El 75è aniversari de l'alliberament de Mauthausen, marcat pel coronavirus.
Publicat el 05 de maig 2020

Avui se celebra el 75è aniversari de l'alliberament de Mauthausen, un dels camps de concentració nazi més tristament famosos. Enguany, però, i a causa de la pandèmia del coronavirus, el Comitè Mauthausen d'Àustria i el Comitè Internacional de Mauthausen han hagut de modificar els actes commemoratius.

Així doncs, s'han organitzat unes setmanes de commemoració virtual, del 26 d'abril al 20 de maig, durant les quals s'està fent difusió de la realitat del camp austríac. A més, també s'han organitzat esdeveniments virtuals, com ara el Virtual Festival of Joy que se celebrarà el 8 de maig i la Cerimònia Virtual de Commemoració del 2020.

L'associació Amical de Mauthausen i altres camps, formada per supervivents i familiars d'espanyols que van passar pels camps de concentració, també han hagut d'adaptar-se a la situació. A més, han publicat un manifest en el qual "renoven el compromís de record, reconeixement i lluita dels qui van viure" aquella experiència en camps de concentració.

El cens de deportats més complet
Aprofitant aquest 75è aniversari, el Memorial Democràtic ha publicat el cens de deportats a camps nazis més complet de l'Estat. Amb el títol Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis, inclou 9.161 persones deportades, de les quals n'hi ha unes 2.000 de catalanes. Aquest és el resultat d'un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra.

Aquest cens recull l'estada als camps de concentració i extermini, però també la trajectòria anterior dels deportats, i en alguns casos, la posterior. Això permet la reconstrucció de les biografies, des de l'exili fins a la deportació i posterior alliberament. El cercador també permet conèixer quantes persones d'un municipi concret van ser deportades a un camp de concentració, així com combinar cerques i conèixer quines persones d'un municipi concret van ser alliberades o mortes als diferents camps de concentració.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat que aquest cens és un "deure i un acte de responsabilitat" cap aquelles persones que van estar internades i que "ha de servir perquè episodis com aquest no caiguin en l'oblit".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —