Una fase del son, una orquestra de l'alcohol i un exèrcit rastafari - Diari de Barcelona
10 CANÇONS
Una fase del son, una orquestra de l'alcohol i un exèrcit rastafari
Les 10 cançons imprescindibles de la setmana (26 d'octubre - 1 de novembre)

El 27 d'octubre de 2017, el Parlament de Catalunya aprovava la declaració mitjançant la qual es proclamava la República Catalana, i aixevaca així la suspensió del 10 d'octubre per part del president Carles Puigdemont en favor d'un possible diàleg.
Una proclamació que aniria seguida de l'aplicació de l'article 155 per part del Govern espanyol i la convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya, la qual cosa va deixar en l'imaginari públic un acrònim que perdura fins als nostres dies: DUI (Declaració Unilateral d'Independència).
Ara, tres anys després, en honor a aquell acrònim repetit fins a l'avorriment en converses de carrer, tertúlies radiofòniques i plens del parlament, recordem 10 altres acrònims que també han marcat les nostres vides, però en aquest cas a través de la música (deixant de banda AC/DC ["Alternating Current Direct Current"] que ja el sabeu tots).
ABBA
Primer la seva participació en el festival d'Eurovisió i després els musicals i pel·lícules amb les seves cançons de banda sonora han convertit al grup d'Estocolm en un dels més famosos de la història. I tot i que molta gent se sap de memòria les lletres de les seves cançons, poca gent sap d'on ve el seu nom. Què significa ABBA? És una paraula sueca que no coneix ningú més que els habitants del país nòrdic?
Doncs no. ABBA és un acrònim format per les inicials dels noms dels intèrprets de "Mamma Mia", "Dancing Queen" i "Waterloo", entre molts d'altres himnes que han traspassat generacions: Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson y Anni-Frid Lyngstad, encara que és més coneguda com a Frida. El quartet estava format per dues parelles: Agnetha i Björn s'havien casat abans de formar el grup i Benny i Anni-Frid ho van fer el 1978, quan ja eren mundialment coneguts. Els recordem amb un dels seus grans èxits, "Super Trouper".
IDGAF - Dua Lipa
La cantant britànica va incloure aquesta cançó al seu primer disc Dua Lipa el 2017 i va ser tot un èxit. Tot i que en un primer moment va quedar una mica amagada darrere el gran tema del disc i de la seva carrera New Rules, finalment "IDGAF" es va convertir en single i ara mateix acumula més de mil milions de reproduccions a Spotify.
Si a "New Rules" la cantant exposa un llistat de normes que segueix per evitar recaure en la seva relació tòxica amb el seu ex, amb qui a la vida real va tornar, "IDGAF" és tota una declaració d'intencions, com bé el seu nom indica, ja que és un acrònim de I don't give a fuck, expressió que es traduiria al català com "m'importa una merda". En el seu cas, fa referència al fet que, tot i que el seu ex li truca dient-li que l'enyora i encara que ell es pensi que encara és important a la seva vida, a la Dua ja li és totalment indiferent.
SOJA
SOJA és una banda estatunidenca de reggae formada a Arlington (Virginia) el 1997. Encapçalada per Jacob Hemphill (veu principal, guitarra i compositor), el grup tracta l'amor, la política, la religió i els problemes mediambientals com a temàtiques principals de les seves cançons, entre les quals destaquen temes com "Here I am", "I don't wanna wait" o "True love".
El nom de la banda el van escollir als seus inicis, quan eren adolescents, després d'escoltar l'expressió Soldiers of Jah Army (SOJA) al tema "Recuiting soldiers" de Peter Tosh. El terme Jah està molt vinculat al moviment rastafari, fent referència a Yahveh, el nom propi que fa servir la Bíblia per designar al Déu únic de jueus, samaritans i cristians.
SWLABR - Cream
"SWLABR" és una de les cançons emblema de la banda londinenca Cream, formada per un dels trios amb més talent de la història del rock: Ginger Baker, Jack Bruce i Eric Clapton. La cançó s'emmarca en la versió més hard rock de la banda (com també "Sunshine of your love"), que va deixar entreveure la seva versatilitat amb la publicació de temes propers al rock psicodèlic ("White Room") o el blues rock ("Crossroads").
La lletra de la cançó "SWLABR" va ser escrita pel poeta Pete Brown, mentre que la música la va compondre el baixista de la banda, Jack Bruce. El seu títol es refereix a l'acrònim "She Walks Like a Bearded Rainbow" ("SWLABR"), tot i que anys més tard Bruce va dir que la "W" es referia a "Was" en comptes de "Walks".
L.M.F.A.O
Som molts els joves de la generació Z que relacionem alguns dels dies més foscos de la nostra adolescència amb la música del grup de Los Ángeles. Amb el seu particular aspecte i amb molta roba estampada amb motius de lleopard, es van fer especialment famosos per dues cançons: "Sexy and I know it" i "Party Rock Anthem".
Aquest duo de l'anomenada EDM (sigles de música electrònica per ballar en anglès) està format per Redfoo i Sky Blu, que al mateix temps són tiet i nebot, i el seu nom correspon a un acrònim molt utilitzat als missatges de text. Així com BTW correspon a By the way, o OMG és Oh my god, L.M.F.A.O significa Laughing my fucking ass off. Això en català es vindria a traduir com "m'estic partint el cul de riure", nom que cassa molt amb l'actitud despreocupada dels membres de la banda, que es va separar el 2014.
YHLQMDLG - Bad Bunny
Bad Bunny, el rei actual de la música llatina segons els darrers premis Billabord va decidir batejar amb un acrònim al seu penúltim àlbum, segurament perquè titular-lo Yo hago lo que me da la gana, era massa llarg. En el seu cas, YHLQMDLG és una vertadera declaració d'intencions que es compleixen en aquest disc ple de col·laboracions i ritmes frenètics, com ara "Safaera", una espècie de "Bohemian Rhapsody" del reaggetó que la pandèmia farà morir sense ser "perrejada" com cal.
No és la primera vegada que Benito Martínez treu les estisores i retalla d'on pot els noms dels seus àlbums. El 2018 va treure X100PRE. Després de molt rumiar-ho vaig arribar a la conclusió que volia dir "Por Siempre". Tot i que al disc de YHLQMDLG també apareixen cançons titulades amb acrònims com P FKN R, per Puerto Fucking Rico, o <3, en referència a l'emoticona d'un cor, avui recordem al conejo malo amb un dels seus grans hits, Ella perrea sola.
R.E.M.
"Rapid Eye Movement" ("Moviments Oculars Ràpids"), en referència a aquella fase del son en què passen els somnis més profunds. Aquest és el nom que van escollir Bill Berry (bateria), Peter Buck (guitarra), Mike Mills (baix) i Michael Stipe (veu) de forma totalment aleatòria i amb l'ajuda d'un diccionari per batejar la seva nova banda de rock alternatiu el 1980.
Amb el pas dels anys, R.E.M. s'ha convertit en un dels grups de referència del panorama musical, amb temes com "Losing my religion", "Everybody hurts" i "It's the end of the world as we know it". Un èxit que els va valer ser introduïts al Saló de la Fama del Rock el 2007, quatre anys abans d'anunciar la seva dissolució.
B.Y.O.B. - System of a Down
L'autèntic rei dels acrònims en el món musical. També conegut com a SOAD, System of a Down és un grup de metal de procedència armènia, format a Los Angeles el 1995. Als seus inicis, els membres de la banda es feien dir Soil, però després van adoptar el nom de System of a Down, inspirat en el poema "Victims of Down", escrit pel guitarrista del grup, Daron Malakian.
La banda té diverses cançons titulades en acrònims: ""P.L.U.C.K." (Politically Lying, Unholy, Cowardly Killers); "A.D.D." (American Dream Denial); o una de les més famoses, "B.Y.O.B." (Bring Your Own Bombs). Un altre dels seus temes es titula "I-E-A-I-A-I-O", en referència que aquestes són les vocals (en el mateix ordre exacte) de les paraules "Idealization", "Illegalization", "Illegal migration", "Liberalization" i "Internalization".
La M.O.D.A.
És un dels grups més interessants del panorama musical espanyol, i tot i que MODA, com a paraula ja té sentit, en realitat és un acrònim de La Maravillosa Orquesta Del Alcohol. Es tracta d'un conjunt molt nombrós de fins a set membres, encara que el més reconeixible és la veu del seu cantant, David Ruiz, que fa brillar com ningú més podria les cançons d'estil indie del grup.
El grup es va formar el 2011 i des d'un bon principi va rebre bones crítiques per part de revistes especialitzades com ara Mondosonoro. De totes maneres, va ser a partir de la publicació del disc Salvavidas (de bales perdidas) i especialment amb la cançó "Héroes del sábado", que van començar a ser coneguts pel gran públic. Avui els recordem, però, amb una versió preciosa del clàssic de Silvio Rodríguez "Ojalá", publicada un any abans, el 2016.
FIDLAR
L'any 2009, quatre joves californians (Zac Carper, Brandon Schwartzel, Elvis Kuehn i Max Kuehn) van formar una banda de rock amb un so molt similar al del punk californià dels anys noranta. El nom escollit pel grup seria FIDLAR, acrònim de "Fuck It Dog, Life's a Risk", una frase que el cantant Zac Carper deia amb els seus companys d'habitació. De fet, originalment la banda es deia Fuck The Clok, com es menciona al seu tema "Cheap Beer".
Amb lletres en referència al surf, les drogues o la soledat, i sempre amb un component humorístic, FIDLAR s'ha convertit en una banda de notable repercussió en el panorama musical, amb temes com "Sober", "By Myself" o "West Coast". Una de les grans inspiracions de la banda és el grup, també californià, TSOL (acrònim de "True Sounds of Liberty").

