La presidenta de la UAVAT Sara Bosh, la vicepresidenta, Eli Micciola, i l'assessor, Robert Manrique, en la roda de premsa de dilluns
Per EFE i Redacció
Publicat el 17 d’agost 2021

Quatre anys després dels atemptats de la Rambla, Cambrils i Alcanar, les víctimes són lluny de tancar ferides. Així ho ha posat de manifestat la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), que denuncia que a dia d'avui encara hi ha 248 persones, el 77,7% del total reconegudes per l'Audiència Nacional com a víctimes dels atemptats, de les quals no consta si han estat assistides i han rebut ajudes.

D'aquí que la presidenta de la UAVAT, Sara Bosch, la vicepresidenta, Eli Micciola, i l'assessor, Robert Manrique, hagin urgit el Ministeri de l'Interior a localitzar-les. En una roda de premsa aquest dilluns, han denunciat l'"oblit" de les víctimes per part de les administracions, la qual cosa veuen com una "victimització secundària".

Segons les dades de la UAVAT, de les 345 víctimes que l'Audiència Nacional reconeix en la seva sentència de maig passat -a falta que de sigui ferma una vegada es resolguin els recursos interposats-, únicament consta que 77 (el 22,3%) han estat ja indemnitzades pel Ministeri d'Interior -perquè ho van sol·licitar prèviament per via administrativa-, mentre que de les altres 248 no consta informació sobre si han rebut algun tipus d'assistència o ajuda.

Davant aquesta situació, els responsables de la UAVAT han sol·licitat al Ministeri d'Interior que localitzi amb urgència aquestes 248 víctimes per informar-los dels seus drets perquè, una vegada la sentència sigui ferma, puguin sol·licitar al més aviat possible el seu reconeixement com a víctimes del terrorisme.

Més enllà de l'ajut econòmic

No es tracta únicament de rebre una indemnització, han ressaltat els responsables de la UAVAT, sinó que les víctimes notin que l'administració els dona suport i que, més enllà de les ajudes econòmiques pels danys físics o psicològics soferts en els atemptats de fa quatre anys, puguin beneficiar-se d'altres prerrogatives que els corresponen per llei, com l'atenció psicològica o ajudes escolars i laborals.

Segons la UAVAT, Interior s'hauria de posar en contacte amb aquestes víctimes reconegudes en la sentència de l'Audiència Nacional per interessar-se per la seva situació i explicar-los els drets que els corresponen perquè quan la sentència sigui ferma puguin iniciar immediatament els tràmits per rebre les ajudes.

Els responsables de la UAVAT, entitat que es va crear després dels atemptats del 17A, han demanat també a la Generalitat que torni a activar el més aviat possible una oficina pròpia d'atenció a les víctimes del terrorisme, com la que va desactivar el 2010.

Víctimes amb noms

Segons les dades de la UAVAT, de les 248 víctimes de les que no consta la seva situació, 135 van patir ferides psicològiques, 73 físiques i la resta dels dos tipus.

A més, 68 de les 345 víctimes reconegudes per l'Audiència Nacional no tenen informe de sanitat que acrediti les seves lesions. Segons Eli Micciola, és "estremidor" que hi hagi gairebé 250 víctimes que no consta si han estat indemnitzades i assessorades pel Ministeri d'Interior, per la qual cosa la UAVAT ha penjat els seus noms a la seva pàgina web per intentar localitzar-les, ja que no té altres mitjans per fer-ho pel seu compte.


Sara Bosch en un moment de la roda de premsa

"No és un llistat de noms, és un llistat de persones. Em sobresalta, m'indigna. Com és possible?", ha qüestionat Sara Bosch, que ha lamentat l'"eterna cançó" dels polítics, que sempre asseguren que estan "al costat de les víctimes" però que després es demostra que "no és veritat", com creu que ha passat amb el 17A.

Bosch ha insistit que no es tracta d'una qüestió de diners, o de queixar-se, sinó que les administracions "resolguin els seus errors", revisin els criteris d'atenció i seguiment a les víctimes i es coordinin: "És una obligació legal", ha dit. En aquest sentit, ha lamentat que el propi tribunal de l'Audiència Nacional que els va reconèixer com a víctimes no tingui informació sobre si aquestes 248 persones han rebut ja indemnitzacions o no. "Això no es pot permetre", ha lamentat Bosch, que ha indicat que aquesta situació suposa una "victimització secundària" de les víctimes del terrorisme.

Sobre la seva petició a la Generalitat perquè activi una oficina d'atenció a les víctimes del terrorisme, els responsables de la UAVAT han indicat que el Govern els contesta sempre que tenen raó, que estan en això però que no és "fàcil", per la qual cosa consideren que la seva entitat, que treballa gràcies a les subvencions de l'administració autonòmica, és un "embrió" fins a la creació d'aquesta oficina pública.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —