Com recordarem el coronavirus? Les imatges de la pandèmia en forma de llibre - Diari de Barcelona

FOTOPERIODISME
Com recordarem el coronavirus? Les imatges de la pandèmia en forma de llibre
El projecte "Pandemia, miradas de una tragedia" recull el treball de 24 fotògrafs de Llatinoamèrica i Espanya
Com recordarem el coronavirus? Quines imatges il·lustraran la pandèmia? El projecte 'Pandemia, miradas de una tragedia' recull el testimoni visual de 24 fotògrafes i fotògrafs llatinoamericans i espanyols amb l'objectiu de crear la memòria visual sobre la crisi més important des de la Segona Guerra Mundial. A la pàgina web del projecte, el defineixen com "el reflex d'instants i de mirades de la catàstrofe més gran que ha assolat el món de forma global".
Ricardo Garcia Vilanova és un fotògraf freelance de Barcelona i un dels coordinadors del projecte. Quan van emergir les primeres notícies de la Còvid-19 a Xina, Garcia Vilanova es trobava a Síria. Després, va tornar a Barcelona i ara busca relatar què està passant a Espanya.
Reflejo de Pandemia. FOTO: Ricardo Garcia Vilanova
Garcia Vilanova i el fotoperiodista i un dels coordinadors de Pandemia, Gervasio Sánchez van començar a conceptualitzar el projecte. Observaven que els mitjans tractaven la crisi sanitària amb "un missatge molt livià que no dóna accés a mostrar realment la crisi".
'Pandemia, miradas de una tragedia' té dos objectius principals", segons explica Ricardo Garcia Vilanova a Diari de Barcelona. D'una banda, busca "ajudar" a partir de la donació de tots els beneficis del llibre a les famílies afectades per la còvid. De l'altre vol "reivindicar el fotoperiodisme llatinoamericà i espanyol”.
"No té sentit que tinguem aquesta doble moral: està normalitzat ensenyar els morts dels altres, però els nostres morts, no"
Els dos coordinadors van buscar els fotògrafs i les fotografies a través de referències i de recerques per països o per persones. "Ha sigut una feina bastant laboriosa, ha sigut difícil buscar perfils diferents en l'àmbit geogràfic i conceptual i que mostressin les diverses realitats," argumenta Garcia Vilanova.
— Gemma Parellada (@Gemma_Parellada) July 27, 2020
El fotògraf barceloní explica que, de les 24 participants, "hi ha gent molt coneguda, però també hi ha gent que potser no ho és tant. S'ha prioritzat, sobretot, la qualitat de feina i la coherència amb la resta del llibre".
El projecte mostra la part més crua de la pandèmia. Per Garcia Vilanova és una memòria històrica vital: "No té sentit que tinguem aquesta doble moral: està normalitzat ensenyar els morts dels altres, però els nostres morts, no".
Amb vint anys d'experiència com fotògraf de guerra, Garcia Vilanova diu que en general s'associa la destrucció a la mort. A Espanya es calcula que són 28 milers de persones mortes per la pandèmia: “Nosaltres tenim una responsabilitat com una societat i també com periodistes i fotoperiodistes d'ensenyar i de documentar el que succeeix per les generacions futures. Vulguem o no vulguem, és una cosa que ens ha afectat,” declara el fotògraf.
El llibre no busca mostrar fotos de morts de forma sensacionalista, sinó crear un equilibri d'informació que pot servir per conscienciar la població. El coordinador creu que a Espanya aquest equilibri "lamentablement no s'ha donat".
El projecte va començar fa 3 mesos, però pel fotògraf, ara ve la part difícil: "Aconseguir un crowdfunding [on es podrà comprar exemplars del llibre] a partir del mes de setembre per aconseguir finançar tot aquest projecte".
Tots els beneficis econòmics es destinaran a un fons fideïcomís amb destinació a famílies de fotògrafs i fotògrafes morts durant la cobertura de la pandèmia i que es troben en situació d'exclusió social.
Els 24 fotògrafs i fotògrafes del projecte són:
Rodrigo Abd (Argentina), Guillermo Arias (Mèxic), Óscar B. Castillo (Veneçuela), Sandra Balsells (Espanya), Felipe Dana (Brasil), Fabiola Ferrero (Veneçuela), Cristina García Rodero (Espanya), Ricardo Garcia Vilanova (Espanya), Diego Ibarra Sánchez (Espanya), Andoni Lubaki (Espanya), Isabel Muñoz (Espanya), Darcy Padilla (EUA), Juan Manuel Castro Prieto (Espanya), Anita Pouchard Serra (Argentina), Moisés Saman (Perú), Gervasio Sánchez (Espanya), Silvia Izquierdo (Perú), Laura León Gómez, (Espanya), Nuria López Torres (Espanya), Jacky Muniello (Mèxic), Santi Palacios (Espanya), Víctor Peña (El Salvador), Lorena Velasco (Colòmbia) y Susana Vera (Espanya).

