Senyeres i estelades envoltant la construcció d'un castell davant una estàtua representant el mateix
Per Redacció
Publicat el 11 de setembre 2021

Aquesta Diada segurament encara no serà com les que es vivien abans de la pandèmia. De fet, tot fa preveure que serà com un pont entre la diada de l'any passat, plenament marcada per la Covid i amb molts actes en línia i la que tothom espera que sigui la de l'any vinent, una diada normal on les aglomeracions ja no preocupin des del punt de vista sanitari. Tot i l'excepcionalitat de la situació, però, la Diada ha seguit programant actes organitzats des de partits, institucions i, sobretot, societat civil.

De macrodiades a esperar 100.000 assistents

L'Assemblea Nacional catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència convoquen conjuntament una manifestació independentista. Des de sempre s'han fet manifestacions d'aquest caire per l'11 de setembre, però va ser el 2012 quan va haver-hi la primera gran mobilització en aquesta data. S'espera que la manifestació d'enguany aplegui un gran nombre de persones, però es creu que no arribarà a les grans concentracions de gent que havien pogut aplegar les organitzacions convocants.

Enguany la manifestació començarà a les 17.14h, com ja ve sent habitual. Està convocada a la plaça d'Urquinaona de Barcelona, que en els últims temps ha agafat un simbolisme especial després que la policia hi hagi carregat contra independentistes en repetides vegades. L'organització convoca, però, a l'espai de concentració previ a les 16.30 al llarg de Pau Claris i fins a Gran Via.

Està previst que aquesta manifestació avanci per Via Laietana fins a Correus, a Isabel II, on girarà per acabar a l'Estació de França, on hi haurà l'acte polític, es calcula que a les 18.30.

El pla inicial era acabar la manifestació davant el Parlament, dins el Parc de la Ciutadella, però per raons sanitàries, i després de parlar-ho amb les autoritats, l'organització ha decidit escurçar el recorregut. Tot i això, el parc romandrà, han explicat, obert per si algú vol atansar-se a l'edifici del legislatiu.

L'Esquerra Independentista també convoca mobilitzacions

Fa dies que l'Esquerra Independentista celebra actes descentralitzats. Coincidint amb la Diada, però, en convoca quatre de centrals. Al migdia convoca manifestacions a Girona, a la plaça del Vi, i a Lleida plaça de la Paeria. Al vespre, a les 19.30, convoquen a Reus, al Mercat Central.

Pel que fa a Barcelona, la manifestació és, com ve sent habitual, a la plaça Urquinaona. Està convocada a les 18.30 i farà el seu recorregut per la ronda de Sant Pere, el passeig Lluís Companys i finalment pel carrer del Comerç fins arribar, vora les 19.30, a la plaça Comercial, on tindrà lloc l'acte polític. A les 11 al carrer de la Ribera està convocada la manifestació infantil.

A banda de les manifestacions, l'Esquerra Independentista ha convocat també altres actes com col·loquis, homenatges i actes polítics.

Òmnium canvia el Concert per la Llibertat per un acte polític

A les 12 del migdia, Òmnium Cultural convoca un acte polític al passeig Lluís Companys. En aquest hi intervindrà el president de l'entitat, Jordi Cuixart. Aquest acte substitueix el Concert per la Llibertat que se celebrava, habitualment, a la mateixa localització però al vespre, després de la manifestació. El concert solia omplir el passeig amb gent que escoltava diferents grups musicals catalans.

L'acte comptarà, per primera vegada en quatre anys, amb el president de l'entitat, que ha estat a la presó des del 2017. A més, hi intervindran diverses personalitats internacionals reconegudes arreu del món per la seva lluita pels drets humans, civils i polítics. També es podrà seguir en streaming.

Actes institucionals

Com cada any, al matí se celebrarà una ofrena floral a Rafael Casanova, on s'espera que participin institucions, partits i societat civil, com habitualment. L'ofrena se celebra en memòria al qui va ser l'últim conseller en cap de Barcelona, just abans que s'implantés el Decret de Nova Planta.

Al matí també, el President de la Generalitat, Pere Aragonès, s'arribarà a Sant Feliu de Guíxols, on retrà homenatge al 124è president de la institució, Josep Irla. Ell va ser president a l'exili entre Companys i Tarradellas.

I a les 10 del vespre la Generalitat organitza l'acte central institucional de la diada. En aquest acte a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, diversos joves artistes homenatjaran Pau Casals i reivindicaran "els valors de pau, justícia i llibertat dels pobles, la cultura catalana i la fraternitat" va explicar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Els actes versen entorn del violoncel·lista, director i compositor del Vendrell per celebrar el 50è aniversari del seu discurs davant l'ONU el 24 d'octubre de 1971, quan va presentar l'himne que havia compost.


L'espectacle té Marta Bayarri com a directora artística i Jofre Bardagí com a director musical. S'hi podrà veure mostres de música, pintura, dansa fetes per representants de diferents generacions, especialment a través de joves actors i actrius. Alguns dels artistes presents seran Elena Gadel, Andrés Corchero, Cris Juanico, Natàlia Barrientos, Guim Puig, Paula Vicente, el Cor de Noies de l'Orfeó Català, Aurora Bauzà i Pere Jou, entre altres.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —