El 2020, l'any que ha fet actuals les ficcions sobre pandèmies - Diari de Barcelona

A aquestes alçades és fàcil preveure que el 2020 serà recordat com l'any en què la pandèmia de coronavirus va arribar a gairebé tots els racons del món i va condicionar les vides de milions de persones durant mesos. Encara no sabem si el 2021 també estarà protagonitzat per aquesta crisi sanitària, social i econòmica, o si ho estarà en la mateixa mesura, però probablement no es podrà comparar a l'impacte que ha tingut la Covid-19 aquest any.
Una de les conseqüències més evidents de la pandèmia va ser el confinament, que encara ara afecta en algunes zones del planeta i fins i tot a aquells que s'hi han de tornar a sotmetre al nostre país degut als rebrots. Especialment durant aquells tres mesos de tancament generalitzat, és a dir, març, abril i maig, a les plataformes d'streaming es van tornar a posar de moda films i sèries que giren al voltant de la mateixa qüestió.
Utopia, el 'remake' d'Amazon més oportú
Si bé Utopia es va estrenar el 2013 sota el paraigües d'HBO, aquesta plataforma va decidir no renovar-la, així que ara és Amazon qui ha decidit donar-li una segona oportunitat. El 'remake' s'estrenarà en els propers dies i un dels seus fils conductors és una pandèmia apocalíptica que molts ja han relacionat amb la situació actual. L'encarregada d'escriure el nou text és Gillian Flynn, autora de les novel·les Ferides obertes i Perduda, que es van acabar transportant a la petita i gran pantalla.
Ara Amazon ha confiat en ella per fer aquesta versió que constarà de vuit capítols. La trama es basa en un grup d'amics que descobreix una novel·la gràfia anomenada Utopia, com la sèrie, la qual els revela impactants successos que podrien conduir a la fi del món. Entre aquests, una empidèmia produïda per un virus. La sèrie es va estrenar el dia 25 d'aquest mes als Estats Units, però sembla que el seu llançament a Europa i a Llatinoamèrica es farà esperar fins l'octubre.
El coronavirus ja té una pel·lícula
Era d'esperar que algun director o guionista s'inspirés en la Covid-19 per elaborar un film o una sèrie, tot i que potser va arribar abans del que pensàvem. A l'abril es va estrenar Corona, la primera pel·lícula sobre la pandèmia, dirigida pel mateix líder d'Unmasked, el canadenc Mostafa Keshvari. El llargmetratge, de poc més d'una hora, es va rodar durant la pandèmia i va començar a ser escrita quan van començar a arribar les primeres notícies del virus des de la Xina.
Així ho explicava Keshvari al The Hollywood Reporter, tot i que confessava que no s'imaginava que tot acabés arribant a la situació actual. Es va començar a filmar a Vancouver a principis d'any, abans que l'Organització Mundial de la Salut qualifiqués la Covid-19 de pandèmia global i que comencessin els confinaments. D'aquesta manera, Corona ha esdevingut la primera producció inspirada en el coronavirus, avançant-se a altres com Corona Zombie.
En aquesta ocasió la trama s'ubica en un bloc de veïns, concretament en un ascensor, on set persones s'acaben trobant en un moment o altre. Algunes d'elles discuteixen sobre si una de les veïnes, d'ascendència xinesa, és o no portadora de la Covid-19, i el seu egoisme i prejudicis racials els porten a enfrontar-se entre sí per culpa del virus. Cal esmentar que es tracta d'un únic pla seqüència.
La Covid-19 en forma de documental
L'excepcionalitat del moment ha portat alguns productors ha elaborar documentals o docusèries pels més curiosos (o morbosos, depèn de com es miri). D'una banda, Discovery va anunciar l'especial Covid-19: Pandemia 2020, que es va estrenar el vuit d'abril i que analitzava com, en qüestió de setmanes, la Covid-19 s'havia estès per tota la Xina i més enllà, alarmant als professionals de la salut de tot el món.
Metges, acadèmics i funcionaris governamentals expliquen en aquesta producció les peculiaritats d'aquest virus, per què el món no estava preparat per afrontar-lo i què s'hauria d'haver fet de manera diferent per contenir la seva propagació. L'especial també posa el focus als Estats Units, on rastreja l'origen del brot fins al seu primer pacient, la ràpida propagació a Seattle i la inesperada transmissió en aquest país. A més, també parla de possibles cures a la malaltia.
D'altra banda, durant el confinament va entrar al top 10 de Netflix la docusèrie de sis capítols Pandemia: Cómo prevenir un brote. Si bé aquesta no tracta directament sobre el coronavirus, hi està estretament relacionada, ja que explica com es contagien les persones i quines són les mesures que es poden prendre per prevenir-ho. La sèrie mostra tots els esforços que fan els professionals de la salut per contenir la propagació d'un virus i posa en valor la tasca de metges i sanitaris, que sovint es juguen la vida pel bé de tothom.
Vuelve a ver el especial “COVID-19: Pandemia 2020” cuando tú quieras en DCom: https://t.co/05i2OzeV3Z #COVID19 #QuedateEnCasa #YoMeQuedoEnCasa #cuarentena pic.twitter.com/b6IuUCO1Lh
— ? Discovery Channel (@DiscoveryLA) April 10, 2020
Les ficcions apocalíptiques més recuperades
Les pandèmies i situacions de fi del món s'han tornat a posar de moda aquest any, qui sap si per una necessitat de l'audiència de sentir-se identificada amb el que hi veia o d'agreujar la por i els nervis en un moment poc convenient. El cas és que les plataformes han tornat a oferir algunes sèries i pel·lícules que aborden aquestes temàtiques i, deixant de banda les que tracten sobre zombies i posant el focus sobre les que es centren en els virus, destaca The Hot Zone, una minisèrie de National Geographic de 2019 que segueix els orígens i l'evolució de l'Ebola.
Contagio també ha tornat a popularitzar-se: aquesta pel·lícula de 2011 protagonitzada per Matt Damon i Kate Winslet narra la propagació d'una malaltia que s'origina repentinament als EUA després que una dona estatunidenca s'infecti en visitar un casino de Hong Kong. L'epidèmia acaba arribant a tots els racons del món, matant bona part de la població, el que porta una doctora de l'OMS a iniciar un viatge per trobar la cura.
Epidemia també és un bon exemple de pel·lícula apocalíptica que ha tornat a les petites pantalles. Es troba a Netflix i va ser estrenada fa 25 anys, el 1995. La trama, però, comença el 1967 quan un dels personatges descobreix a Zaire un virus anomenat "motaba" amb una mortalitat del 100% en només 24h després d'infectar-se. El govern nordamericà decideix bombardejar el poble per destruir el brot, però 30 anys després s'enceta una epidèmia.
Per últim, 93 días és una pel·lícula nigeriana dirigida per Steve Gukas que tracta sobre el que passa quan la malaltia infecciosa més mortal que ha conegut la humanitat arriba a una gran ciutat on hi viuen més de 21 milions de persones. El film es centra en els sacrificis que van fer moltes persones per assegurar-se que el virus de l'Ebola estigués contingut, abans que fos una epidèmia, quan va ser importat a Nigèria per un diplomàtic liberià estatunidenc.

