El 90% del personal mèdic considera que les guàrdies estan mal pagades - Diari de Barcelona
Indignació entre els sanitaris
El 90% del personal mèdic considera que les guàrdies estan mal pagades
No poden renunciar a elles perquè són obligatòries i una part essencial del seu salari

Nou de cada deu metges i metgesses catalans consideren que les guàrdies que realitzen no estan ben remunerades. De les persones enquestades, un 42% creu que se'ls hauria de pagar entre un 25% i un 50% més, segons l'estudi Benestar físic i emocional del metge: l'impacte de les guàrdies, de l'entitat sense ànim de lucre Mutual Mèdica.
En aquest estudi hi han participat 300 membres del col·lectiu mèdic de 40 especialitats diferents. Entre les seves majors preocupacions estan "les conseqüències del cansament derivat de les jornades extenses" i cometre errors per aquest motiu, angoixes que comparteix un 49% de les persones. Aquests jorns també tenen una gran duresa emocional i fan sentir que "no tenen suport per atendre qualsevol mena d'urgència".
Les guàrdies dutes a terme, per a més de la meitat de les persones consultades, resulten més intenses que una jornada regular, però no hi poden renunciar a elles perquè són obligatòries i una part essencial del salari, tal com indica l'entitat responsable de l'estudi. I és que, segons les dades publicades, el 69% dels facultatius catalans fa una guàrdia a la setmana, el 15% en fa dues, i l'11% en fa més.
La freqüència d'aquestes guàrdies es complementa amb la seva durada. La meitat del personal mèdic fa guàrdies de 24 hores, un 40% fa 17 hores, i un 3% superen les 36 hores seguides. Els sanitaris i sanitàries reivindiquen, a més a més, que, tot i que lliuren després de realitzar aquestes guàrdies, el temps de descans no és suficient.
Davant d’això, el director general de Mutual Mèdica ha expressat que "és necessari reivindicar el benestar físic i emocional del metge per garantir el correcte exercici de la seva professió i que pugui atendre de la millor forma els seus pacients".

