que navega per l'amor: 10 cançons per recordar les víctimes de la sida - Diari de Barcelona

Aquesta setmana es commemora el Dia Internacional de la Lluita Contra la Sida (1 de desembre). Enmig de la pandèmia de la covid-19, que ha sacsejat el món de dalt a baix, cal recordar que l’any passat encara hi havia 38 milions de persones d’arreu del món amb el VIH. La majoria d’aquestes persones viu en països en desenvolupament. L’any passat, el 54% provenia de l’Àfrica oriental i meridional; el 13% de l’Àfrica central i occidental; el 15% d’Àsia i el Pacífic, i només el 6% d’Europa i els Estats Units. Les morts s’han reduit un 60% des del 2004, però Winnie Byanyima, directora del World Aids Day, recorda que la nova pandèmia pot suposar un daltabaix per als avenços que s’han fet fins ara en relació a la sida. Nosaltres, amb les 10 cançons de la setmana, recordem alguns dels himnes que s’han dedicat a les víctimes del VIH des de la seva irrupció.
1. Cindy Lauper - Boy Blue
Així com True Colors, Cindy Lauper va escriure Boy Blue (1986) per a un amic que va morir de sida. El títol de la cançó el va prendre del poema Little Boy Blue, d’Eugene Field. Al llarg del tema, la cantant es pregunta on havia anat a parar el seu “petit nen blau”. I és que la cantant va explicar obertament que era gràcies a ell que seguia treballant, component i tirant endavant la seva carrera. Gràcies a ell i a molts altres amics que també va perdre. Lauper reconeixia no saber si la cançó “era prou bona”, patia perquè fos “massa personal”. Però el resultat és una cançó completa en què fa ús de la seva veu privilegiada, tant en registres aguts i fràgils com en altres més rockers, i on es barregen diferents bases de música disco, que en el seu moment la van fer triomfar i que avui recuperen artistes com Dua Lipa.
2. Mecano - El Fallo Positivo
Alguns centennials la tindran jurada als Mecano arran de la polèmica que van causar fa dos anys a Operación Triunfo, però és innegable que van ser pioners a l'Estat reivindicant causes socials sobre les quals encara es parlava poc. Si a Mujer Contra Mujer cantaven en defensa de l’amor entre dues dones, a El Fallo Positivo (1991) tracten els efectes del VIH en una parella. Amb un gran contrast entre estrofa i tornada, la cançó explica com per culpa del “virus que navega per l’amor” l’un li ha prohibit “tota la passió” a l’altre. La cançó també critica les reaccions de la societat enfront del virus (“la ignorància dels altres vestida de puritana i de santa moral”), que tractava els qui el tenien amb pena o fàstic. Un xacra que encara avui segueix passant.
3. Elton John - The Last Song
The Last Song és el segon senzill de The One, l’àlbum que Elton John va enregistrar i publicar el 1992. La va compondre ell, però la lletra és de Bernie Taupin. És la primera cançó dels seus senzills que va ser destinada a la seva fundació contra la sida. Taupin li va enviar la lletra poc després de la mort de Freddie Mercury pel mateix virus. “Vaig plorar tota l’estona mentre la componia”, va explicar el cantant a The Advocate, “i va ser molt difícil per a mi cantar-la”. La cançó explica la història d’un pare que ha d’acceptar la sexualitat del seu fill, que és a punt de morir per una malaltia derivada de la sida.
4. Jonathan Larson - Seasons of Love
Seasons of Love és una de les cançons més icòniques del musical Rent, escrit i composat per Jonathan Larson. Rent es basa en La Bohème de Puccini, però canvia els luxes de París per la fressa de l’East Village de Nova York, el barri de l’avantguarda artística, i la tuberculosi per la sida. Allà hi col·loca els seus protagonistes, un grup de joves artistes empobrits que viuran a l’ombra del virus. La producció, una de les més representades a Broadway, es va endur un premi Pulitzer i un Tony. Chris Columbus en va fer una adaptació cinematogràfica l’any 2005, que mantenia alguns dels protagonsites del musical original.
5. George Michael - You Have Been Loved
You Have Been Loved de George Michael forma part del seu àlbum Older, publicat el 1997. Michael va escriure-la per al seu amant, Anselmo Feleppa, que havia mort de sida el 1993. La cançó va arribar al número dos de les llistes d’èxits del Regne Unit, i només la va superar Candle in the Wind, la cançó d’Elton John dedicada a Diana de Gal·les.
6. Madonna - In This Life
In This Life no és un dels èxits més coneguts de Madonna, però explica la història de la mort del seu antic company de pis, Martin Burgoyne. Ell també era artista, a més de cambrer a la discoteca Studio 54, on la febre per la música disco i l’alliberament sexual es donaven la mà abans de l’arribada del virus. Burgoyne, a més, va ser el manager de la primera gira de Madonna.
7. Lou Reed - Halloween Parade
Lou Reed era reconegut, entre altres coses, per retratar a través de les seves cançons els aspectes més sòrdids de Nova York, ben lluny de la idealització. És el cas de l’anual Halloween Parade (1989), celebrat al Greenwich Village. Justament aquest barri és on vivien molts dels amics de Reed que van morir per culpa del VIH i, a la cançó, el cantant de The Velvet Underground clama enyorat que els troba a faltar, recorrent per la desfilada tot sol.
8. Queen - The Show Must Go On
The Show Must Go On forma part d’Innuendo, el disc que Queen va llançar el 1991 i l’últim abans de la mort de Freddie Mercury. La firmen tots els membres del grup, però el qui va escriure-la és Brian May. El músic la va escriure per a Mercury, que vivia els seus últims mesos malalt de VIH. En aquest sentit, la publicació del tema va ser l’última prova que la premsa necessitava per parlar de la malaltia de Mercury, sobre la qual ja s’especulava a finals dels vuitanta. La cançó parla d’un final, d’un cor que es trenca, però porta per títol un missatge esperançador que avui ja s’ha convertit gairebé una frase feta.
9. Janet Jackson - Together Again
Together Again és un homenatge de Janet Jackson a un amic que havia mort recentment per la sida, però també ho és per a les víctimes del virus i les seves famílies d’arreu del món, tal i com ho explica la pròpia cantant a les notes del seu disc The Velvet Rope (1997). En un principi s’havia escrit com una balada, però va acabar tenint un to alegre a ritme de dance i house. Jackson es va inspirar a partir de la seva pròpia experiència personal, però també per un correu que va rebre d'un nen a Anglaterra que havia perdut el seu pare.
10. Troye Sivan - Somebody to Love
Per acabar la llista, i per no comptar només amb artistes que triomfaven el segle passat, recuperem la versió que va fer Troye Sivan del Somebody to Love de Queen. L’artista, estrella del pop i icona LGTBI, va enregistrar-la amb motiu de l’estrena de la pel·lícula Bohemian Rhapsody. Els seus beneficis es van destinar a Mercury Phoneix Trust, una entitat per a la sida feta en memòria de Mercury.

