Sunisa Lee en l'exercici de terra
Publicat el 29 de juliol 2021

Fins que acabin els Jocs de Tòquio 2020, cada dia repassem els protagonistes i allò més destacat de la jornada olímpica. Un resum dels millors moments, els grans guanyadors i també les sorpreses, les decepcions i les curiositats de les olimpíades.

Sang brava

Austràlia segueix sumant medalles. Avui tornava a ser el torn de Jessica Fox, que s'ha convertit en la primera campiona olímpica de la modalitat de piragüisme C1. Amb aquesta preuada, es posiciona com una de les piragüistes més completes, després d'haver pujat al podi també a la modalitat de K1, on va quedar tercera, darrere de Maialen Chourraut. L'aussie ja va obtenir medalla a la competició de K1 a Londres i Rio, i amb la d'avui ja acumula onze títols mundials i quatre podis olímpics. L'esportista australiana porta les aigües braves a la sang, i és que és filla del campió mundial britànic Richard Fox i de la medallista francesa Myriam Jérusalmi.

Sense sortir de l'aigua ni de les barques, Kerri Gowler i Grace Prendergast s'han endut una molt esperada medalla d'or en la seva prova de rem doble sense timoner.


Tres medalles amb rècord olímpic

El Centre Aquàtic de Tòquio segueix més actiu que mai. Aquesta matinada, però, les protagonistes indiscutibles han estat les components de l’equip de relleus femenins de la Xina. Junxuan Yang, Muhan Tang, Yufei Zhang i Bingjie Li s’han endut la medalla d’or, passant per davant de les nedadores nord-americanes i australianes. A més, han superat les expectatives establint un nou rècord mundial: han acabat la prova en 7:40.33, més d’un segon per sota de l’anterior, aconseguit pel conjunt australià als mundials del 2019.

El continent asiàtic segueix dominant el tenis taula com ho ha fet sempre. En la competició femenina, les atletes xineses han estat campiones des que l’esport va començar a ser olímpic l’any 1988, però sembla que els jugadors japonesos estan agafant embranzida i podrien ser uns contrincants molt forts en les pròximes edicions. Xina Taipei, que correspon al territori de Taiwan, s’ha emportat el bronze masculí.


Patacada sud-africana, segona part

La papallona és un estil de natació que evoluciona constantment. Només tres nedadors al llarg de la història han aconseguit medalla en dos o més jocs olímpics en una de les proves més ràpides d’aquest estil: els 100 m papallona. El que més n’ha guanyades és Michael Phelps, que ha pujat al podi en fins a quatre ocasions, la última a Rio 2016 on va guanyar la medalla de plata empatat amb le Clos. Aquella medalla va ser també la segona de le Clos, que aconseguia entrar en un exclusiu club on, a més de Phelps i ell mateix, només hi havia l’alemany Mark Spitz. Avui, però, le Clos ha demostrat que la proesa de Phelps està a l’abast de molt pocs ja que el sud-africà no ha pogut classificar-se a semifinals d’aquesta prova i ha abandonat els Jocs sense medalla ni als 100 m ni als 200 m papallona.

L’altre home que podia entrar a aquest selecte club, Joseph Schooling, guanyador de l’or a Rio i tenidor del rècord olímpic fins avui -quan Caleb Dressel (EEUU) l’ha empatat- també ha caigut eliminat a les sèries. El que ahir es deixava entreveure avui s’ha convertit en una realitat: la papallona ha patit un relleu generacional demolidor liderat per un Kristov Milak disposat a destrossar-ho tot.


Un bronze per a la història

Avui ha estat un dia (o una matinada) històric per San Marino. Alessandra Perilli ha pujat tercera al podi en la competició femenina de tir esportiu i ha donat al seu país la seva primera medalla olímpica. Així, la històrica república de San Marino s’ha convertit en el país amb menys població amb un podi olímpic. L’esportista va fer una gran semifinal, tombant 122 dels 125 plats i ha superat la final amb un total de 29 sobre 40. L’eslovaca Rehak Stefecekova l’ha superat aconseguint l’or i el rècord olímpic, i l’estatunidenca Kayle Browning s’ha endut la plata. Perilli participava enguany als seus tercers Jocs Olímpics, i és una de les atletes més destacades del seu país.


Alessandra Perilli durant la final d'avui. EFE

A Londres va arribar a la final de la prova, però es va quedar a un pas de la medalla quedant quarta i, a Rio, va ser l’abanderada de San Marino, però no va tenir tanta sort, quedant en tretzena posició a la classificació. Ara hi ha 70 països que encara no han aconseguit la seva primera medalla olímpica.


L'heredera al tró 

Sense Simone Biles a la final, l’emoció i la igualtat han eclipsat el concurs complet individual femení de gimnàstica artística. Després de la baixa de la gimnasta americana, tot feia pensar que el calaix més alt del podi podia ser per la russa Melnikova, or en el concurs per equips, o fins i tot per la brasilera Rebeca Andrade, segona millor marca en la classificació. Al final, però, la guanyadora ha sigut Sunisa Lee, compatriota de Simone Biles, de només 18 anys i debutant en els Jocs Olímpics.

Com ja és habitual, Lee, originària de Laos, ha fet una demostració de domini impecable de les barres asimètriques i un concurs molt sòlid a la resta d’aparells per endur-se l’or en un concurs molt igualat. Al podi l’han acompanyat Andrade (plata, 135 milèsimes per sota de Lee), que ha fet història de Brazil aconseguint la primera medalla de la història del país en gimnàstica, i Melnikova (bronze a 234 mil·lèsimes de Lee).


Medaller espanyol

Ho tenia difícil, però res és impossible i Pablo Carreño s’ha imposat en dos sets (6-2 i 7-6) al rus Medvédev, segon al rànquing ATP, i ja està a semifinals. El tenista asturià té opcions de medalla, ja que a semifinals esquiva a Djokovic i Zverev, primer i cinquè del món respectivament, i s’enfrontarà al rus Khachanov, un rival inferior segons el rànquing ATP. El partit es jugarà demà a les 5 de la matinada hora espanyola. Si Carreño guanya, s’assegura la quarta medalla per a la delegació espanyola. Si no, tindrà possibilitat de bronze si guanya al perdedor del Djokovic-Zverev.

Roxana Popa ha competit avui en la final del concurs complet individual femení de gimnàstica. Després de classificar-se en una lloable 16a posició, la gimnasta espanyola d’origen romanès no ha aconseguit passar de la 22a posició a la final. Amb els 54 punts d’ahir, Popa hauria acabat en 9a posició, però una mala puntuació en asimètriques i sobretot a la barra d’equilibri només li han permès de sumar 51 punts.

Tant l’equip masculí com el femení de bàsquet han aconseguit avui dues victòries importantíssimes que els classifiquen directament per quarts. Les noies han derrotat a Sèrbia, campiona d’Europa, per un contundent 85 a 70 mentre que els nois no han donat cap oportunitat de revenja a la selecció argentina, després de guanyar-los en la final del món del 2019, i han aconseguit una nova victòria, aquesta vegada per 81 a 71.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —