Dibuix Amnistia Internacional
Per ACN
Publicat el 25 de juny 2020

Amnistia Internacional té clar que hi ha hagut nombrosos casos "d'ús il·legal de la força" per part de la policia a l'Estat durant el confinament per frenar l'expansió de la Covid-19. L'organització ha publicat aquest informe, en què analitza les violacions dels drets humans durant el confinament a Europa, i conclou que la policia ha utilitzat "de manera il·legal la força" a l'Estat. Amnistia Internacional subratlla que ja ha denunciat anteriorment "la manca d'investigacions ràpides i imparcials" sobre aquests casos, així com sobre "controls policials discriminatoris". D'altra banda, l'organització insisteix en la seva preocupació reiterada sobre "les restriccions desproporcionades" a Espanya pel que fa a la llibertat d'expressió a causa de la llei mordassa.

A l'informe, Amnistia Internacional denuncia diversos casos en què considera que la policia ha fet un "ús il·legal de la força" des del 15 de març, dia en què es va adoptar formalment el confinament. Segons apunta el document, el qual recull dades del Ministeri de l'Interior, s'han comptabilitzat més d'un milió d'infraccions i més de 8.500 persones han estat detingudes durant el confinament a Espanya.

Entre els casos d'ús il·legal de la força per part de la policia que recull l'informe, hi ha el de "persones que han estat bufetejades i empentades sense oferir cap mena de resistència a un control d'identificació o a una detenció".

Per exemple, l'organització denuncia un cas al País Valencià en què la policia va fer baixar un home i una dona del cotxe i van demanar l'home que s'abaixés els pantalons i la roba interior a la carretera. Un altre dels casos que expliquen és a Bilbao, on els policies van empentar i "pegar de manera violenta amb la porra" un noi, mentre que a Màlaga van "pegar diverses vegades" un home abans de detenir-lo.

A més a més, Amnistia Internacional denuncia a l'informe que algunes de les persones que han gravat aquestes situacions han estat multades per "ús sense autorització d'imatges d'oficials de la policia" i "manca de respecte a la policia".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —