L'Acadèmia Catalana de la Música demana mesures i solucions "clares i urgents" després de tancar l'oci nocturn
Per ACN , EFE i Redacció
Publicat el 19 d’agost 2020

L'Acadèmia Catalana de la Música ha demanat aquest dimarts mesures i solucions "clares i urgents" per al sector. L'entitat ha subscrit el manifest aprovat per la Unión de Músicos Profesionales que critica que el "tancament forçós, massiu i indiscriminat de l'oci nocturn acaba amb tota la programació musical i artística que es duia a terme a les sales i locals" sota l'estricte compliment de la normativa vigent en matèria de protecció davant la covid-19.

Per a ells, malgrat una normativa clara sobre l'organització d'esdeveniments culturals, els ajuntaments estan denegant "massivament" permisos, i anul·lant activitats que compleixen tots els requisits legals establerts.

Han lamentat que en tot el territori espanyol el sector ha fet nombrosos esforços per adaptar-se i fer respectar les normes, i que, malgrat que "avui en dia no s'ha registrat ni un sol rebrot en concerts i esdeveniments culturals", les autoritats marginalitzen i estigmatitzen l'activitat musical mitjançant l'aprovació de normatives que no tenen en compte la realitat del sector.

Cap a la desaparició professional

"Desenes de milers de músics i professionals dependents de la música veurem com se'ns aboca irresponsablement cap a la desaparició professional", han dit. Davant d'això, han exigit al govern espanyol, la Generalitat i als ajuntaments responsabilitat i protecció de la cultura i dels seus treballadors. "Que no privin de la música la nostra societat mitjançant la cancel·lació, denegació i estigmatització d'un sector que compleix amb les mesures sanitàries i és bàsic pel benestar i desenvolupament cultural i social", han reiterat.

També han donat el seu suport al manifest l'Associació Catalana d'Intèrprets i Docents de Música Clàssica (ACIMC), l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), l'Associació de Músics de Tarragona (AMT), l'Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT) i la Societat de Blues de Barcelona (SBB), a banda d'altres associacions musicals estatals.

La cultura, en perill d'extinció

Ha estat un dels sectors més afectats per la situació que ha comportat la pandèmia. El mes passat, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) de Catalunya també va denunciar la difícil situació que travessa l'àmbit cultural, a pesar d'haver sabut adaptar-se "de manera escrupolosa i creativa". "La cultura és un bé general de primera necessitat i un sector clau per al desenvolupament de l'economia catalana, com demostra el fet que representi més del 4 % del PIB anual", va remarcar la Societat.

La SGAE ja va demanar, a més, un "pla de rescat imminent per al sector" i "la reprogramació de les activitats sanitàriament segures", ja que l'estigmatització de la cultura durant la pandèmia ha provocat la cancel•lació d'un 95% dels actes musicals, fet que comporta una preocupant precarietat per als artistes.

Tanmateix, lluny de millorar la situació, el nou tancament de l'oci nocturn amenaça d'agreujar encara més el panorama musical, que ja es trobava "al seu moment més crític", d'acord amb un manifest que van publicar el passat 13 de juliol. Al manifest es denunciava "una falta absoluta de sensibilitat cap al món cultural i artístic i una falta d'ètica en la gestió pública altament preocupant", ja que afirmen l'existència d'un "greuge comparatiu" per haver-hi més permissivitat en altres sectors, segons va informar La Vanguardia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —