A les portes de la història - Diari de Barcelona

El FC Barcelona té avui a les 21:00 a Göteborg una altra cita amb la història. Després d’aconseguir la Lliga Iberdrola amb un impressionant rècord de 26 victòries consecutives, les blaugrana esperen obtenir un doblet històric proclamant-se també campiones de la Champions. De triomfar, les de Lluís Cortès serien el primer equip espanyol en aconseguir aquest títol. Davant hi tenen el Chelsea, que debuta en una final europea.
Tots dos equips arriben amb un molt bon ritme en les competicions domèstiques. El Barça ha comptat tots els seus partits per victòries i és a les semifinals de la Copa de la Reina després d’eliminar al Sevilla. Per la seva part, el Chelsea li ha guanyat el duel al Manchester City en la lliga anglesa, i també segueix viu en la FA Cup.
\uD83D\uDD35\uD83D\uDD34 #FCBFemeni pic.twitter.com/bjHEmkWpMY
— FC Barcelona Femení (@FCBfemeni) May 2, 2021
Expulsar fantasmes del passat
La Champions és un torneig que fa anys que se li resisteix al Barça. Fa només dues edicions les blaugrana es van plantar a la final, però va caure amb contundència davant un Olympique Lyonnais que no va donar cap opció. El 4-1 va posar fi a un somni que feia temps que durava. Ara, amb un projecte molt més sòlid i havent demostrat solvència de sobres a Europa, les de Lluís Cortès tenen l’oportunitat de treure’s l’espina del 2019 tocant el cel europeu.
En aquella edició, el Barça era un projecte ascendent, que s’enfrontava a un conjunt que havia establert una tirania a Europa impossible de trencar. El Lyon venia de guanyar tres Champions consecutives i dos triplets seguits. Les franceses tenien una superioritat immensa, mentre que el Barça es barallava amb l’Atlètic de Madrid per l’hegemonia a Espanya.
Ara, els papers s’han canviat i el Barça arriba a Suècia amb un projecte ben consolidat que ha guanyat la lliga amb una superioritat abismal. L’equip ha madurat i després de deixar pel camí a PSG i Manchester City ha demostrat poder competir de tu a tu amb qualsevol. El Chelsea, en canvi, ha trencat la barrera de les semifinals per primer cop en la seva història després d’eliminar el Bayern de Munic.
El FC Barcelona va deixar enrere al PSG en les semifinals / Foto: FC Barcelona - German Parga
Champions històrica
Aquesta temporada, la màxima competició europea és històrica per diversos motius. Per primera vegada des del 2007, s’ha trencat la dinastia dels conjunts francesos i alemanys, que s’havien repartit les últimes tretze edicions. Es tracta de la tercera final sense cap equip d’aquests països, la primera sota el nou format.
A més, tant Barça com Chelsea tenen l’oportunitat de convertir-se en el primer club en tenir al seu palmarès la Champions femenina i masculina. Des del 2002, any en que es va estrenar la Copa femenina de la UEFA, cap equip ho ha aconseguit. El Chelsea té l’oportunitat de fer una gesta encara més única obtenint els dos títols en el mateix any, ja que el seu equip masculí també s’ha classificat per la final de la Champions.
One club. Two Champions League finals. #ItsAChelseaThing \uD83D\uDE09 pic.twitter.com/AcfsxYSFVQ
— Chelsea FC Women (@ChelseaFCW) May 6, 2021
Aquest diumenge, Göteborg veurà el primer campió espanyol o el segon anglès, després del títol de l’Arsenal el 2007. El 2021 ha trencat l’hegemonia de l’Olimpique Lyonnais després de cinc anys. Ja les semifinals van ser inèdites, ja que cap dels equips que hi van arribar havien aconseguit cap Champions. Barça i Chelsea han estat els últims supervivents, i buscaran a Suècia estrenar el seu palmarès europeu.
A la cerca del triplet
La consecució de la Champions obriria al Barça l’oportunitat d’entrar al selecte grup d’equips que han guanyat un triplet, integrat actualment per només quatre equips: El Frankfurt, l’Arsenal, el Lió i el Wolfsburg. D’entre ells destaquen les franceses, que ho han aconseguit fins a cinc vegades.
El Barça ja té la lliga assegurada, i està a només tres partits de ser el cinquè equip d’aquest grup selecte. A banda de superar el Chelsea, les blaugrana hauran d’imposar-se també en la Copa de la Riena, on ja són a semifinals després d’eliminar al Sevilla per un contundent 1-4. El Madrid CFF és l’últim esglaó que les de Lluís Cortés han de superar per plantar-se en una altra final, en la que s’enfrontarien a Atlètic de Madrid o al Llevant.
\uD83D\uDEA8 [ÚLTIMA HORA] El @MadridCFF, rival a les semis #CopadelaReina
— FC Barcelona Femení (@FCBfemeni) May 12, 2021
\uD83C\uDFDF Butarque (Leganés)
\uD83D\uDCC6 26/05#ForçaBarça pic.twitter.com/mSlbeOC6on
El Chelsea també té opcions d’unir-se a aquest petit grup, ja que són també campiones de lliga i es mantenen vives als quarts de final de la FA Cup. De fet, les londinenques tenen l’oportunitat d’igualar l’Arsenal del 2007 i sumar set títols en una mateixa temporada. Les blues són campiones també de la Copa de la Lliga, una competició que a l'Estat espanyol no se celebra.
Tots dos equips arriben a Suècia amb una molt bona dinàmica. El Barça buscarà rematar una temporada històrica amb la Champions, el títol més important a nivell de clubs i l’únic que li falta. 90 minuts a Suècia decidiran si, aquest cop, les catalanes aconsegueixen finalment inscriure el seu nom en la història europea.

