Dia contra la violència de gènere: la pandèmia aguditza la xacra masclista - Diari de Barcelona

Avui, 25 de novembre, és el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. El 25N serveix per posar sobre la taula el problema endèmic de la violència de gènere, que amb la covid-19 s'ha aguditzat, segons dades publicades pels Mossos d'Esquadra. Com en tot, la pandèmia també ha canviat la forma de commemoració, descentralitzada i virtual.
Els Mossos d'Esquadra han fet públic que les mesures de restricció social relacionades amb la covid-19 han portat una “disminució clara en la capacitat de denunciar de les dones que pateixen situacions de violència de gènere” i aquest fet ha portat “un augment de les seves situacions de vulnerabilitat i de risc”. Tot i això, el descens de denúncies és menor al 5% i al mes d’agost, amb menys mesures restrictives, van augmentar un 6% respecte l’agost passat.Aquest any, fins a finals d’octubre, s’han realitzat 10.567 denúncies, la meitat referents a violència psicològica. A més, la policia catalana ha fet un seguiment d'11.036 dones víctimes de violència de gènere.La policia no ha pogut adaptar-se a la situació de virtualitat dels centres educatius, ja que la manca de presencialitat a centres escolars i les universitats “ha implicat una reducció significativa en la tasca de prevenció que realitza el cos”, segons la policia. Segons dades facilitades pel mateix cos, s’han fet menys de la meitat d’activitats de prevenció que en l’any anterior. De fet, la parada durant la pandèmia és encara més acusada, ja que 3 de cada 4 accions preventives es van fer entre gener i febrer.
Múltiples col·lectius feministes convoquen accions pel dia d'avui. Un exemple n'és la cassolada descentralitzada de l’espai feminista Ca la Dona, que agrupa dones, lesbianes i trans. Es convoca tant a espais públics com a balcons a les 20h del vespre.
?Fem soroll contra les violències masclistes!!!
— Novembre Feminista (@FemiNovembre) November 24, 2020
? Demà 25 de novembre
?20h
???Cassolada feminista!
A les places, al carrer, als balcons... estiguis on estiguis #CassoladaFeminista#25N #25NFeminista pic.twitter.com/433yDDJC8t
L'Ajuntament de Barcelona inicia una campanya per a la visualització de la violència de gènere a les xarxes socials amb adhesius i filtres d'Instagram amb l'objectiu d'aconseguir que les xarxes siguin "espais segurs, de llibertat pública i social, d’empoderament i sororitat: espais lliures de violències masclistes". A més, l'Ajuntament convoca un minut de silenci descentralitzat a les 12 del migdia i la lectura d'un manifest a través de l'Instagram de l'Institut Català de la Dona que també s’adreça als homes “que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”.
? Avui a les 12 h, minut de silenci amb motiu del #25N, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones i lectura del manifest conjunt a càrrec de @CarlaVall #BCNAntimasclista https://t.co/GHAWrXtMYS pic.twitter.com/Vi4MJfk6rx
— Barcelona Dones (@BCN_Dones) November 25, 2020
En commemoració del 25N, l'organització universitària Deba-t i la UPF van dur a terme ahir la taula rodona "Violències masclistes contra les dones joves" amb Carla Vall, advocada penalista especialitzada en violència masclista; Berta Gómez, periodista especialitzada en gènere, i Rosa María García, doctoranda en filosofia i activista trans.
Moltes gràcies a les ponents @CarlaVall, @__erosgarcia i @Berta_gomez per participar en la taula rodona "Violències masclistes contra les dones joves", moderada per @ArangoOlympia, vicepresidenta de https://t.co/5WCINHw5Q4 i organitzada conjuntament amb @UPFigualtat. pic.twitter.com/H8LzmINhbp
— deba-t.org (@debat_org) November 24, 2020

