L'adeu al Grande Torino, 71 anys de la tragèdia de Superga - Diari de Barcelona

catàstrofe esportiva
L'adeu al Grande Torino, 71 anys de la tragèdia de Superga
Considerat un dels millors equips de la història del futbol italià, va perdre pràcticament tota la seva plantilla en un accident aeri que va commocionar Itàlia
4 de maig de 1949. Torí. Una data fatídica per a un dels clubs més importants de la història del futbol italià. El Grande Torino, campió dels 5 darrers scudettos de forma consecutiva, tornava de jugar un partit amistós contra el Benfica en homenatge a Xisco Ferreira, capità de les ‘Àligues’. Després d’una escala a Barcelona, l’avió es va trobar una boira espessa que va impedir la visió del pilot, Pierluigi Meroni, i l’aeronau es va estavellar contra la part posterior de la basílica de Superga, a tan sols 5 quilòmetres del destí.
En aquell fatídic accident van morir els 31 passatgers de l’avió, entre els quals es trobava pràcticament tota la plantilla del Torino (a excepció de tres jugadors que no van viatjar), el cos tècnic i membres de la premsa que volaven amb l’equip. Les restes de l’avió cremaven a 700 metres d’altura al mont Superga, que domina la ciutat italiana. Era l’inici de la llegenda del Grande Torino.
Itàlia plora per un equip de llegenda
Aquell equip era i és considerat un dels millors equips de tota la història del futbol italià. Les raons? Va ser el primer club a conseguir 5 scudettos consecutius i, també, el primer a endur-se un doblet de Lliga i Copa, l’any 1943. D’altra banda, cal dir que en aquella època l’onze titular de la selecció italiana, dirigida per Vittorio Pozzo, estava format, pràcticament en la majoria de partits, per 8 jugadors de l’equip torinès. Fins i tot, la selecció azzurra va jugar un partit en el qual els 10 jugadors del camp eren del Torino i únicament el porter pertanyia a la Juventus.
Alguns noms com el de Bacigalupo, Ballarin, Castigliano, Loik, Maroso, Mazzola, Menti o Rigamonti eren la columna d’aquella selecció i d’aquell conjunt torinès que es manté en la memòria de tots els ‘tifosi’.
Imatges de la tragèdia de Superga i el funeral. (La Settimana INCOM)
L’anomenat 'Sistema'
Tàcticament l’equip va implantar l’anomenat ‘Sistema’. Com explica Irati Prat, membre del canal de YouTube 'Soy Calcio', era un estil de joc clarament enfocat a l’atac que estava format “amb una mena de rombe en defensa”, amb jugadors molts perillosos en atac i que “estava comandat per Valentino Mazzola”.
Irati Prat, de Soy Calcio, explicant la tragèdia de Superga i el 'Sistema'. (Soy Calcio)
Celebració atípica per la Covid-19
Cada 4 de maig, l’afició puja a peu o amb funicular a la basílica de Superga per mostrar el condol a aquell equip històric. També ho fa tota la plantilla. Sens dubte, un dels moments més emotius es produeix quan el capità —Andrea Belotti les darreres temporades— pronuncia els noms de tots els jugadors que van perdre la vida aquell fatídic 1949.
El capità, Andrea Belotti, llegint els noms dels morts en la tragèdia de Superga. (Torino FC)
I així hauria de ser avui també. Lamentablement, aquest any s’haurà de fer d’una manera diferent. El Torino tampoc no ha escapat de la crisi de la Covid-19. El ‘Toro’ ha anunciat que la misa habitual se subsituirà per una oració, que no es durà a terme ni a la basílica ni a la catedral, sinó que es farà a Filadèlfia, la localització de l’antic estadi on jugaven aquells jugadors. A més, l’oració s'emetrà per les xarxes socials del club. Tot i això, s’espera que hi hagi una petita expedició del club, en la qual no estarà ni el capità, Andrea Belotti, ni el president del club, Urbano Cairo.

