Setmana 9 (29 Juny-5 Juliol)
Publicat el 30 de juny 2020

1. That's All Right - Elvis Presley & The Blue Moon Boys

El 5 de juliol de 1954, Elvis Presley gravava als estudis Sun Records de Memphis (Tennessee) els temes I Love You Because, Blue Moon of Kentucky i That’s All Right. Aquest últim senzill del "rei", versió de la cançó That’s All Right (Mama) d’Arthur Crudrup, ha estat freqüentment citada com la primera gravació de rock-and-roll de la història, fet que converteix aquesta data en el naixement simbòlic d’un nou gènere de música que es va acabar estenent com la pólvora fins als nostres dies. 

Malgrat tot, al voltant d’aquest fet existeixen notables discrepàncies, ja que hi ha altres cançons que, segons alguns experts, comparteixen aquest honor: Rock Around The Clock de Bill Haley (1954), Maybellene de Chuck Berry (1955) i Tutti Frutti de Little Richard (1955). 

That's All Right (1954) - Elvis Presley & The Blue Moon Boys

 

2. Como Camarón - Estopa

José Monje Cruz, conegut artísticament com a Camarón de la Isla, va morir el 2 de juliol de 1992 a Badalona als 41 anys, fruit d'un càncer de pulmó. Natal de San Fernando (Cadis), Camarón s'havia convertit en un revolucionari del flamenc espanyol, sent considerat per una gran part de la crítica especialitzada com un dels millors cantaors de la història. Pel camí va deixar cançons tan emblemàtiques com Como el Agua, Volando Voy, Rosa Maria Soy Gitano

Set anys després de la seva mort, la figura del cantaor andalús seria recordada per Estopa en el seu àlbum epònim de debut. Estopa és encara avui en dia un dels àlbums més venuts de la història de la música espanyola, amb més d'un milió de còpies, mentre que el tema Como Camarón s'ha mantingut com un dels principals èxits del recorregut musical del duo català format pels germans Muñoz.

Como Camarón (Estopa, 1999) - Estopa

 

3. Love Boat Caption - Pearl Jam

El dia més trist de la història de Pearl Jam. El 30 de juny de 2000, la banda de grunge i rock alternatiu estatunidenca tocava al festival de Roskilde (Dinamarca), un dels festivals de més renom del panorama musical europeu, juntament amb el de Glastonbury (Anglaterra). En mig de l'espectacle es va provocar una allau, que va provocar la mort de nou dels assistents al concert.

La banda va marcar un abans i un després, fins al punt que els membres del grup van estar a punt de separar-se. L'emotiva imatge d'Eddie Vedder (líder, cantant i líder de la banda) plorant damunt de l'escenari en assabentar-se de la notícia va fer la volta al món. En homenatge a aquests fets, el conjunt va llançar el tema Love Boat Caption en el seu àlbum Riot Act el 2002. 

Love Boat Caption (Riot Act, 2002) - Pearl Jam

 

4. Bye June - The Smashing Pumpkins

Adéu al juny. Aquest dimarts deixem enrere el mes de juny, per obrir el juliol i entrar de ple a l'estiu. Un mes de juny que ha estat lligat a nombroses cançons al llarg de la història: Des de l'estiuenc June Hymn dels nord-americans The Decemberists fins al June on the West Coast de la banda d'indie rock Bright Eyes, passant pel Rainy Day in June dels londinencs The Kinks o el Flaming June del DJ estatunidenc BT

Tot i això, si una cançó marca perfectament el final del mes de juny és el Bye June de la banda de rock indie i alternatiu The Smashing Pumpkins, formada el 1988 a Chicago. El tema va quedar emmarcat dins de l'àlbum Pisces Iscariot, el primer recopilatori del grup, després dels àlbums d'estudi Gish (1991) i Siamese Dream (1993).

Bye June (Pisces Iscariot, 1994) - The Smashing Pumpkins

 

5. Johnny B. Goode - Chuck Berry

Marty McFly (Michael J. Fox) i Emmett "Doc" Brown (Christopher Lloyd) van donar vida ara fa 35 anys a la pel·lícula Back to the Future, basada en viatges en el temps a través del seu DeLorean DMC-12. El film de Robert Zemeckis, que esdevindria una trilogia, es va estrenar el 3 de juliol de 1985 i es va convertir en la pel·lícula més taquillera de 1985 i en un dels grans èxits de la dècada. Un autèntic fenomen de la ciència-ficció que marcaria tota una generació.

En la pel·lícula, Marty McFly viatja en el temps des de 1985 fins al 1955, on canvia accidentalment els fets, alterant el seu propi futur. En una de les escenes més conegudes del film, el jove interpreta la cançó Johnny B. Goode de Chuck Berry, que en aquell moment encara no havia compost el tema —ho faria el 1955, tot i que no la publicaria fins al 1958—. De fet, en la pel·lícula apareix com el seu cosí Marvin Berry li truca en directe per ensenyar-li la cançó, donant a entendre que aquesta neix gràcies a Marty McFly.

Johnny B. Goode (Chuck Berry Is on Top, 1958-1959) - Chuck Berry

 

6. Follow The Sun - Xavier Rudd

El 3 de juliol és considerat el Stay Out Of The Sun Day, és a dir, el dia per no prendre el sol i romandre a l'ombra. Es tracta d'un propòsit simbòlic de caràcter mèdic, per reforçar consciències i prevenir el càncer de pell. Un dels països amb més sol i més afectats per aquest tipus de càncer és Austràlia, on el melanoma va fer autèntics estralls els anys 80 i 90, quan l'ús de cremes solars no era tan comú com ho és actualment.

És per això que especialment per aquest dia (o justament per cada dia excepte el 3 de juliol...) hem cregut oportú recollir una de les cançons més solars d'un artista australià i eclèctic com Xavier Rudd: Follow The Sun (és a dir, siguis on siguis, plogui o faci sol, persegueix-lo sempre). El videoclip recull imatges espectaculars de Rudd a l'assolellada i salvatge costa est australiana.

Follow The Sun (Spirit Bird, 2012) - Xavier Rudd

 

7. Let Me Go - Avril Lavigne

L'1 de juliol de 2013, la cantant canadenca Avril Lavinge es va casar, amb 28 anys, amb Chad Kroeger, el cantant del grup, també canadenc, Nickelback. Tot i la seva joventut, era el tercer matrimoni de Lavigne. D'aquella unió en va sortir un dels èxits de Lavigne, Let Me Go, cançó publicada poc després i interpretada per tots dos cantants. Amb tot, el títol de la cançó fou, com alguns ja vaticinaven amb la boca petita, premonitori: al cap de dos anys la parella es va divorciar. El tercer divorci de Lavigne, amb tan sols trenta anys.

Let Me Go (Avril Lavigne, 2013) - Avril Lavigne

 

8. Por verte sonreír - La Fuga

El mes de juliol de 1996 neix a Reinosa (Cantàbria) la banda de rock La Fuga, formada per Raúl Gutiérrez "Rulo" (veu i guitarra; més tard a Rulo y la Contrabanda), Adolfo Garmendia "Fito" (guitarra), Iñaki Durán (baix) i Eduardo Sierra (bateria i únic membre que es manté actiu dins el grup). Amb més de 900 concerts, una desena de gires i deu discos publicats fins a la data, La Fuga s'ha convertit en una de les principals bandes del rock espanyol, amb temes com Buscando en la basura, P'aquí, p'allá, Baja por diversión, Jaleo o Por verte sonreír.

Precisament aquesta última va ser un dels primers èxits de La Fuga, emmarcada dins del seu àlbum de debut Mira, llançat el 1998. Per obtenir fons per a l'enregistrament del disc, els membres del grup van haver de contactar amb l'Ajuntament de Reinosa, que els va contractar per fer dos concerts, i així van obtenir els diners necessaris per poder anar a gravar a Navarra, als estudis Sonido XXI.

Por verte sonreír (Mira, 1998) - La Fuga

 

9. Video Killed the Radio Star - The Buggles

El 2 de juliol de 1897, l'italià Gugliemo Marconi aconseguia la patent de la ràdio a Anglaterra. Aquest fet l'acredita com el pare de la ràdio i de les telecomunicacions sense fil, tot i que amb molta polèmica, ja que aquesta paternitat va ser disputada per diverses persones, especialment pel serbi-estatunidenc Nikola Tesla i pel rus Aleksandr Popov. Sigui com sigui, Marconi va utilitzar l'invent per realitzar la primera comunicació sense cables el 1899 entre Dover (Anglaterra) i Boulogne (França), fet que li va valdre per rebre el Premi Nobel de Física l'any 1909 per la seva contribució a la telegrafia sense fils. 

Amb tot, la ràdio es convertiria en un dels grans invents del segle XX i esdevindria un element comunicatiu bàsic en conflictes com la Primera o la Segona Guerra Mundial. Així mateix, també es convertiria en un component imprescindible en la difusió de la música, ja que va permetre portar-la a tots els racons del món. La seva presència seria hegemònica fins als anys vuitanta, quan la creació d'un nou canal de televisió musical, MTV, posaria de moda els videoclips. Video Killed the Radio Star de The Buggles es convertiria en el primer vídeo d'una cançó emès per MTV l'1 d'agost de 1981. 

Video Killed the Radio Star (The Age of Plastic, 1979) - The Buggles

 

10. Wish You Were Here - Pink Floyd

Alemanya, Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó, el Regne Unit i Rússia (els països membres del G-8), més Sud-àfrica, en representació del continent africà. Aquests van ser els països on van tenir lloc els onze concerts simultanis del Live 8, que es van celebrar el 2 de juliol de 2005, amb l'objectiu de conscienciar a les societats sobre la necessitat de combatre la pobresa. Un festival de dimensió mundial, que va estar impulsat pel cantant i activista polític irlandès Bob Geldof i organitzat per Make Poverty History.

Entre els músics i les bandes participants hi va haver: Coldplay i The Who (Londres), Shakira i The Cure (París), The Black Eyed Peas i Bon Jovi (Filadèlfia), Green Day (Berlín), Chuck Berry (Toronto), entre molts d'altres. Tot i això, el concert més esperat va ser el de Pink Floyd (Londres), ja que va suposar el retorn a l'escenari de David Gilmour, Roger Waters, Richard Wright i Nick Mason, després de 24 anys separats i de llargues disputes judicials. 

Wish You Were Here (Wish You Were Here, 1975) - Pink Floyd

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —