- podcasts -
Publicat el 24 de maig 2023
Duració 01:26:37

El preu mitjà del lloguer a Barcelona es situa ja en 1.077 euros i gairebé iguala el salari mínim interprofessional. Tot i que durant els darrers vuit anys l’Ajuntament ha doblat el parc d’habitatge públic, aquest parc encara no arriba ni al 2% del total. A la ciutat hi ha més de 650 persones que esperen un pis d’emergència social i segons la Fundació Arrels, més de 1.200 persones dormen al carrer, la majoria entre l’Eixample i Ciutat Vella.

Les pensions finançades pel consistori que acullen persones desnonades o sense casa han crescut un 70% en els darrers anys. I parlant de desnonaments, durant el 2021 a Barcelona hi va haver 1.755 desnonaments, una mitjana de cinc persones expulsades de casa seva cada dia de l’any. A més, segons l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona, 4 de cada 10 mudances a la ciutat són forçoses, és a dir, desnonaments invisibles. 


 

Escoltem les propostes dels partits que es presenten a les eleccions municipals de Barcelona per fer front a l'emergència d'habitatge actual. Comptem amb la participació de Jan Sibina (ERC), Julià Tudó (Barcelona en Comú), Javier Rodríguez (PSC), Arnau Vives (Trias per Barcelona), Maria Eugenia Angulo (Valents), Óscar Lupiáñez (PP) i Adriana Llena (CUP). Un debat moderat per Víctor Sanz Guerrero.

Minutatge del debat:
00:00 - Introducció
01:15 - Presentació candidats
03:00 - Estructura del debat
03:56 - PRIMER BLOC: Accés dels joves a l’habitatge
17:00 - SEGON BLOC: Condicions d’habitabilitat, habitatge digne i pisos turístics
29:57 - TERCER BLOC: Desnonaments, unitat antidesnonaments i reallotjaments
47:31 - QUART BLOC: Moviment i sindicats en defensa de l’habitatge
59:22 - CINQUÈ BLOC: Creació d’habitatge públic o a preu assequible
01:06:04 - SISÈ BLOC: Districte 22@ del Poblenou
01:11:50 - SETÈ BLOC: Persones en situació de sensellarisme
01:18:57 - MINUT D’OR

Els minuts d'or dels candidats

Minut d'or d'ERC

Jan Sibina, número 9 de la llista d'ERC a Barcelona, proposa "treballar en polítiques d'habitatge d'una forma holística". Retreu que altres partits "venguin al mercat o posin a criteris de Madrid" tot allò referent a l'emergència d'habitatge i les polítiques públiques.

Minut d'or de Barcelona en Comú

Julià Tudó, número 15 de la llista de Barcelona en Comú, defensa el paper de la seva formació i concretament d'Ada Colau "posant en dubte els privilegis de grans tenidors i grans propietaris d'habitatges". Remarca que són "la força de l'habitatge públic" i que són "l'administració de l'Estat que té més habitatge públic i que més construeix".

Minut d'or del PSC

Javier Rodríguez, número 17 de la llista del PSC a Barcelona, planteja "un programa de govern amb tres eixos principals: ordre (rehabilitant pisos i lluitant contra l'infrahabitatge), oportunitats i orgull".

Minut d'or de Trias per Barcelona

Arnau Vives, número 13 de la llista de Trias per Barcelona, diu que Barcelona necessita "generar activitat econòmica i llocs de treball per garantir una ciutat socialment justa i econòmicament pròspera". Afirma que Trias és l'únic candidat amb possibilitats de guanyar que garanteix que Ada Colau no serà alcaldessa.

Minut d'or de Valents

Maria Eugenia Angulo, número 14 de la llista de Valents a Barcelona, defensa que és necessària la "col·laboració públic-privada per crear més habitatge" i que "Barcelona ha de ser una ciutat atractiva per la inversió i còmoda per qui hi viu i hi treballa". Enumera els "tres pilars" de Valents: "treball, seguretat i llibertat". Acaba adaptant l'eslògan de Donald Trump "Make America great again" a la capital catalana.

Minut d'or del PP

Óscar Lupiáñez, número 16 de la llista del PP a Barcelona, afirma que "portem 2.900 dies de Colau però només en queden sis". Presenta el PP com l'única alternativa per "tenir més oportunitats d'entrada a l'habitatge" i demana el vot per "recuperar l'orgull barceloní".

Minut d'or de la CUP

Adriana Llena, número 3 de la CUP a Barcelona, proposa "desmercantilitzar el dret a l'habitatge" i "retirar certs privilegis". Segons el seu parer, "no es pot governar per a tothom: o es governa en favor de les veïnes i les classes populars o es posen catifes a l'especulació". Demana també un "canvi de model de ciutat" que permeti "recuperar sobirania i control públic sober moltes qüestions", així com un decreixement turístic i recuperar la llei catalana de regulació dels lloguers.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —