Fins a 86 milions de nens arreu del món podrien caure en la pobresa a causa del coronavirus - Diari de Barcelona

INTERNACIONAL
Fins a 86 milions de nens arreu del món podrien caure en la pobresa a causa del coronavirus
Un estudi d’UNICEF i Save the Children apunta que la pobresa infantil a Europa i Àsia central podria augmentar un 44%
La pandèmia no només ha tocat de fons l'economia espanyola, sinó que els estralls del coronavirus afecten a tot el món. Segons un estudi realitzat per Save the Children i UNICEF, les conseqüències econòmiques de la Covid-19 poden fer que 86 milions de nens arreu del planeta caiguin en la pobresa.
L'anàlisi, feta amb les projeccions econòmiques del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial, conclou que les famílies en situació de pobresa poden augmentar un 15% mundialment, especialment en països amb ingressos baixos o mitjans. Així doncs, segons aquestes dades, la xifra de nens per sota del llindar de pobresa seria de 672 milions a finals d'aquest any.
En concret, un 60% d'aquests infants viuen a l'Àfrica subsahariana i a l'Àsia meridional. Tot i això, els països que veurien un creixement més elevat de famílies en situació de pobresa serien a Europa i l'Àsia central, amb un increment del 44% i molt per sobre de la resta, mentre que a Amèrica Llatina i el Carib l'augment podria ser d'un 22%.
La situació és especialment difícil també en zones de conflicte, com a l'Orient Mitjà i l'Àfrica del Nord, on gairebé la meitat dels infants es troben en situació de pobresa i falta de recursos. A causa del coronavirus, les llars d'aquestes regions poden caure en la pobresa de manera més accentuada a conseqüència de la inestabilitat política i econòmica dels seus països.
La crisis económica mundial provocada por la #Covid_19 llevará a la pobreza a 86 millones de niños y niñas más, según un análisis realizado junto a @unicef_es. También les dejará más expuestos al peligro del matrimonio infantil, la violencia o el abuso. Así lo recoge @24h_tve pic.twitter.com/ii8Ntb9Q35
— Save the Children Es (@SaveChildrenEs) May 28, 2020
Les dues organitzacions, Save the Children i UNICEF, expliquen que la crisi econòmica del coronavirus té diverses conseqüències a nivell global. En primer lloc, la pèrdua d'ingressos comporta que moltes famílies tinguin més dificultats per obtenir productes bàsics (aigua, menjar) i accedir a serveis mèdics o d'educació. A llarg termini, aquestes famílies poden ser més vulnerables a situacions com el matrimoni infantil, la violència, l'explotació laboral o els abusos.
A més, la difícil situació econòmica d'aquestes famílies fa que estiguin més exposades al contagi del coronavirus, ja que tenen menys accés a recursos per complir el distanciament social i altres mesures de prevenció amb la mascareta.
Necessitat d'acció global
La directora executiva d'UNICEF, Henrietta Fore, afirma en un comunicat que "l'abast de les dificultats econòmiques que afronten aquestes llars podrien revertir anys d'avenços en la reducció de la pobresa infantil". En la mateixa línia, Fore apunta que cal "una acció coordinada" per evitar que moltes d'aquestes famílies caiguin en la pobresa i es trobin en una situació d'escassetat "mai vista en dècades".
No podemos permitir que la crisis económica mundial provocada por la #COVID19 lleve a la pobreza a 86 millones de niños y niñas más. Lo alertamos junto a @SaveChildrenEs https://t.co/LyGiCcOS4u pic.twitter.com/sX8swVRPKI
— UNICEF España (@unicef_es) May 29, 2020
Per la seva banda, la directora general de Save the Children, Inger Ashing, declara també en la publicació que cal actuar "amb rapidesa i fermesa" per tal de "prevenir i contenir" els riscos que planteja aquesta nova crisi per als països més pobres i per als infants més vulnerables. "Aquest informe hauria de ser un toc d'atenció per al món. La pobresa no és inevitable per als nens i nenes", sentencia Ashing.
Inversió en serveis públics
Abans de la pandèmia, un 60% dels infants del planeta no tenien accés a cap mena de protecció social. Aquesta manca de suport impedeix, segons Save the Children, que les famílies puguin fer front a crisis com l'actual i condemna els nens a continuar ancorats en la pobresa intergeneracional.
Així doncs, per fer front a aquesta situació, tant Save the Children com UNICEF, insten les diverses institucions a ampliar els sistemes de protecció social, des d'ajudes i prestacions fins a serveis com menjadors escolars. Finalment, les dues entitats demanen als governs que inverteixin també en polítiques fiscals, ocupació i mercat laboral, ja que les consideren "fonamentals" per protegir a les famílies. Algunes d'aquestes mesures podrien ser garantir l'accés universal a la sanitat o les retribucions de maternitat i paternitat.
Com assenyala Save the Children, ja hi ha diversos països al món que han començat a aplicar aquesta mena de polítiques. Per exemple, Mongòlia ha multiplicat per cinc el subsidi mensual per a la infància durant sis mesos, passant de 20.000 tugriks (moneda del país) a 100.000 al mes (equivalent a poc més de 31 euros).
La pandèmia, doncs, no només ha comportat una greu crisi econòmica a Espanya, sinó que el conjunt de l'economia global es veurà ressentida per la situació actual. Les conseqüències d'aquesta recessió tindran un impacte més enllà de les fronteres i, tal com defensen les dues organitzacions, afectaran de manera accentuada a les famílies en situacions econòmiques més difícils.

