150 anys de dolços al Raval - Diari de Barcelona

Una breu visita a racons singulars i amb personalitat. Aquest és l'esperit de la nova secció que avui estrenem amb un espai emblemàtic de Barcelona.
Passejar per Ciutat Vella amb una mínima tranquil·litat semblava un somni impossible fa només uns mesos. Ara, després de la crisi sanitària que ha sacsejat la ciutat, no només és un plaer fer-ho, sinó gairebé una necessitat, especialment per als petits negocis que encara hi resisteixen. Són pocs, cada vegada menys, però alguns fa fins a 150 anys que són al districte. És el cas de la Granja Viader, una xocolateria fundada el 1870 i ubicada al carrer Xuclà del barri del Raval, la qual guarda un segle i mig de dolços, d’història i de visitants d’arreu del món.
Hi haurà qui consideri que una xocolata calenta amb xurros no ve de gust el juliol, però la Granja Viader ofereix també gelats, pastissos i altres dolços. Un dels seus productes estrella és el mató, el qual elaboren ells mateixos a l'obrador. De fet, és dels únics establiments de la ciutat que pasteuritza llet al local. A part d’això, la visita a la Granja Viader hauria de ser obligatòria simplement pel fet que va ser on es va crear la fórmula del Cacaolat, com bé indica un cartell a l'entrada. Des que es va inventar el 1931, fins al 1974, es va preservar el preparat per fabricar-lo al local del carrer Xuclà.
Una mica d’història
Marc Viader, besavi de Mercè Casademunt, l’actual propietària, va partir de Cardedeu cap a Barcelona per guanyar-se la vida i va acabar a la lleteria de Rafaela Coma. Allà faria d’aprenent durant un temps, fins que en va acabar sent propietari i transformant-lo en un temple dels làctics. Els Viader van fundar Letona el 1925 i, sis anys després, Joan Viader, fill del fundador, va inventar el Cacaolat després de tastar un batut de cacau durant un viatge a Hongria.
Van acabar venent Letona, però la granja al Raval no ha tancat fins ara. Tot i haver pogut mantenir-se obert durant la Guerra Civil, la crisi de la Covid-19 l'ha fet tancar per primera vegada. L’aturada ha coincidit amb el 150è aniversari de la Granja Viader, per la qual cosa hi havia preparats diversos esdeveniments que, de moment, no se sap quan es podran celebrar. Sigui com sigui, la persiana torna a estar apujada, així que tots els barcelonins que encara no s’hagin apropat a descobrir aquest curiós local, el qual manté les cadires de fusta, les taules de marbre i les característiques rajoles groguenques intactes, no haurien d’esperar a fer-ho.
L’anècdota
La Granja Viader ha estat impulsada per cinc generacions de la mateixa família, les quals hi han vist passar milers de persones. En estar ubicada darrere de les Rambles, un dels carrers de Barcelona amb més teatres, moltíssims actors i actrius han visitat la granja en els seus 150 anys d’història. Tot i això, un dels clients més recordats és el pintor malagueny Pablo Picasso.
La seva filla, Paloma Picasso, va visitar la Granja Viader un dia sense que ningú la reconegués. Al cap d’uns dies, una revista francesa va apropar-se al local per fer-hi fotos, perquè Paloma Picasso volia fer-ne un reportatge. Quan es va publicar, els propietaris de la Granja Viader van descobrir que Pablo Picasso havia berenat a l’establiment moltes vegades, segons explicava la filla de l’artista, i, per això, ella coneixia aquesta ja mítica ubicació barcelonina.

