315 milions en pèrudes en el primer cap de setmana sense bars ni restaurants
Per ACN
Publicat el 19 d’octubre 2020
Temps de lectura 2 minuts
La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha xifrat en 315 milions d'euros les pèrdues en el primer cap de setmana amb bars i restaurants tancats. A més, ha alertat que els "botellons", les festes "il·legals" i les privades han augmentat a conseqüència del tancament de l'hostaleria, que han provocat molèsties veïnals i han requerit intervencions policials. L'organització ha afirmat que això és conseqüència de la "inexistència total i absoluta d'oferta nocturna legal".
 
Joaquim Boadas, el secretari general de la fundació, ha assegurat que aquestes festes ara comencen abans pel tancament de bars i restaurants. Entre d'altres, ha afirmat que han rebut denúncies de festes celebrades "en habitacions d'hotels de luxe de Barcelona".
Segons les organitzacions, les pèrdues van ser de 70 milions el divendres, 140 el dissabte i 105 el diumenge. En aquestes xifres, no hi ha comptabilitzades ni les pèrdues indirectes patides pels proveïdors ni l'afectació de la reducció de la jornada. En total, s'esperen 1.000 milions d'euros en pèrdues durant els pròxims 15 dies. A més, Boadas ha criticat que el poc temps amb què es va avisar ha fet que molts negocis hagin hagut de llençar tot el producte perible que ja tenien i al qual no van poder donar sortida.
 

Queixes a la Generalitat

El secretari general de la Fecasarm ha lamentat que la Generalitat "persisteix en el seu error de sacrificar establiments legals mentre les festes i "botellons" en espais sense cap mesura de seguretat ni de control es multipliquen i, evidentment, els contagis se seguiran produint". Boadas ha exigit al Govern rectificar, ja que ha assegurat que si es manté la mesura restrictiva, els contagis seguiran i "milers d'empreses hauran de tancar i es destruiran milers de llocs de treball de manera innecessària". "El sector de la restauració i l'oci nocturn són part de la solució i no són el problema, ja que en aquests espais hi ha mesures de control, mesures sanitàries, controls d'aforament i altres mesures de protecció de la salut, que en altres espais no hi ha", ha reivindicat.

La Fecasarm ha recordat que va impugnar la mesura davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i va demanar-ne la suspensió temporal. Ha esperat que el TSJC els doni la raó i suspengui aquesta mesura abans del proper cap de setmana.

Unes ajudes insuficients

En aquest sentit, ha valorat que els 40 milions d'euros d'ajudes —menys dels diners que es van perdre només el divendres passat— anunciades pel Govern són "totalment insuficients". En cas que no arribin les ajudes anunciades, la Plataforma d'Empresaris afectats per la covid-19, en què es troba la Fecasarm, està preparant una demanda de responsabilitat patrimonial col·lectiva per reclamar el dany emergent, el lucre cessant i el dany moral patit arran del tancament dels locals.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —