Pot una empresa, en aquest cas Mediaset, fer fora algú per haver-se contagiat de coronavirus? La resposta és clara: No.
Publicat el 21 d’agost 2020
Temps de lectura 4 minuts

El coronavirus va ser el culpable que Marta López es convertís en una de les estrelles indiscutibles d'aquesta temporada a Sálvame, quan en ple confinament es va enxampar a la seva parella, sent-li infidel durant una retransmissió en directe. Ara, però, el coronavirus l'ha feta fora de la seva feina com a col·laboradora a Telecinco.

Durant la setmana s'havia parlat que hi havia un possible cas de Covid-19 a la cadena i ahir es va confirmar que la infectada era Marta López. Amb el xou que se'ls pressuposa, pocs minuts abans d'acabar Sálvame, el seu presentador, Kiko Hernández, va llegir amb to solemne un comunicat en el qual l'empresa Mediaset España comunicava als seus espectadors que feia fora aquesta treballadora pel seu comportament poc exemplar: dies abans, s'havia fet viral un vídeo seu a un concert sense mascareta i sense respectar les mesures de seguretat.

En aquest culebrot hi ha una part important de factor espectacle. López s'havia fet molt popular en els últims mesos i just ara acabava de començar una història d'amor, o un nou muntatge, amb un altre jove popular de la cadena. I segurament, d'aquí a poc temps tornarà a aparèixer pels platós i tothom haurà oblidat aquest episodi. Ara bé, tot i que López no respectés les mesures de seguretat, amb el seu acomiadament fulminant i anunciat a bombo i platerets, els seus drets laborals s'han vist vulnerats de manera evident.

Un acomiadament improcedent 

"No es pot acomiadar a una persona per situacions que s'han donat fora de l'empresa". Així de taxatiu és mostra l'advocat Natxo Parra davant aquest cas d'acomiadament improcedent. Tot i que sovint les persones que treballen com a col·laboradors o tertulians als mitjans de comunicació són autònoms, també s'ha de tenir en compte que no et poden fer fora de la teva feina per allò que facis en el teu àmbit privat, encara que com en el cas de López, ho comparteixis a les xarxes.

A més, en l'acomiadament de López l'empresa ha envaït la seva esfera íntima, que sempre hauria d'estar protegida d'ingerències: "l'empresa no pot tenir el dret de decidir quin ha de ser el comportament d'un treballador fora de l'àmbit estrictament laboral".

En tot cas, Parra apunta dos motius pels quals es podria justificar un acomiadament com aquest: si el comportament del treballador suposa un perjudici molt gran per l'empresa o en una "transgressió de la bona fe contractual", que en aquest cas es donaria si la persona està contagiada, ho sap i així i tot va a treballar, quelcom que en aquest cas no es pot comprovar. 

De totes maneres, en el comunicat emès per Mediaset, no es diu en cap moment que es faci fora a López pel fet d'haver-se contagiat, quelcom que ni tan sols sabem si va passar al concert al qual va assistir, sinó pel seu comportament irresponsable. Això, però, remarca Parra no és cap excusa, ja que "ningú pot ser acomiadat per coses que fa fora de la feina". A més, tot i saber que Marta López no va respectar les mesures de seguretat en el seu moment, fins que no havia donat positiu en Covid-19 va continuar anant a treballar.

El comunicat, un element més del xou 

El fet d'haver emès en directe la lectura del comunicat, tot i que forma part de la idiosincràsia del programa, infringeix, segons Natxo Parra "totes les normes que pugin existir per fer fora a una persona". Tal com explica l'advocat, no pots anunciar als quatre vents que acomiades a una persona, sinó que ha de ser ella, per exemple, qui decideixi si vol donar o no la informació a la resta de companys de feina.

Així i tot, les xarxes s'han omplert de comentaris denunciant el comportament de López, fins aquí tot correcte, i elogiant les mesures que ha pres la cadena. Segurament, opina Parra, el fet que tot hagi transcorregut en un programa tan frívol com és Sálvame ha fet que la gent s'hagi pres aquesta situació també amb frivolitat i sense un bri d'empatia. A més, bona part dels espectadors, sentiran que d'aquesta manera s'ha igualat a un personatge famós a la resta dels mortals i que per fi, les seves accions han tingut unes conseqüències.

Segons l'expert en dret laboral, aquesta decisió no serà l'espurna que provocarà una sèrie d'acomiadaments pel fet de ser infectat de Covid-19, sinó una part més de la dinàmica del show bussiness, en què, en aquest cas, una persona n'h'a sortit molt mal parada. A més, per Parra, aquesta seria una decisió dissenyada únicament per fer que l'espectacle continui, encara que també pot semblar que Mediaset, com a empresa, s'ha volgut penjar la medalla de responsables i deixar clar que ells no són com la seva treballadora. 

Marta López, ni la primera ni l'última afectada per aquestes ingerències 

Ara, López, com qualsevol persona en la seva situació ha d'impugnar l'acomiadament. Parra explica que bé pot fer-ho demanant la seva improcedència, perquè no hi ha una causa justificada al seu darrere o fins i tot demanar la seva nul·litat, ja que s'hauria vulnerat la seva intimitat tot i publicar-ho a les xarxes.

Aquest no seria el primer cas d'una persona famosa en la seva situació. Fa uns anys, un jutjat de Barcelona va declarar nul l'acomiadament del jugador de bàsquet del F.C Barcelona Joey Dorsey per unes crítiques als serveis mèdics del club que l'esportista va publicar a Twitter.

Així, el comportament de López des del punt de vista de la salut pública és totalment menyspreable. Però qui s'hauria d'haver encarregat de sancionar-la és l'autoritat, no l'empresa on fins ara treballava, i qui sap, on tornarà a treballar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —