ACNUR avisa que el 2020 pot ser l’any amb menys reubicacions de refugiats dels darrers 20 anys
Per ACN
Publicat el 20 de novembre 2020

L’Agència de l’ONU per als Refugiats, l’ACNUR, ha alertat aquest dijous del perill que el 2020 pot ser l’any amb menys reubicacions de refugiats de les últimes dues dècades al món. L’impacte de la Covid-19 ha paralitzat programes de reassentament d’alguns estats i només 15.425 refugiats han estat transferits a un altre país entre gener i finals de setembre.

És a dir, menys de la meitat que l’any passat, quan es van reubicar més de 50.000 refugiats. Aquestes representen les dades més baixes des de fa dues dècades. ACNUR ha demanat als estats que acullin a tants refugiats com puguin i que mantinguin les quotes obertes de cara al 2021.

L’impacte de la Covid-19 ha afectat als programes de reassentament de refugiats, que s’han vist aturats o demorats. És el cas dels refugiats procedents de Líbia, que van veure les evacuacions paralitzades des del març fins a l’octubre. Ara, unes 280 persones esperen ser traslladades.

En canvi, hi ha països de reassentament que “han establert modalitats de tramitació de sol·licitud més flexibles” i “han ampliat les vies legals i segures per salvar les vides dels refugiats”, ha declarat l’Alta Comissionada Auxiliar per Protecció, Gillian Triggs. Diversos països han prioritzat les sortides dels refugiats procedents del Líban perquè la majoria arribaven amb un trauma causat per l’explosió del Port de Beirut. Entre l’agost i el setembre, un total de 1.027 refugiats van sortir del país i es van dirigir cap a nou països de reassentament, incloses 138 persones que van arribar a Espanya.

Tot i la pandèmia, les operacions de reassentament d’ACNUR continuen en marxa per tramitar casos durant tot l’any. En el que es porta d’any, la majoria de refugiats reubicats han estat sirians (41%) i congolesos (16%). La resta procedeixen d’Iraq, Myanmar i Afganistan.

L’agència de l’ONU fa una crida a més països perquè “se sumin al programa de reassentament de refugiats” i demana als països que mantinguin “les quotes obertes”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —