Egipte presenta 59 mòmies intactes després de 2.600 anys sota terra - Diari de Barcelona

Dos mesos d'excavacions
Egipte presenta 59 mòmies intactes després de 2.600 anys sota terra
S'han trobat els sarcòfags de fusta en terra dedicada a la deesa Bastet
Després de mesos d'aturada per la pandèmia del coronavirus, Egipte ha presentat el primer descobriment de gran envergadura d'aquests mesos: 59 sarcòfags de fusta en perfectes condicions amb les seves mòmies, que daten de fa 2.600 anys.
La Covid-19 no ha desanimat les ambicions arqueològiques d'Egipte i, després de dos mesos d'excavacions, el país dels faraons ha anunciat, cridant als quatre vents, el descobriment d'un total de 59 taüts de fusta, amb les seves mòmies intactes. Prop de la piràmide de Zoser, considerada la més antiga de la història i que va ser reoberta a principis del passat mes de març, els taüts i mòmies van ser presentats al públic en un esdeveniment al qual van acudir 43 ambaixadors i més de 200 periodistes de tot el món.
Sarcòfags mai abans oberts
Gairebé 30 dels 59 sarcòfags descoberts restaven exposats davant la multitud, coberts amb una tela, després de romandre més de 2.600 anys sota el terra de Bubasteum, l'àrea del lloc arqueològic de Sakkara dedicada a la deessa gata Bastet, la garant de l'amor, l'harmonia i la protecció.
Els cofres, que segles després encara mantenen el color, pertanyen al període tardí i, en concret, a la dinastia XXVI (664-525 a.C), l'última abans de la conquesta persa, segons informà el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, Mustafa Waziri. Ell mateix, juntament amb l'arqueòleg Zahi Hawass i el ministre de Turisme i Antiguitats, Jaled al Anani, van obrir per primera vegada dos taüts de fusta completament segellats, dels que sorgiren dues mòmies cobertes amb tela i decoracions daurades en perfectes condicions.
D'acord amb Waziri, totes les mòmies pertanyen a alts sacerdots oficials de l'Antic Egipte que van viure a l'antiga capital de Memfis, un fet poc usual en aquesta localització en la qual habitualment es troben animals momificats. "Aquí no només hi ha mòmies de gats, parlem dels acòlits de Bastet i trobar un número tan gran de mòmies humanes vol dir que la van adorar durant el període tardí, el mitjà i el nou", assenyalà Waziri sobre el descobriment.
Més descobriments
La tomba, una sepultura vertical de més d'11 metres de profunditat, conté "més sarcòfags" que encara no han estat trets a la superfície però que pertanyen a "les amants, els familiars i els veïns" d'un sacerdot que va decidir enterrar el seu cos "el més a pop possible del temple de la deessa Bastet", segons Waziri. També s'han descobert 28 estàtues del déu Ptah Sokar, protector dels morts i patró dels ferreters, i que habitualment s'associa amb Osiris per la seva aparença de falcó.
Les excavacions d'aquesta missió egípcia a la necròpolis de Sakkara van començar l'abril de 2018, quan es van descobrir desenes d'animals momificats, sent els més destacats els escarabats i les cries de lleó per la seva raresa.
Durant la pròxima temporada les autoritats egípcies esperen trobar desenes d'altres sarcòfags, a més d'altres relíquies, en aquests enterraments verticals, que tenen diferents nivells que poden arribar a tenir una profunditat de fins a 12 metres. D'acord amb el ministre d'Antiguitats, les mòmies seran traslladades al Gran Museu Egipci (GME), ubicat a l'ombra de les piràmides de Guiza i que serà inaugurat l'any 2021, mentre que les altres estàtues seran repartides per altres exposicions.
Al Anani, que es va mostrar "molt content" pe descobriment, va presumir que les feines arqueològiques havien continuat a Egipte "tot i la Covid-19", sempre amb mesures preventives i un objectiu clar per a les autoritats: "impressionar al món".

