A punt per inaugurar-se el nou pont de Gènova - Diari de Barcelona
ITÀLIA
A punt per inaugurar-se el nou pont de Gènova
L'esfondrament de l'anterior l'agost del 2018 va atribuir-se a la manca de manteniment i revisions

El nou pont Morandi de Gènova, que va començar-se a construir després que l’anterior s’esfondrés l’agost del 2018, s’inaugurarà entre l’1 i el 5 d’agost. Així ho ha anunciat l’alcalde de la ciutat i responsable de gestionar el projecte, Marco Bucci. Tal com ha declarat als mitjans, han “avançat la data d’inauguració” i, actualment, estan “realitzant les últimes proves”. Ara, preveuen parlar amb la Presidència de la República italiana per a determinar quin dia seria l’idoni per obrir-lo.
Prueba de carga en el Nuevo Puente de Genova (sustituto del Puente Morandi colapsado en 2018)
— Bloc de Ingeniería (@BlocIngenieria) July 21, 2020
Se prevé su inauguración en el mes de agosto. pic.twitter.com/ruG2YSD19L
L'obra, està sent realitzada pel consorci entre Salini Impregilo i Fincantieri.
??Españoles en #Génova ??
— Emergencias Sevilla (@EmergenciasSev) August 14, 2018
Derrumbe Puente #Morandi
CONSULADO GENERAL @maecgob
☎️#MILÁN (+39) 02 632 88 31
?Emergencia consular: (+39) 335 26 59 59
☎️#GÉNOVA (+39) 010 56266
?Emergencia consular: (+39) 3489116093 y (+39) 3463183307
pic.twitter.com/3VmoWIIHbr
L'antic pont Morandi, que va rebre el nom del seu enginyer, Riccardo Morandi, va comportar la mort de 43 persones i 600 persones més van perdre les seves llars; quan una secció de 200 metres va caure, així com tres columnes que el sostenien.
Moment de l'esfondrament del pont.
Estava sent gestionat per Autostrade per l’Italia, una filial d’Atlantia, empresa participada per la família Benetton i sòcia d’ACS a l’espanyola Abertis; que recentment ha arribat a un acord amb el govern italià per tal de sortir del capital i ser nacionalitzada. Aquesta arriba dos anys després que el Moviment 5 estrelles reclamés retirar les concessions a Autostrade, ja que la considera culpable de l'esfondrament per no haver realitzat les revisions pertinents.
Imágenes desde un dron después de la tragedia del derrumbe del puente Morandi, en Génova (Italia) https://t.co/ZCw17nSgKi pic.twitter.com/2VkhZjFYCB
— Ingeniería en la Red (@ingenieriared) August 27, 2018
L'estructura inicial de l'aqüeducte era similar a l'icònic Brooklyn Bridge, de Nova York, amb la diferència que estava fet majoritàriament de formigó; i, en el moment de la seva obertura, l'any 1967 va ser un dels més llargs del món. La seva composició i estructura també el van fer destacable, era molt més lleuger i fort que la majoria dels ponts del moment i va esdevenir un símbol de l'enginyeria italiana.
Amb 51 anys de diferència des de la primera inauguració del Pont de Gènova, les condicions climàtiques, de contaminació i corrosió han variat molt. Tot i així la causa concreta de l'accident no es va descobrir totalment. El mateix Morandi es va sorprendre de l'envelliment tan prematur que va patir, i per això al 1979 va establir un conjunt d'intervencions que s'havien de dur a terme per protegir-lo. No obstant això, mai van arribar a dur-se a terme i, per això, s'ha culpat en diversos ocasions de l'empresa responsable, Autostrade per l'Italia, de la seva desocupació.

