El príncep de l'Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman, dona la benvinguda a l'emir de Qatar, Tamim bin Hamad Al Zani, a l'aeroport d'Al Ula
Per EFE i Redacció
Publicat el 05 de gener 2021

L'emir de Qatar, Tamim bin Hamad al Zani, i el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, s'han abraçat avui a l'arribada del qatarià al regne per participar a la 41ª cimera del Consell de Cooperació del Golf (CCG), en la que s'espera que es posi fi al boicot imposat a l'emirat el juny del 2017. La imatge retransmesa per la televisió estatal saudita posa encara més expectatives a la reconciliació entre Qatar i els seus veïns. 

Abans de l'arribada d'Al Zani, el príncep saudita també ha rebut a l'aeroport d'Al Ula -ciutat on es fa la reunió- el viceprimer ministre d'Omán per assumptes del Consell Ministerial, Fahd bin Mahmud al Saíd, el príncep hereu de Bahrain, Salman bin Hamad al Jalifa, i l'emir de Kuwait, Nawaf al Ahmad al Jaber al Sabah. 

Ahir mateix, el ministre d'Exteriors de Kuwait, Ahmad Naser al Mohamed al Sabah, va anunciar que "s'havia acordat obrir l'espai aeri, terrestre i marítim entre el regne de l'Aràbia Saudita i l'Estat de Qatar”, segons va informar l'agència oficial de notícies kuwaitiana KUNA.

D'altra banda, bin Salman va assegurar minuts després d'aquest anunci realitzat per Kuwait que la cimera "unificarà i reforçarà el camí del bé i la prosperitat” i va parlar de “reunificació i solidaritat enfront dels desafiaments experimentats" a la regió, sense fer al·lusió a Qatar en el seu comunicat.

4 anys de bloqueig

Aquesta és la primera vegada que l’emir assisteix a aquesta cita des de l'inici del bloqueig el 2017, quan l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Bahrain i Egipte van anunciar que tallaven les seves relacions amb Qatar, al acusar-lo de patrocinar el terrorisme i d'afavorir els interessos d'Iran i Turquia.

Aquests països van presentar tretze condicions per negociar la fi del bloqueig a Qatar, entre les quals es trobaven tancar Al Jazeera, reduir les seves relacions diplomàtiques amb Iran i tancar la base militar de Turquia a Qatar. Per ara es desconeix si alguna d'aquestes condicions ha estat acceptada com a contrapartida a la fi del bloqueig.

Al costat de Kuwait, els Estats Units han exercit també com a mediadors per a resoldre aquest conflicte i s’espera la participació de Jared Kushner, gendre i assessor del president Donald Trump a la cimera del Consell de Cooperació del Golf. 

Així mateix, els mitjans de comunicació egipcis han informat avui de l'assistència del ministre d'Exteriors d'Egipte, Sameh Shukry, en un escenari en el que es podria fer oficial la reconciliació dels quatre països amb Qatar.  

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —