El 99 % dels infants amb Covid-19 són asimptomàtics o tenen una afectació lleu
Per ACN i Redacció
Publicat el 10 de juny 2020

Més del 99 % dels infants amb Covid-19 són asimptomàtics o presenten símptomes lleus de la malaltia, segons els resultats preliminars d’un estudi de la plataforma “Kids Corona” de l'Hospital Sant Joan de Déu. Aquest ha fet el seguiment de 724 infants —amb una edat mitjana de 5 anys— que han conviscut amb almenys un progenitor positiu. Els resultats han revelat que el 17,5 % d'aquests infants es va infectar de la Covid-19, una xifra semblant a la dels adults contagiats per contacte a la llar amb un cas positiu (18,9 %). 

Això porta als investigadors a concloure que els nens s'infecten igual que els adults quan estan exposats a una font d'infecció. Tot i això, la malaltia es manifesta de forma molt més lleu en els nens i nenes que en els adults, ja que més de la meitat dels infants estudiats van ser asimptomàtics i la resta van presentar símptomes lleus. 

Estudis d’investigació maternofetal

Una altra línia d'investigació que continua en marxa és en dones embarassades, una recerca que fa BCNatal —Àrea de la Dona i Neonatologia de Sant Joan de Déu— juntament amb l'Hospital Clínic i que compta també amb casos de l’Hospital de Sant Pau. Fins ara, els investigadors han pogut analitzar 874 dones embarassades. 

El 14 % de les gestants han generat anticossos contra el virus i, per tant, s'havien contagiat. Les embarassades contagiades en el primer trimestre (54 dones) van tenir quadres més lleus, amb un 70 % de dones asimptomàtiques i un 30 % amb una afectació lleu. En canvi, en les embarassades infectades en el tercer trimestre (71 dones), va haver-hi menys casos asimptomàtics (52 %), un 43,5 % va tenir símptomes lleus i el 4,5 % va patir una pneumònia.

Un dels objectius pendents de l'estudi és analitzar si els símptomes i riscos de la Covid-19 en les dones embarassades són diferents o no als de les dones que no ho estan.

Recerca en casals d'estiu

Una de les principals incògnites continua sent la capacitat transmissora del virus per part dels infants. "No sabem fins a quin punt amb les càrregues virals baixes que tenen en general els infants poden contagiar o no. Aquesta és la pregunta del milió", ha afirmat el director gerent de l'hospital Sant Joan de Déu, Manuel del Castillo.

Per això, l'hospital ha dissenyat un nou projecte per estudiar-ho als casals i campaments d'estiu de Catalunya, aprofitant que en principi l'entorn serà tranquil i l'impacte de la pandèmia serà molt menys virulent que fa tres mesos. 

Es tracta d'un projecte dissenyat per un grup d'experts catalans i internacionals, com el BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'ISGlobal o el Centre de Regulació Genòmica.

Els investigadors faran als infants una PCR setmanal mentre estiguin al casal. En cas que algun infant doni positiu, s'actuarà d'acord amb el protocol de les autoritats sanitàries i es farà un seguiment exhaustiu dels contactes directes per si hi ha hagut alguna transmissió.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —