3.000 professionals sanitaris han mort per la Covid-19 a tot el món
Per ACN
Publicat el 14 de juliol 2020

Amnistia Internacional ha denunciat al seu últim informe que més de 3.000 professionals sanitaris han mort per la Covid-19 arreu del món, dels quals 63 es troben a l'estat espanyol. "Els governs han de rendir comptes per les morts del personal sanitari i dels treballadors essencials que no van protegir de la Covid-19", ha defensat l'ONG. L'informe documenta el testimoni de professionals de la salut de tot el món i recull les situacions de desprotecció en tots els sentits que han viscut durant la pandèmia. 

A més, l'entitat apunta que la xifra de defuncions és probablement molt inferior a la real. A França, per exemple, s'han recollit només les dades d'alguns hospitals i centres de salut. A Egipte i Rússia, les xifres facilitades per les associacions de sanitaris han estat qüestionades pels seus governs. Segons les dades recopilades per Amnistia Internacional, Rússia és el país on han mort més professionals sanitaris (545), seguit del Regne Unit (540, entre els quals hi ha 262 assistents socials), els Estats Units (507), Brasil (351), Mèxic (248), Itàlia (188), Egipte (111), Iran (91), Equador (82) i Espanya (63). 

Represàlies pel personal sanitari en lluita

El document explica que alguns metges han patit represàlies com ara la detenció, amenaces i acomiadaments quan han denunciat que treballaven sense material de protecció. En almenys 31 països analitzats es van registrar informes de vagues, amenaces de vaga o protestes del personal sanitari i treballadors essencials a causa de condicions laborals perilloses. Alguns països van respondre amb represàlies. A Egipte es van documentar els casos de nou treballadors que van ser detinguts arbitràriament. A Malàisia la policia va dispersar un piquet pacífic que protestava i va detenir cinc persones. 

Als Estats Units, una assistent d'infermeria va ser acomiadada després de publicar un vídeo on demanava més equips de protecció individual. A més, deia que als treballadors d'una residència no se'ls havia informat que estaven tractant amb malalts de covid-19. A Rússia hi ha dues metgesses que també es van queixar de falta d'EPI i una d'elles podria ser condemnada a pagar una multa i l'altra podria ser despatxada. 

Segons un metge que treballava a la Ciutat de Mèxic, els sanitaris no només han pagat les conseqüències de la pandèmia amb la seva salut. Aquest professional va explicar a Amnistia Internacional que els metges dedicaven al voltant del 12 % del seu salari mensual a comprar equips de protecció individual. 

En el cas d'Espanya, amb més de 52.000 professionals infectats i 63 morts, Amnistia Internacional ha posat en marxa una campanya per exigir la protecció del personal sanitari i que es destinin més recursos per a la sanitat pública. També demana dades per saber exactament quants professionals s'han contagiat i on.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —