Festival Poesia
Per Redacció i ACN
Publicat el 30 de setembre 2020

"Perquè la poesia és indispensable ara més que mai". D'aquesta manera es dóna a conèixer la 23a edició del Barcelona Poesia, que arriba aquest octubre després d'haver hagut de posposar sis mesos la data a causa de la pandèmia. El festival d'enguany compta amb 150 participants entre poetes, músics, creadors i lectors. Hi ha programades més de 27 activitats en diversos formats: dansa, il·lustració, vídeo, concerts i lectors.

El festival es desenvoluparà en diferents espais oberts com el jardí interior de la Casa de la Misericòrdia el Verger del Museu Frederic Marès i el CCCB. Per accedir serà necessari fer una reserva prèvia. A partir del 5 d'octubre es posen a disposició de la ciutadania les localitats per assistir a les activitats a través del web de Barcelona Poesia.

Enric Casasses, Tarta Relena, Jorge Riechmann, Col·lectiu Tinta Negra, Teresa Pasqual, Laura Sam, Víctor Sunyol, Laia Carbonell, Mariola Membrives i Seward, són alguns dels participants en l'edició 2020, a més de les intervencions en línia i en directe de Margaret Atwood, Koleka Putuma, Farah Chamma, Elias Knorr i Francesco Deiana.

El Barcelona Poesia obrirà les portes del 13 al 18 d'octubre. Els comissaris del festival, Mireia Calafell i Josep Pedrals, han adaptat la programació als nous condicionants de manera que la poesia "sigui, encara més, una eina de compromís amb les realitats socials i d'expressió dels estats anímics que afecten la col·lectivitat".

Homenatge
El primer acte del festival serà dimarts dia 13 a les 18.00h als Jardins de la Misericòrdia. En aquest es recordarà a Josep Carner -en motiu del 50è aniversari de la seva mort- amb una taula rodona on es ponderarà el pes d'una de les figures més fonamentals i controvertides de la poesia catalana. Moderarà el debat Marc Rovira i comptarà amb la participació de Jordi Marrugat, Ignasi Moreta i Maria Sevilla.

A part de l'any Carner, se celebrarà també el 150è aniversari de Maria Antònia Salvà, la primera gran poeta moderna en llengua catalana, autora del famós poema 'A les donzelles de l'any dos mil'. Per commemorar-ho, s'oferirà un espectacle de Joana Abrines i Marga Rotger que recitaran i cantaran els poemes de Salvà i la connectaran amb les veus del nou segle, representades per Blanca Llum Vidal i Sònia Moya.

Però els homnatges no acaben aquí. Per commemorar el centenari de Joan Perucho, Carles Belda cantarà el "Romanç de les històries naturals", seguint la narració de l'obra mestra de Perucho, entre la poètica de l'erudició i la intriga de la màgia. El festival també revisitarà l'obra de Jacint Verdaguer, Federico García Lorca, Vicent Andrés Estellés, Felícia Fuster o Pepe Sales.

El dimecres 14 d'octubre a les sis de la tarda tindrà lloc la cerimònia d'entrega del Premi Jocs Florals de Barcelona al poeta Txema Martínez. L'acte se celebrarà al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Actes destacats
Alguns dels actes destacats són el recital 'Comiats', amb poemes triats i recitats per Odile Arqué, Mohamad Bitari, Anna Gas, Corina Oproae, Carles Rebassa i Josep Maria Rodríguez, i amb les veus a cappella del duet Tarta Relena acompanyades per les bases de Gerard Valverde.

Barcelona Poesia també ha programat un acte titulat "El nostre vent bufa", a càrrec del Col·lectiu Tinta Negra, format per Nega Lucas, Daura Mangara i Silvia Albert Sopale.

Una altra proposta és a la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda amb una conversa amb el poeta i filòsof Jorge Riechmann sobre el seu darrer llibre, Enkráteia. Mudanza del isonauta (Tusquets, 2020), on pensa poèticament sobre l'autocontenció que predicaven els clàssics grecs però situant-la en mans de l'home contemporani que s'enfronta a la tragèdia del canvi climàtic

Biennal del Pensament
Barcelona Poesia generarà enguany connexions amb la Biennal del Pensament tant a l'inici com en el tancament, amb dues activitats coorganitzades amb el CCCB que conviden a reflexionar sobre el futur a través de diferents llenguatges. La poesia serà protagonista també durant el festival a les Biblioteques, als Centres Cívics, a la Fundació Felícia Fuster, a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, entre d'altres.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —