Absolts el portaveu del Sindicat de Llogaters i dos inquilins per una protesta contra l'"assetjament immobiliari"
Per ACN
Publicat el 30 de juliol 2021

Un jutjat penal de Barcelona ha absolt el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, i dos inquilins que van protagonitzar, juntament amb desenes d'activistes, una protesta en un centre d'estètica propietat de la mateixa família que els llogava el pis. La fiscalia els demanava tres anys de presó a cadascun per coaccions i violació de domicili. Els llogaters volien renovar el contracte, però alhora demanaven que la propietat arreglés importants desperfectes. En no trobar resposta, el sindicat va ocupar durant unes hores el local també propietat de la família, com sol fer en altres ocasions. La jutgessa no veu provats els fets i, per tant, els absol.

Les acusacions acusen Palomera i els dos llogaters d'un pis del carrer Floridablanca, al barri de Sant Antoni, Alpha i Fran, per un delicte de coaccions i un altre de violació de domicili de persona jurídica. La mobilització del sindicat va ser el 17 d'octubre del 2018 a l'Institut de Bellesa Francis, a la Ronda Sant Pere, per protestar contra l'"assetjament immobiliari" que patia la parella per part dels propietaris del seu bloc i que alhora posseïa el centre d'estètica.

Les acusacions asseguren que l'activitat al centre es va haver d'aturar i que els activistes, entre 30 i 50, van ocupar la planta baixa del centre amb crits, càntics, xiulets i pancartes, com sol ser habitual. Amb un megàfon, a més, van assenyalar la família propietària amb noms i cognoms i van amenaçar de quedar-se a l'establiment fins que els signessin un contracte de lloguer social. La filla de la propietària, que gestionava el centre d'estètica, va patir una crisi d'ansietat, es va tancar al seu despatx i finalment va ser evacuada amb ambulància.

L'advocat de l'empresa va intentar intermediar i també ho van fer els mossos, que no van voler desallotjar el local perquè la protesta era pacífica. L'ocupació va durar entre les 12 i les 5 de la tarda.

"Celebrem una victòria molt important"

El portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, que ha sortit amb els altres dos absolts a les 12:30 hores de la Ciutat de la Justícia, ha afirmat que la sentència els permet celebrar "una victòria molt important". "Aquest judici anava contra el dret fonamental a exercir la protesta en defensa de drets humans, i avui el qui guanya son els drets humans", ha afirmat.

El portaveu ha afegit que la sentència marca "un precedent pel que fa als límits del dret de protesta". "Son 42 folis que diuen que les protestes son totalment lícites i formen part del que la ciutadania pot fer i ha de fer", ha reblat.

Palomera considera que és una "vergonya absoluta" que processos judicials com el que s'ha tancat aquest divendres busquin "evitar aquesta lluita pel dret a l'habitatge que està canviant les regles del joc". En aquest sentit, ha assegurat que el Sindicat de Llogateres seguirà treballant com fins ara. "Deixem molt clar que no ens aturaran, mai renunciarem a defensar els nostres drets i el dret a una vida digna per tots.

"Malgrat que hem guanyat son una vergonya els tres anys de procés judicial i la petició de la fiscalia de tres anys, és una vergonya que les mateixes administracions estiguin perseguint el dret a l'habitatge", ha criticat.

L'advocat penalista Xavier Muñoz Soriano ha afegit que segons la sentència els fets del 17 octubre 2018 "van correspondre a una manifestació absolutament pacífica i sense cap mena de violència i intimidació vers la comunitat ni cap persona que es trobés en aquell indret".

Muñoz ha exposat que "en 11 hores i 18 testimonis es va practicar tota la prova possible per uns fets que van durar un terç d'aquest temps", i ha afegit que considera "absolutament lamentable i una mala notícia" l'actuació de la fiscalia. "Des de qualsevol punt de vista és censurable, criticable i creiem que hi ha d'haver una revisió en el sistema jeràrquic de fiscalia pel qual es revisin les acusacions en les quals l'organisme encarregat dels drets fonamentals acaba censurant el seu exercici pacífic com en el cas ens trobem", ha conclòs.

La sentència considera que els fets no estan provats

La sentència que s'ha comunicat a les parts a la Ciutat de la Justícia abans de fer-la pública, recull que "no s'han dissipat els dubtes que es presenten sobre la realitat dels fets denunciats" i que davant el dubte "resulta lògic, humà i prudent adoptar la solució més favorable" als acusats, que és l'absolució.

La magistrada apunta que no s'acredita que els acusats entressin amb violència o intimidació o es mantinguessin sense la voluntat del seu titular en l'establiment, ni tampoc un delicte de coaccions. L'ocupació es va produir per denunciar problemes arrendataris i va ser pacífica, afegeix el text. S'hi va fer un discurs de 10 minuts on es va acusar els membres de la família propietària d'especuladors i es va exigir la presència d'un representant de la propietat per dialogar en un discurs "genèric".

Durant el transcurs de l'ocupació l'establiment va seguir atenent els clients, que van anar marxant. L'activitat de l'establiment va continuar a les altres plantes. Després de la primera mitja hora els manifestants es van concentrar a la recepció. Els responsables de l'establiment van donar unes directrius a les persones concentrades perquè alliberessin uns espais i els manifestants així ho van fer. L'advocat de la família els va demanar que marxessin oferint una reunió i els manifestants s'hi van negar. No obstant això, a part d'aquesta petició, "no consta acreditat que es demanés als acusats reiteradament que marxessin".

La sentència apunta que el que volien els manifestants era "un objectiu genèric" que es concretava en "protestar i reivindicar una situació de lloguer" per tal de visibilitzar i donar publicitat a la situació. Les imatges enregistrades denoten "un ambient distès no violent i pacífic", apunta la magistrada.

Els manifestants no van amenaçar ni coaccionar a les treballadores, la família propietària ni la persona propietària que estava a l'interior, però que els manifestants desconeixien, afegeix el text. Aquesta persona va sortir del despatx després de la resta de persones i va ser traslladada en ambulància a un hospital on li van diagnosticar una crisi d'ansietat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —